Skåne tur och retur.

 2012-09-28    00:47:41   av:.
Idag har jag varit en sväng i Skåne, körde hemifrån vid 5.30 och kom hem ca 21, en lång dag och tyvärr har jag inte hunnit med nästan något här hemma.. Men duktiga Rebecca har med hjälp av Emma, vår praktikant som är här på torsdagar, fixat allt i stallet och motionerat hästarna.
 
Idag fick de tex i uppdrag att ändra lite i hagordningen, nu går Benjamin tillsammans med lilla Q, bra för ungtuppen att få lite uppfostran av nu 22 åriga Benji! Och Totte har fått flytta ihop med Sparven, som blev överlycklig över att få en hästkompis i hagen :)
 
Imorgon blir det mer ridning och stalljobb här hemma för min del! Sen kommer Jimmy sedeldoktorn och ska titta på mina sadlar och även ett gäng andra kunder och hästar som kommer hit för sadelutprovning - alltid lika kul och intressant! En utav ponnyerna som ska provas sadel på ska även stanna hos mig för tillridning ett par dagar, så från och med imorgon är det en till liten söt fyrbent istallet - iaf tillfälligt. :)
 
Mobilbild på Totte och Benjamin från sommarhagen.

Ganska ointressant..

 2012-09-27    00:57:41   av:.
Dagen har varit ganska rörig, först var jag inne i stan en sväng, påvägen hem mötte jag Rebecca i dörren som hade ett läkarbesök hon var tvungen att åka på. Hon kom sedan hem med lunch och på eftermiddagen svängde jag in till stan igen för ett välbehövligt besök hos min frisör. Kvällen avslutades med att jag tränade Agnes och hennes fina Bucke, så roligt att se att de blir så mycket bättre för varje gång! :)
 
Nu måste jag sova, om 4 timmar ska vi hoppa in i bilen och köra ner till Skåne över dagen.
 
Utfyllningsild på mig och Liam från i sommaren :)

På bättre humör.

 2012-09-26    21:52:34   av:.
(detta inlägg skulle ha publicerats igårkväll, vet inte varför det inte kom upp då, men istället för att slänga det får ni läsa dessa rader nu om ni vill.)
 
Känner mig vid lite bättre humör än igårkväll, Hernandez verkar ganska pigg trots att det syns att han har ont men med hjälp av att han kan "hållas igång" i kroppen på vibben dagligen så tror jag på att vi kan träna om en månad igen. Bröt ihop lite igår men idag var det dags att ladda om och tänka framåt.
 
Dagens stora händelse var att jag red Dorn för första gången sedan olyckan den 5/! Eller ja, red och red, det kanske är att överdriva.. Men jag satt iaf kvar i ett 10 minuter långt skrittpass! Så kul att få sitta upp på honom igen!
För hoppningsvis har vi kommit ungefär halvvägs i denna skadehistoria nu!!
 
Förövrigt har dagen bjudit på mer ridning och massor av annat stallpyssel.
Imorgon blir en körig dag så jag kanske ska försöka lägga uppnågon typ av plan för den och sedan sova lite :)
 
Hoppas att min fina Dorn kan få debutera på tävlingsbanorna igen om något år!

Det går aldrig enligt planen.

 2012-09-25    00:17:38   av:.
Nej , det gör ju tyvärr inte det.. Är det ens någon idé att planera undrar jag ibland..? Mina planer har en förmåga att rasa iaf.
Igår satt jag och försökte leta upp lite små tävlingar till Hernandez, tyckte att det kändes som om det började bli dags för det. Spännande och roligt.
Men idag så var oturen här på besök igen och denna gång var det min fina fyraåring som gjorde kullerbytor pga sina långa gängliga ben i hagen. Massor med skrapsår, ett öga fullt med grus och sönderslitet täcke som trängt in och lämnat djupa sår i bringan..
Vägen till Strömsholms djursjukhus är alldeles för välbekant nuförtiden och jag blir så konstigt tomt besviken på varför saker och ting ska strula så mycket. Oturen måste vända nu, den måste helt enkelt göra det.
 
Trots många stygn fick Hernandez iaf följa med hem, vi anses tydligen vana med att ta hand om sjuka hästar vid det här laget.
 
Ja istället för att sitta här och skriva lite nedstämt och bittert så ska jag sova några timmar och ta nya tag imorgonbitti.
 
Hernandez och jag på Knytis träningen förra veckan.

Avslut på vecka 38.

 2012-09-24    00:07:00   av:.
Igår stog vi på Loppisen på Vilsta, trots dåligt väder och relativt lite folk sålde vi ganska mycket.. Men har massor med hästgrejer kvar så snart gör vi en nystart på secondhorsegear igen :)
 
Förövrigt har helgen varit lugn med hästarna, alla gick hårt i veckan så de förtjänande en lugnare helg.
 
Imorgon drar en ny spännande vecka igång, mycket roligt kommer att hända förutom det vanliga jobbet, som tex att vi imorgon får besök från Röwer&Rüb i Tyskland, att Jimmy sadeldoktorn kommer på fredag och att jag tar en snabb tripp till Skåne på torsdag!
 
Bjuder på en randombild innan läggdags..
Lilla Liam

LOPPIS!

 2012-09-21    20:33:12   av:.
Imorgon klockan 10-14 står vi och säljer massor med grejer på Loppisen som ska hållas påVilsta Ridskola!
Mycket hästgrejer, men också massor med kläder, böcker och annat roligt!
Kom och titta så att ni inte missar nåt kanonfynd! :))
Bild lånad från ERF.
 
