Veckans Träningstips 9.

 2011-01-21    14:53:00   av:.

Kvartspiruetter i galopp. Detta är ett träningstips endast för de ekipagen som tränar Lätt A/MSV eller högre klasser. Men det är en övning som jag verkligen gillar! Ska försöka förklara hur den går till..

 

Övningen visas bäst på bild nummer 1, du ska galoppera på en liten fyrkant (stor som en normal volt, alltså ca 20 meter i diameter) i varje hörn ska du vända din häst i en kvartspiruett – markerat med rött på bilden. Din häst ska galoppera samlat och balanserat med bakbenen långt inunder sig.

Precis innan vändningen så ställer du inåt och tänker lite ”öppna”, vänd sedan framdelen runt det inre bakbenet som nästintill ska trampa i sitt eget spår i ca 2-3 steg, håll extra koll på att ytterbogen följer med runt så att din häst inte gör det lätt för sig och kastar ut yttersidan och bara viker halsen inåt. Ha även ett jämt stöd för innerskänkel som driv framåt så att din häst inte kastar sig runt och slipper undan att arbeta rätt på det sättet. Takten och rytmen i galoppen ska vara exakt lika som om du skulle rida samlad galopp på en volt eller på rakt spår. När själva vändningsmomentet är klart driver du lite extra framåt med sitsen och rättar ut din häst så att denne är helt rakriktad, rid sedan helt rakt framåt tills du kommer till nästa hörn och gör en likadan kvartsvändning med samma noggranna förberedelser och utförande.

Gör detta om och om igen, tills hästen trampar helt rätt i denna början till en hel galopp piruett. Men passa dig för att göra föör många, detta är extremt krävande och påfrestande för din häst och det är ett väldigt statiskt arbete för dennes muskler så när du har gjort ett par varv med sådana vändningar rätta gärna ut och tryck på i en mellan galopp på hela fyrkantsspåret. Då kan du sedan gå tillbaka till det samlande arbetet på den lilla fyrkanten med lite mer energi och framåtdriv i hästen.

På bild 2 visas övningen på ett lite enklare sätt, om hästen inte riktigt orkar göra övningen som på bild nummer ett eller om du som ryttare inte riktigt hinner med att planera och utföra dessa vändningar så tätt.. Du kan då istället göra kvartspiruetter - såsom i beskrivningen ovan –  i vartannat hörn och i de resterande hörnen kan du rida en vanlig hörnpassering med hästen ställd och böjd inåt. Du kan även utöka den lilla fyrkanten till en större rektangel, då får du lite mer plats och har längre tid på dig emellan vändningarna. Det sistnämnda förslaget är jätte bra om du har en seg häst som stannar upp och ”bromsar” lite genom hela övningen, då kan du driva på lite extra framåt längs långsidorna!

Var genom hela övningen, på vilket sätt du än väljer att göra den på, noga med att din häst bjuder ärligt framåt och är kvick för såväl drivande som förhållande hjälper samt att du använder dina vikthjälper åt det hållet du vänder så att du inte motarbetar din häst.

Detta är som sagt en ganska svår övning som kräver stort tålamod och mycket tid för att man ska få till, det är mycket som ska falla på plats samtidigt – men när den väl sitter och man får till en super vändning är känslan av full kontroll slående och helt fantastisk!

Kom ihåg; Kvalitet är bättre än kvantitet! Lycka till!

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se