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!! 

Mattias och Brisbane i Luxemburg.

 2012-09-21    09:57:49   av:.
När jag inte red så knoppade jag och när jag inte knoppade eller agerade hästskötare på andra sätt så hade jag kameran med mig för att fånga så många fina ridbilder som möjligt.
Så här kommer lite bilder från tävlingen, i detta inlägg är det bara från Mattias och Brisbane's första start - men ni ska få se mer bilder från tävlingen sen :) Även bilder från träningsveckan hos Anky kommer upp snart!
 
Bilderna ovan är från framridningen :)
 
Dessa är tagna när de rider runt banan precis innan start!
 
Och från prisutdelningen för denna klass, då de på 66 % placerade sig som 8a! :)
 
Visst är han fin, knäppisen Brisse, vilken bild tycker ni är bäst? Ber ju även om ett knoppbetyg eftersom det var jag som var ansvarig för det denna helg, vad tycks? :)

Knytis!

 2012-09-21    00:07:00   av:.
Knytkalasgänget har samlats på Ericsberg i två dagar nu och det har vart lika trevligt som vanligt!!
Jag hade med mig Hernandez, som jag skrev igår var han då lite spänd och inte som vanligt att rida.. Idag däremot så visade han uppvilken stjärna han är!! Fantastisk häst har jag i honom må jag säga!
Liane var mycket positiv till honom och sa att hon ville åka till uppfödaren och shoppa en likadan! :P
 
Vi tränade mycket övergångar och med extra fokus på galoppfattningar och halter, jag tycker att han fixade det väldigt bra -han är ju trots allt inte mycket riden!! Han är iaf extremt snäll!!
Tror pappa tog lite bilder, om jag har tur, så fort jag fått in dom på datorn får ni se :)
 
Efter att jag kommit hem red jag Tintin och Limbery samt höll lektion för min duktiga elev Agnes!
 
Imorgon kommer ett bildinlägg upp från tävligen :) nu säger jag godnatt!
 
Hernandez idag efter träningspasset, en lite trött men väldigt fin grabb!

Kort update.

 2012-09-20    00:10:00   av:.
Det här med bloggen går ju lite sådär, men det är inte en lugn stund häromkring.. Igår åkte vi hela vägen hem från Hviderup, efter att jag hämtat far min på tågstationen vid halv 11 tittade vi på när Mattias red några hästar och pratade lite upplägg runt våra hästar med honom. Efter den långa resan hem rullade vi in på gårdsplanen här i Lista vid ca 22, då det var dags att kvällsfodra. Jag skulle sedan packa upp lite smått, äta och duscha, när allt detta var gjort orkade jag inte ens logga in på bloggen, tyvärr.
 
Dagen har spenderats med att packa upp resten av grjerna som varit med på vår resa, det var inte lite vill jag lova! Men det är skönt att nästan allt är uttaget från lastbilen nu och att tvättandet är påbörjat iaf :)
Sen så har jag varit med Hernandez (som följde med upp från Skåne igår) och tränat på Ericsberg med Knytkalaset, det gick ganska bra - han var dock väldigt spänd, men det får man vara när det är första gången man är på träningsturné.
Imorgon fortsätter träningarna med Knytis, tror att det blir Hernandez som får följa med igen, bra för honom att få lite miljöträning :)
 
Imorgon ska jag börja ladda upp bilder, lovar. Nu måste jag sova lite!
 
 
 

Mellanlandar på Hviderup.

 2012-09-18    00:04:00   av:.

Nu har vi gjort kväll här på Hviderup, äntligen måste jag säga - det har varit en lång dag!

Kom fram till Hagen och Kasselmans ställe sent igår efter lite stul på vägen då vår lastbil "fastnade" på en bensinmack ihopträngd med en tysk bil så att polis fick tillkallas för att fixa försäkringsgrejer.. Inget farligt, men ett lyse sönder samt några repor på lastbilen och en bakspegel sönder och ett par bucklor på bilen.. jaja, sånt som händer på turné. Men även om det inte var så farligt, tog det som sagt enormt lång tid.. När vi väl kom iväg och var nästan framme hos Kasselman, så låg lastbil Haid-Bondergard lite före oss och de lyckades då köra vilse i mörkret, vilket inte är så kul med en 12 meter lång lastbil i ett trångt Tyskland! Det tog alltså ännu längre tid då vi fick försöka hitta dom och leda dom rätt, tror vi var framme vid stallet vid midnatt ungefär. Bara att kasta in våra 6 hästar i deras för natten gigantiska boxar och sen göra kväll själva! :)

 

Efter 5 timmars sömn ringde klockan igen och det var bara att stiga upp och gå ut och promenera med hästarna, de behöver få röra på benen när de ska stå still så länge i lastbilarna. Efter att vi gått med alla 6 hästar så blev vi inbjudna på frukost hos Kasselman, helt fantastiskt!! Vi fick komma in i deras privata hus, vilket var underbart - såå extremt vackert inrett!! Frukosten som serverades var i standard med lyxhotellens och alt serverades på silverfat! Vi njöt av lyxen efter ett par veckor i trånga lastbilar!

 

Efter frukosten fick vi den unika möjligheten att åka med sonen i familjen till deras nyinköpta gård - ett ställe som renoveras just nu för att sedan kunna rymma ca 300 unghästar! (för er som inte vet så är familjen Kasselman en utav världensstörsta hästhandlare och uppfödare. De har mycket sammarbete med Poul Schockermöhle och äger mycket hästar tillsammans med honom. Varje år anordnar de även världens största och exklusivaste hästauktion på gården de redan har, där vi övernattade nu, som också rymmer ca 300 hästar. De har även redan ett till stall med ca 100 fölston.) Den nya gården var fantastisk med anor från andra världskriget, det var enorm mycket att renovera fortfarande, men det de redan hunnit med hade blivit fantastiskt!! Så extremt fint att det var svårt att förstå att det är ett stall!! Men sen så var det ju bara topphästar som hade flyttat in, vilket det endast kommer fortsätta att göra också - bland annat så stog årets unghäst-VM vinnare redan i stallet och mumsade hö! :)

Det var även en annan grymt vacker svart skönhet som rastades i ett utav ridhusen när vi var där, en helt otrolig treårig hingst som jag mer än gärna tagit med hem!!

 

Vid 10 var vi iaf klara med den lilla rundturen och packade ihop allt i lastbilarna och lämnade Hagen för den här gången. Resan hem till Hviderup gick bra och vi klarade oss ifrån köer helt och hållet även denna gång!

På färjan åt vi en något sen med mycket uppskattad lunch med team Haid-Bondergaard och sa sedan hej då till dom. Vi har haft riktigt roliga dagar tillsammans och jag hoppas att vi ses på någon tävling snart igen!! :)

 

Nu är det dags att sova för min del tror jag, ska hämta pappa vi tåget imorgon och sen kör vi hem till mitt kära stall i Lista! Ska bli så skönt att komma hem!! :) Ni ska få se ett gäng bilder som jag tagit också, glömde ju självklart sladden som behövs för att få in bilderna på datorn hemma så jag kan inte ladda upp några bilder förns jag kommit hem.. men de kommer iaf upp här på bloggen snart :)

Godnatt kära läsare, hoppas att ni sover gott!

En helg i Luxemburg!

 2012-09-16    17:40:59   av:.
Nu äntligen lite bloggtid, sitter i lastbilen och har precis lämnat Luxemburg, destinationen för dagen är Tyskland. Vi ska sova över hos Kasselman ikväll för att fortsätta mot Sverige och Hviderup imorgon :)

Tävlingen igår gick sådär för min del, det var ingen katastrofritt men lite för spänt för att något skulle bli riktigt bra tycker jag. Strul med starttiderna resulterade i för min del endast 20 minuters framridning, vilket gjorde att Dutch var något överladdad när vi väl kom in på den stora arenan, han var då lite tittig och blev sktämd ett par gånger.. Några dyra missar och resultatet blev 65,5 % och en 15e plats. Synd då vi missade den i vanliga fall klockrena travökning pga att han skrämt flög iväg.. Men å andra sidan satt båda piruetterna fint :) Tyvärr gick bara 12 vidare till dagens final, men när jag tittade på de andra ekipagen och standarden på alla ryttare och hästar var jag ändå ganska nöjd med vår 15e placering!

Mattias Tsarevitj gick tyvärr inte heller vidare till sin final, men Brisbane har varit placerad i båda sina starter!! Charlotte har också haft en bra helg med sina tre fina hästar och placerat sig i fem av sex starter! Grattis igen till bästa herr Jansson och fru Haid-Bondergaard!! :D

Igår kväll hade vi ännu en fantastiskt rolig och trevlig middag med team Haid-Bondergaard och idag så har det varit underbart sommarväder, så i stora drag måste jag säga att det varit en mycket bra helg i Luxemburg!!

Tävlingarna har påbörjats!

 2012-09-14    13:27:43   av:.
Lite kort bloggning från mobilen såhär vid lunch :) Allt är bra här, solen skiner på en något molnig himmel och om man kunde få bort de kalla vindarna så skulle vädret vara ganska perfekt för tävling!
En svensk junior har redan ridit i förmiddags och nu på eftermiddagen är det dags för två svenskar till att göra sina första starter! Då är klassen FEI Olympic GPS och som startnummer 8 går Mattias och Bisbane ut och lite senare startar Charlotte och hennes Triviant som har startnummer 20. Efter att Mattias har tävlat så ska jag rida Dutch har jag tänkt, med lite tur får jag hjälp av herr J :) Nu är det dags att gå till stallarna och knoppa Brisse! Håll tummarna för att det blir en eller två svenska placeringar nu på kvällskvisten!!

Hästarskötarbloggning #2

 2012-09-14    00:25:53   av:.
Hej igen!
 
Nu är det nog dags att jag skriver några rader igen, jag är lite dålig på det här. Men sen är jag ingen rutinerad bloggerska heller ;)
 
Iaf, denna vecka har verkligen bara försvunnit! Känns inte som man har hunnit med någonting men när jag tänker efter lite har det faktiskt uträttats en hel del.:) De flesta hästarna som står inne har motionerats nästan varje dag, Dorn har vibbats och fått sina dagliga promenader - och dom har kunnat genomförts utomhus då det vart så skönt väder. Trevligt för både Herr Dorn och mig ;) Limbery har fått sprungit på lina och hoppat litet block vilket han tyckte var väldigt kul sen har vi joggat runt lite lätt i ridhuset. Rulle har haft ett liknande schema men med lite mer ridning liksom också Malte som dessutom idag fick sig en uteritt i det fina vädret :) Har tagit hand om Malte "lite extra" dom senaste två veckorna då Biggis är på semester och måste säga att jag blir lite kär i hennes sagohäst - för sagohäst är precis vad han är! Lika snäll som han är stor och gudomligt vacker:)
 
Förövrigt så har vi hunnit med en hel del annat också, med vi menar jag mig själv och Malin som både igår och idag tagit hand om ridsportsbutiken och har då mellan kunderna precis som förra veckan hjälpt mig i stallet. Mycket uppskattat! Liksom förra veckan fick vi städat i sadelkammare, täckesrum, kök osv. Älskar verkligen efteråt när det är rent överallt! Det är väldigt mycket städning och fix nu inför vinter (utöver det som vi försöker göra varje vecka) alla utrymmen ska städas, boxar ska skuras, galler ska tvättas och hagar ska mockas osv. Finns inte mycket tid för sånt på vintern när vi har fullt stall så gäller att hinna allt sånt nu innan alla hästar ska tas in från sommarbetena. Känns dock som att vi kommer att klara det här om vi fortsätter i samma tempo;)
 
Nej nu är det dags att sova! Godnatt på er och på kärt återseende;) Mvh Rebecca
 
Bombar med en massa halvdåliga mobilbilder från de senaste dagarna - som komp för Sannas uteblivna. (Nästan lika spännande som bilder från Anky och Luxemburg va?;)
 








Första dygnet i Luxemburg.

 2012-09-13    23:08:39   av:.
Nu har vi varit här på tävlingsplatsen i lite drygt ett dygn, det började inte så trevligt med regn och blåst och hemskheter.. Strömmen fungerade inte alls i nattens oväder så det var verkligen svinkallt i lastbilen, inte alls mysigt med några plusgrader och extrem luftfuktighet!
Det har dock blivit bättre och bättre väder här under dagen, så vi hoppas på lite sol till imorgon :)
 
Idag har vi varit ute och gått med hästarna några gånger - Dutch har varit en vilding som mest flugit omkring i luften, extremt jobbig att gå med med andra ord! Vilket är jätte skumt för såfort han kommit in i boxen såhar han lagt sig i spånet och sovit och varit hur nöjd som helst med livet! Han är så konstig min pärla, men jag måste säga att även jag tycker att det är lite mycigt att bara sitta i spånet och klia honom i pannan när han ligger och snarkar.. :)
 
På eftermiddagen var det dags för veterinärbesiktning, det gick bra trots att Dutch flög och hoppade omkring som någon typ av insekt. Roligt var dock inspektören från FEI kände igenom honom och mig från några av sommarens tävlingar "ni är ett fint par" sa han snällt!
 
När dagens klasser var avslutade öppnades tävlingsbanan så att vi kunde träna på den, det var väldigt fulllt med ca 80 ekipage som skulle träna mellan 18.30 och 19.30. Men det gick hyffsat ändå, inga krockar vad jag såg iaf ;) Dutch gick ganska bra tycker jag, red inte så hårt och lyckades inte hitta känslan som jag haft hos Anky riktigt.. Men det var nog mest för att både Dutch och jag var lite spända pga av att det var så rörigt, det är svårt att hitta "känslan" när man hela tiden måsta vara fokuserad på var alla andra är och vad alla andra gör.. Menmen, vi får ett till träningspass på oss att hitta känslan imorgon innan det är dags för första start på lördag!
 
Imorgon startar Mattias med Brisbane, så då är det dags för mig att agera hästskötare och knopperska ;)
Sov så gott
(ang bilder, så lyckas jag inte ladda upp några från mobilen tyvärr.. ni får se så fort det funkar..)
 

Luxemburg nästa!

 2012-09-12    17:26:23   av:.
Nu är vi påväg mot Luxemburg för att till helgen starta på tävlingarna som ska äga rum där, vilket ska bli riktigt roligt! Men det känns jätte tråkigt att lämna Anky's ställe redan, framförallt för att jag velat träna ännu mer, men också för att Matthias Rath anlände med två fantastiska hästar till vår lilla grupp av tränande elever idag. Jag hann bara se när han red en häst och hade gärna sett honom träna mer! Men det blir förhoppningsvis en annan gång! :)

Tisdag hos van Grunsven!

 2012-09-11    23:25:35   av:.
Det har varit en regnig dag här i Holland och då Anky hade lite annat att göra på förmiddagen tränade jag och Mattias inte förns efter lunch.
Förmiddagen ägnade vi till att börja med åt hästana, såklart, vi var som vanligt ute och promenerade dom och ryktade alla tre. Efter en stund i stallet lånade vi den så kallade stallbilen och åkte för att handla, idag körde vi på Holländsk stil och packade i kartonger.. Istället för plastkassar som vi packar våra matvaror i hemma så packar man varorna i pappkartonger här.. Kändes jätte skumt, men det är tydligen typiskt för Holland, det och att man har strössel på mackorna (men det sista har jag inte provat på än..)
 
Efter lunch var det dags för lite efterlängtad ridning, eftersom det fortfarande regnade så red vi inomhus idag - inte mig emot, ridhuset är makalöst fint! Dutch var lite trött, tror att han hade lite träningsvärk från gårdagen, så vi tog det ganska lugnt idag. Tränade igenom samma piruettarbete som de tidigare dagarna och det gick bra, trots att jag stundtals tyckte Dutch blev lite väl matt. Vi gjorde lite slutor i både trav och galopp och det var inga problem alls, resten av tiden ägnade vi åt lite lugnare arbete för att spara på Dutch's krafter som skrittpiruetter och halter samt ryggningar.
Hela träningen följde samam röda tråd som tidigare dagar och allt jag fick höra kände jag igen sen förut, det är skönt att Anky håller sig till samma tydliga instruktioner hela tiden - jag tror att det blir lättare att komma ihåg dom på grund utav det även när jag kommer hem!
Jag är väldigt nöjd med dagens träning också, det känns verkligen som omjag lär mig massor varje pass!
 
Imorgon ska vi rida programdelarna i ett träningspass på morgonen, sista flinslipningen inför tävlingen och sen åker jag, Mattias och hästarna till Luxemburg och tävlingsplatsen imorgon eftermiddag!
 
Nu är det dags att sova, ha det så bra alla glada!
 

Ännu en kanonträning för Anky!!

 2012-09-10    23:30:38   av:.
Idag har jag haft ännu en kanonbra träning för Anky, det gick riktigt riktigt bra och jag och min Dutch fick så mycket bra hjälp!
Det känns så underbart att träna här, jag känner mig så hemma - allt är rätt! Hela systemet passar mig som handen i handsken och Dutch går bättre än någonsin!! Det märks att han är van vid detta Holländska sätt att träna och det känns att jag har blivit fomad av Mattias och att han i sin tur har blivit formad här!
Även fast det är mycket saker som Anky får säga till mig, så är det så häftigt för jag förstår det på direkten! Även om jag inte kunnat komma på lösningen eller förändringen själv, så faller den så naturligt så fort idén lämnat hennes läppar! Tänker aldrig "vad menar hon nu..?" utan för varje sak hon säger så far tanken "självklart, varför tänkte jag inte på det!!" igenom mitt huvud! Och så fort jag försöker göra som hon sagt åt mig så får jag direkt ett gott resultat och gensvar från Dutch! Allt bara stämmer, det är magiskt!!
 
Vi tränade igenom allt möjligt från programmen jag ska tävla i helgen under dagens pass, mycket tempoväxlingar i uppvärmningen för att se att Dutch var med på noterna och sen bockade vi av alla rörelser som ska tävlas. Jobbade lite extra med piruetterna i både skritt och galopp eftersom det är dom vi brukar ha svårast för, men det var inga stor fel på nån piruett idag.. Med ankys ögon och små förändringar i precis rätt ögonblick så är det där med piruetter inte ett dugg svårt varken om man frågar mig eller Dutch. Det är så konstigt hur något bara helt plötsligt kan kännas så enkelt, "aha, var det sådär man skulle göra...!?!" Nu tror jag inte att det kommer att gå precis lika enkelt varenda gång i fortsättningen, men jag är övertygad om att för varje gång vi sätter i en klockren piruett så är vi ett steg närmre till den kontroll som tillslut kommer göra så att vi kan sätta alla!!
 
Imorgon är det nya tag och ny träning, precis lika laddad som jag var igår! Det här är så kul!
 
Nu avslutar jag och herr J även denna dag i dressyrens tecken, genom att kolla tillbaka på Världscupfinalen från 2006 och framförallt Anky's och Salinero's segerkür där! Det är nog den bästa kür jag sett tror jag - gåshud! Det blir att ge Salinero en extra morot för den prestationen imorgon ;)

Semesterdag i ett underbart varmt Holland!

 2012-09-09    23:20:30   av:.
Holland levererar på alla sätt måste jag säga, det har varit underbart väder hela dagen idag, helt klar över 30 grader varmt!
Vi har haft en "semesterdag" då det varit så otroligt bra väder och Anky har varit borta och haft en clinic. Verkadesom om Dutch uppskattat det ännu mer än vad jag gjort för han har bara stått och njutit hela dagen, när jag har tagit ut honom på promenad så har han mer eller mindre släpat benen efter sig och gjort det väldigt klart för mig att han hellre vill stanna och käka gräs... Han är ju för rolig min kära häst, stark vilja och åsikter om precis allt!
Förövrigt så verkar han trivas som fisken i vattnet, precis som jag, han uppskattar att det är lugnt och skönt i stallet och ligger i allt sitt mjuka spån och snarkar - ni ska se hur söt han är!
 
En rolig grej som hände idag och som fick mig att tänka till om hur häftigt det är att vara här, var när jag pratade med Rebecca om läget hemmavid och hon frågade vad jag gjorde.. Mitt svar var "jag står och klappar Salinero.."! Regerade själv på hur konstigt det lät, men det var helt sant, trots att det kändes som om jag drömt hela grejen.. (Kanske en oviktig detalj för er, men ett ögonblick jag vill komma ihåg.. :P)
 
Imorgon är det dags att träna på riktigt igen, ska bli så kul! Jag är taggad till tänderna, ivrig för att få möjligheten att lära mig mer!!
 
Just nu avslutar jag och Mattias denna kväll i dressyrens tecken genom att titta tillbaka på Världscupfinalen från 2009! Riktig inspiration, sitter just nu och dreglar över Ankys ritt med Painted Black - tänk att denna fantastiska ryttare ska stå och träna mig imorgon! Känner mig lyckligt lottad!!
 

Mycket vackert ekipage.

Behöver lite träning..

 2012-09-09    11:45:00   av:.
Jag känner att min "häst-engelska" är lite knackig, kommer på mig själv med att inte ha en aning om vad tex grep heter på engelska när jag ska fråga om var sådana finns här nere.. Så jag bestämde mig för att söka på Internet och träna lite glosor, självklart delar jag med mig så att ni kan göra detsamma om ni vill!
 
Bridle – träns
Head collar – grimma
Bit – bett
Rains – tyglar
Noseband – nosgrimma
Lead rain – ledtygel

Girth – sadelgjord
Pad – vojlock
Rug – tjockt täcke
Sheet – tunt täcke
Stirrup leather – stigläder
Irons – stigbyglar

Hoof pick – hovkrats
Brush/Dandy – borste
Groomingbrush/Bodybrush – ryktborste
Scraper/Currycomb – rykt- och svettskrapa
Bucket – hink
Tackroom - sadelkammare

Oats – havre
Hay – hö
Straw – halm
Shavings/sawdust – span
Wheel barrow – skottkärra
Fork – grep
Broom – sopborste

Helmet – hjälm
boots - stövlar
Whip/stick – spö
Body protector – säkerhetsväst
Cap/helmet cover – hjälmöverdrag
Goggles – skyddsglasögon
Tack up - sadla
 
bay - brun med svart man och svans
brown - mörkbrun
chestnut - fux
grey - skimmel
blaze - bläs
sock - halvstrumpa eller mindre vitt på hästens ben
stocking - helstrumpa på hästens ben

stallion - avelshingst
gelding - valack
horse - hingst 4 år eller äldre
colt - hingst upp till 4 år
filly - sto upp till 4 år
mare - sto äldre än 4 år
foal - föl (upp till 1 år)
yearling - åring (mellan 1 och 2 år)

brood mare - avelssto
maiden mare - ett sto som aldrig fått ett föl
barren mare - ett avelssto som inte är dräktig
teaser - en mindre värdefull hingst som används för att kolla om stoet är mottagligt för att bli betäckt (om stoet inte är det finns risken att hingsten blir sparkad)

stud farm - stuteri
covering - betäckning
covering season - betäckningssäsong ´
in season - brunstig

sire - hästens far
dam - hästens mor
 
Mycket användbart enligt mig!! :)

Dressyrpass med Anky's hjälp.

 2012-09-09    00:02:00   av:.
(jag blir så fruktansvärt trött på den här bloggen ibland, hade precis skrivit ett jätte långt inlägg som jag tyckte blivit riktigt bra och intressant.. Vad händer då, jo självklart strular det så att allt utom två rader försvinner.. Försöker igen..)
 
Idag har jag ridit ett dressyrpass för Anky (Anky van Grunsven - hur sjukt är inte det, kan inte ens komma ihåg hur länge jag drömt om att få träna för henne..), det var super kul och det gick riktigt bra!
Jag fick jätte mycket hjälp och massor med tips, hon fick mig att tänka till och ifrågasätta många saker som går på ren rutin "varför drev du honom mer framåt när han inte lyssnade på halvhalten, om han inte lyssnar måste du upprepa", "du måste visa att det är du som bestämmer, du måste vara ledaren i erat team", "om du låter honom falla utåt, har du ingen yttersida och då kan du omöjligt ha en eftergiven innersida - det blir mycket svårare för dig att göra en piruett då", "om du känner att det inte blir bra i en rörelse, avbryt då och ändra riktning och börja sedan om på nytt, ni lär er ingenting av att göra fel men ni lär er massor av att försöka hitta rätt"!
Jag är som sagt väldigt nöjd med träningen och saker som var okej till att börja med - som piruetterna, kunde Anky med några ord hjälpa mig att få klockrena! Och det härligaste av allt var att hon direkt lär mig och Dutch veta att det var bättre - snabb och konkret beröm! Det var toppen!
Det var även väldigt roligt att Anky sa att hon tyckte att Dutch såg mycket finare ut nu än när jag köpte honom för 2,5 år sedan! :)
 
Nu på kvällen har jag och Mattias varit gårdsvakter, hela gänget här har varit på en "förestagsmiddag" och vi fick ansvar för att se till att hästarna mår bra och inte blir stulna ;) Rapport; Alla är pigga och glada och alla står kvar i sina boxar!
 
Imorgon ska vi ta det lite lugnare, hästarna gick hårt idag och det har varit väldigt varmt och ska tydligen bli ännu varmare imorgon så vi tar en lugn joggindag. Hästarna får ju inte vara för trötta nästa helg på tävlingen i Luxemburg heller!
 
Nu är det dags och sova, orkar inte skriva något med idag.. Men hoppas att allt är bra med er därhemma!
Vi är ett team, ett fantastiskt team!

En fredag i Erp.

 2012-09-07    23:19:00   av:.
Idag har jag tränat för Anky för första gången, det blev bara ett lätt jogginpass då Dutch verkade lite trött efter resan - han låg och sov hela morgonen, ville knappt följa med ut ur boxen, men han bor iofs extremt fint så jag kan förstå honom ;)
Trots att vi inte tränade så hårt eller länge fick jag många värdefulla tips av Anky, tex att jag måste kolla av att Dutch lyssnar på halvhalter bättre.. När jag gjorde de första svarade han inte upp nästan alls, men med lite stöttning från Anky blev han helt med på noterna!
Ser fram emot att rida ett mer ordentligt dressyrpass imorgon!
 
På eftermiddagen hade Anky och hela gänget här en plåtning för nästa klädeskollektion, så det var lungt på ridfronten. Jag och Mattias åkte lånade en bil och åkte iväg för att hämta upp Mattias ena hatt hos världens mest kända hattmakare - som passande nog bor här i Holland. Jag har träffat honom förut vid några tillfällen, bland annat på Falsterbo (han har haft ett utställartält brevid dressyrframridningen ett par år nu), han är enormt trevlig och fruktansvärt duktig på sitt hantverk!! Hattarna som han gör är helt fantastiska!!
Efter att vi varit hos honom ett tag åkte vi vidare för att handla lite mat, Mattias tror att jag kommer svälta ihjäl denna vecka och jag kan nästan påstå att jag håller med honom.. Mer eller mindre allt som finns här är täckt av socker, strössel eller chocklad - det är helt sjukt! Jag är chockad över att befolkningen inte rullar fram :P
 
Nu är det dags att sova lite, imorgon blir det mer ridning både för egen del men jag får säkert se och lära av mer fantastisk dressyr imorgon också :) God natt
 

Hästarskötarbloggning #1

 2012-09-06    22:13:59   av:.
Nu är det Rebecca vid tangenterna, är jag som håller ställningarna i stallet nu när Sanna är på vift:)
 
I stallet har allt rullat på, igår och idag har även Malin varit på plats då hon tagit hand om butiken så då har hon mellan kunderna hjälpt till med lite stallgöra och städning också. Är en riktig lättnad när det är så rent överallt! Både igår och idag har jag ridit på fina lilla Rulle som jobbat på jättebra, som vanligt alltså;) Annars har det inte hänt nåt speciellt, hovslagaren skodde några av hästarna idag och vi har fått massor med morötter av en snäll granne (glada hästar:)). Annars har det varit väldigt lugnt :)
 
Har inte så mycket mer att skriva om idag, får återkomma en annan dag:) Hoppas att ni alla håller tummarna att det går bra för våran Sanna långt därborta, Vi saknar dig härhemma!
 
 
En bild på fina Ebba (kärt barn har många namn) som börjar se riktigt bra ut nu :)
 
Mvh Rebecca
 
 

På plats i Erp!

 2012-09-06    21:54:36   av:.
Nu har vi äntligen kommit på plats med allt, det är mycket att fixa runt tre hästar. Resan har dock gått jätte bra och en timme fortare än vad vi räknat med, vi slapp allt vad köande heter, som tur var!
När vi kom fram lastade vi ut våra stjärnor, alla verakde känna igen sig - de har ju alla tre varit här förut :)
Vi hann prata lite snabbt med Anky och en utav hennes framgångsrika elever Morgan innan de gick in för kvällen. Jag känner för att lägga mig på marken och buga framför deras fötter, det är helt otroligt hur jag ser upp till dom båda och det känns helt käppt att de pratar med mig och intresserar sig för mig och min träning..! De båda red ju OS för ett par veckor sedan! Jag är djupt imponerad över ödmjukeheten som finns på detta ställe, men det har jag märkt de korta stunder jag spenderat här tidigare genom åren!
 
Just nu står Dutch, Tsarevitj och Brisbane och mumsar hö i sina fantastiska stora och vackra boxar och jag och Mattias njuter av lite ledig tid framför en film i lastbilen! Imorgon drar tränandet igång, jag är sjukligt nervös men det ska bli såå kul!
Livet är toppen!
 

Ödmjuka Anky och fantastiskt vackra Salinero.

Lunch i Tyskland.

 2012-09-06    13:46:57   av:.
Nu har vi precis lunchat lite lätt i Tyskland, hästarna smaskade i sig sin mat och jag och Mattias hittade riktigt goda mackor på en bensinmack :) Körningen går riktigt bra, vi har klarat oss helt ifrån köer och vi kom på färjan direkt! Allt går alltså helt enligt planen, vilket känns bra då vi bet ihop och gick upp 03.30 för att just slippa köer och liknande :) Snart svänger vi in i Holland och då är det inte långt kvar till Anky!

Från mobilen..

 2012-09-05    22:57:32   av:.
Ska strax försöka sova, eller ligger redan i sängen och försöker komma ner i varv efter en rörig dag.. Känns konstigt att försöka sova så tidigt, i vanliga fall har jag precis kommit upp från stallet vid den här tiden. Men nu behöver jag sova, klockan ringer vid 03.30! Då ska lastbilen packas ihop så att vi kan lasta hästarna vid 04.00 ungefär. Vi vill komma iväg i tid så att vi anländer till Anky på eftermiddagen :)
Dagen har bjudit på bilresa hemifrån till Hviderup och sedan har vi fixat och donat i lastbilen samt packat alla Mattias grejer.
Nu är det dags att sova, det blir en lång dag imorgon! Godnatt

Packar ner allt tillsammans med nervositet och höga förväntningar!

 2012-09-05    00:34:07   av:.
Panikpackningen är igång, det är så sjukt mycket som ska med och absolut inte får glömmas bort!! Jag är helt snurrig i huvudet..
Vi åker ner mot Skåne imorgon och sen fortsätter jag och Mattias och jag till Holland tidigt på torsdag. Jag tar med mig dator och ska försöka blogga så mycket jag kan!
 
Jag är verkligen jätte spänd, det ska bli så kul att få träna för Anky i Holland och att sedan avsluta tiden med internationell tävling med min Dutch i Luxemburg känns som en riktig bonus! Vi startar lilla rundan där, alltså St George och Inter 1 och tar med det ett litet steg upp från Young Rider klasserna - snart är jag ju senior så det är väl bäst att försöka träna sig uppåt nu :)
 
Ska försöka få med mig så mycket bilder/filmer som möjligt från vår resa, kan dock tyvärr tänka mig att det kan bli svårt då det bara kommer vara jag och Mattias på 3 hästar och sen vet jag inte heller om det är okej för familj van Grunsven att jag fotar hemma hos dom.. Men jag ska göra mitt bästa för att dela med mig av upplevelsen :)
 

Arkivbild från när vi var i Holland för en provridning sist.

Fantastisk dag!

 2012-09-04    00:31:22   av:.
Det måste jag verkligen säga att det har varit, iaf här i Lista! Stor sol, varmt och skönt - vilket bara det är magiskt i sig!
 
Dagen drog igång med en väldig fart då vi fick besök långväga ifrån, spekulanter från Sydafrika hade rest ända hem till oss bara för att provrida vår Kaka! De reste som tur inte hela den långa vägen hit i onödan, utan det gick väldigt bra för det fina ekipaget och familjen verkade väldigt förtjusta i snygga lilla Kaka! Jag hoppas att de är lika nöjda som jag tror, då kanske Kaka snart får flytta till ett nytt hem i ett helt nytt land! :)
 
Efter att jag hade kört familjen till stationen så att de kunde ta tåget neråt Sverige för att påbörja resan hem och efter lunch joggade jag Dutch och Limbery. Dutch visade sig från sin allra bästa sida, precis som han gjort de senaste dagarna, han har så lätt för allt när han vill! Vi ägnade tiden åt övergångar och tempoväxlingar, det är ju det jag brukar tjata med - men det funkar ju så bra! :) Jag testade även av galoppombytena, bara enkla (vill undvika att han blir för invig och förekommer mig i serierna) och jag gjorde en liten tempoväxling framåt tre språng innan bytet för att få de stora och luftiga! Dutch var helt med på noterna och bytena blev kanon!
Limbery fick även han springa ett joggingpass, vi red igenom många serpentiner, det känns som om han behöver lite hjälp på traven med att bli helt liksidig -  la även till lite övergångar över medellinjen för att få honom mer uppmärksam, det märks att han inte gått för fullt nu på ett tag för han har lite för mycket spring i benen.. Han var dok riktigt duktig på slutet när jag red stora 8-volter med förvänd och rättvänd galopp, då var han tvungen att koncentrera sig lite mer :)
 
Jag och Rebecca tog sedan en tur ut på Tintin och Rulle i solen, super mysigt med en sväng ute när det var så härligt väder! 
Avslutade sedan med att longera Malte, som var på riktigt gott humör och bockade och brallade runt som bara den - det är så kul att se den stora och något klumpiga kroppen skutta omkring! :)
 
Imorgon blir det mycket att packa, hela lastbilen ska fixas iordning för det blir mitt och Mattias hem de kommande veckorna, på tosrdag åker vi nämligen till Holland för en veckas träning hon Anky och sedan reser vi vidare till Luxemburg för att tävla några dagar - det ska bli så kul!
 

Vårt mobila "Sverige-hem" när vi var på EM.

För mycket att göra..

 2012-09-03    00:09:00   av:.
och för lite tid! Som vanligt alltså! ;)
 
De senaste dagarna har det hänt så mycket, full rulle och det lär inte bli bättre den närmaste tiden heller..
 
Jag har ridit ett par dressyrpass på min fina Dutch och det har gått hur bra som helst, nästan som om han blivit lite bättre efter sin välförtjänta vila. Han är iaf betydligt mer träningsglad, inte för att han var uppenbart uttråkad eller trött innan mina veckors semester men nu har han öronen spetsade precis hela tiden och väntar ivrigt på nya uppdrag! Så roligt att rida då! Vi har tränat igenom alla St George rörelser och allt från Inter 1an, bytesserierna är nu hur bra som helst - bättre en någonsin! Dutch har varit uppmärksam på mina hjälper till 100 % och då sitter de som ett rinnande vatten! Även piruetterna, som brukar vara det vi har mest problem med har gått riktigt bra dessa dagar och varje dag har jag avslutat passen med en travökning och Dutch har bokstavligt talat flugit fram! Med all vilja och kraft genom precis hela kroppen - finns ingen häftigare känsla än att sitta på den hästen i ett sådant ögonblick!! Han är helt enkelt fantastisk min vackra springare!
 
Förutom Dutch så har jag självklart ridit fler fina hästar, bla Limbery som är en riktigt vilding för tillfället, han är det dock på ett roligt sätt - även han verkar älska sitt jobb som dressyrhäst just nu. Jag har bara joggat honom och inte pressat honom till max, vill inte skynda igång för fort efter hans sträckning.. Men han verkar absolut inte ha ont längre, så jag behöver nog inte oroa mig :)
 
Avslutade denna söndag med att hålla en lektion, det är så kul och inspirerande att de någon annan utvecklas! :)
 
Imorgon drar en ny vecka igång och det är dags för mig att packa lastbilen igen för på onsdag åker jag ner till mitt andra hem, kära Hviderup och på torsdag drar jag och Mattias iväg på äventyr - berättar mer om var vi ska imorgon :)
Godnatt
 

Min snygging och jag i Belgien i en utan hans fantastiska ökningar.

Regn och rusk.

 2012-09-01    00:34:22   av:.
Det har varit en hemsk dag, iaf rent vädermässigt ni vet en sån dag när man vaknar av att regnet öser ner och sedan fortsätter hela dagen på exakt samma sätt! Hemskt.
 
Jag har ridit min fina Dutch, ett dressyrpass och han skötte sig exemplariskt! Red även Tintin och Rulle, tränade lätt A rörelser med dom båda! Det är helt otroligt hur duktig lilla fyraåriga Rulle är, han gör fina övergångar i alla gångarter och vi har börjat träna sidvärtsrörelser - vilket han direkt förstått vad det handlar om!
Kaka och Limbery fick jobbas på lina från marken och Dorn fick promenera med sadel på ryggen för första gången på över 6 månader, vilket han verkade nöjd med. :)
 

Arkivbild på min finaste prins.
Designad av www.tinkas.blogg.se