Nykomling.

 2010-11-30    09:10:00   av:.
Igår fick vi en nykomling i stallet, en liten ponni till. :) 

 
Bilden kommer från uppfödaren.

Han heter High Flying Top MG, är en valack född 2008 e:Top Nordpol RP 146 u: High Flying Lady ue: Okänd.

Söt pojke?

Träning. Not.

 2010-11-29    23:53:00   av:.
Imorse kändes ryggen bättre, funderade på att ta med mig två pållar till träningen i Örebro..
Fick dock bara en stund innan vi skulle åka ett samtal om att tåget och Mattias var försenat. Trist.
Eftersom jag hade bråttom hem efter min sista tid så valde jag att bara ta med Dutch - hela träningsdagen skulle ju bli  försenad..

Åkte till Örebro, men när vi kom dit så var alla lektioner 2 timmar framflyttade pga tågstrulet..
Så för att hinna hem till 18.00 - vilket var ett måste - så var det bara att hoppa tränandet helt och hållet och åka hem igen.. :(

Så idag blev det inte någon träning alls, som tur är blir det två träningar för världens bästa Mattias imorgon!!

Mattias träning+Snö+SJ=fungerar inte!

Globen 2010.

 2010-11-29    14:31:00   av:.

I helgen som var har det varit Stockholm International Horse Show i Globen - det har säkert inga av er hästbitna missat!?

I år hann jag inte dit, det är mycket nu och framförallt med det jobbiga veckan i ryggen var en Stockholm resa något som var tvunget att prioriteras bort.. Menmen, är på g till nästa år!
Var ni på Globen i år?

Tycker dock att det är synd att missa denna elittävling när den är så pass nära hemmaplan och tycker att det är synd att missa detta extrema shoppingtillfälle (trots att jag mest brukar köpa sånt som jag ändå inte behöver), gillar att handla "julklappar" till pållarna.
Var utbudet bland shoppingen bra och handlade ni mycket till era fyrbenta vänner?

Det var även Ryttargalan i samband med S.I.H.S. Var säkert jätte trevligt kan jag tänka mig, hoppas på att kanske kunna delta även där nästa eller nästnästa år.
Någon som var på Ryttargalan?


Ryttargalan -07.

Surt - ett fixat problem.

 2010-11-29    09:15:00   av:.

Uppdatering som utgår från inlägget "Surt".

Fick ett mycket trevligt svar från tävlingsarrangören och de har nu betalat tillbaka mina pengar.
Skönt att det inte blev något tjafs och skönt att ha pengar på tävlingsdatabas kontot igen!
*Glad*


SM 2009.

Söndag och en bortglömd bild.

 2010-11-29    00:00:58   av:.
Kom på att jag glömt att publicera en bild som jag utlovade Sara som kommenterat i inlägget "..hemkommen." Sorry!! Jag är allmänt förvirrad och hoppas att du har överseende med detta.. Här kommer iaf bilden som jag lovade;¨

Boxmärke.

Nu när jag har hållit mitt löfte kan jag berätta lite om dagen;
Red Dutch, blev nån typ av lugn dressyr/jogging pass idag. Hästen var duktig men kände att jag red som en kratta.. Ont i ryggen fortfarande kan jag erkänna. :/
Imorgon ska jag iväg och träna för Mattias, men tar bara med mig en häst trots att jag har tid för två - tror inte jag klarar mer än 45 minuters träning pga ryggen.. Surt, framförallt när Mattias för en gångs skull kommer upp i landet. Händer ju inte alltför ofta tyvärr. Menmen, man får vara glad över det lilla - det blir iaf träning med världens underbaraste Dutch.

För övrigt fortsätter snöstormen härja utanför och allt är vitt och kallt.. Inte min grej. Saknar solen!

Hoppas ni alla har haft en bra helg!?

Hemska dagar.

 2010-11-27    22:54:32   av:.

Förra söndagen avled en vän i Skåne.
I måndags ramlade jag av och blev trampad i bakhuvudet.
I onsdags avled en annan vän.
På torsdagen var jag cm från att frontal krocka med en bil som pga av idiotisk körning och väglaget kom över på min sida körbanan.

Helt sjuka dagar.
Overkligt.

Två vänner under 20 som försvinner från livet helt plötsligt. Hemskt!
Livet är extremt orättvist.

Ta till vara på livet och uppskatta de människor och djur du har omkring dig, du vet aldrig när det är försent..Sörjer vännerna, men försöker vända blad och börja på ett nytt kapitel imorgon.

Melvin C.

 2010-11-27    10:54:00   av:.

Nu såld!


Namn:
Melvin C
Född: 1994
e: Ferrington u: Ciara II ue: Beojoulais
Födelseland: Spanien
Ras: KWPN
Kön: Hingst
Mankhöjd: 165 cm
Smeknamn: Melvin
När fick jag honom: År 2009.

Om Melvin:
En underbar häst, med ett extremt stort ego men också med ett gigantiskt hjärta. Melvin har en otrolig utstrållning och han går ingen obemärkt förbi. Han älskar sig själv och brukar med endast en liten blick få alla runt omkring att också falla pladask för honom! Hans starkaste sida är att han är så säker på vad han gör, han går för det mesta som en klocka och har ett stort plus för sin stora och bäriga galopp.
Melvin´s tidigare meriter: Han har med sin tidigare ryttare tävlat flertalet mästerskap som junior/Young Rider häst.
Meriter med mig: Vinst i junior küren på Strömsholmstävlingarna 2009. Brons på junior SM 2009. Silver både i lag och individuellt för juniorer på Nordic/Baltic Championship 2009. 11e placering på junior EM 2009. Deltog i Gina Tricot Future Elite på Falsterbo Horse Show 2010.
Gör nu: Tävlas och tränas fortfarande med mig (just för tillfället står han hos Mattias i Skåne), förhoppningen är nya framgångar de närmaste åren i Young Rider klasserna.

Fredagen den där veckan.

 2010-11-26    23:41:00   av:.
Det känns som om den här veckan kommer att finnas kvar i minnet alltför länge..

Men innan jag berättar varför så ska jag kort berätta om dagen;
Ingen ridning för min del - galet mörbultad kropp.. Hästarna longerades istället, då kunde jag få chansen att vila kroppen lite så att jag är fit for fight på måndag då det är träning som gäller. Alla pållarna var lite små knäppa, tror att det beror på att det var ganska kallt idag, -11 grader hos oss.


Kallt. Snö. Vinter.

Idag fick jag veta att den 17 åringen som dog i samband med ridning i söndags var en vän till mig, tyckte hela grejen var hemsk redan innan idag men när jag kom till insikt med vem denna underbara tjej var så är det helt jävla fruktansvärt. Det är så orättvist, hela livet är orättvist!! Detta var en tjej som bara går att beskriva som levande och nu har hon dött.
Beklagar sorgen för hennes nära och kära. Och sänder de allra varmaste tankarna till dessa människor!
Vet att du gick vidare lycklig, vila i frid i närheten av hästar du älskade.

Surt.

 2010-11-26    20:27:00   av:.
Loggade in på mitt tävlingsdatabas konto och såg att 1040 kr hade dragits för en tävling jag inte ens var på :O
Riktigt surt.

Har nu mailat tävlingsarrangören och hoppas att mina pengar blir återbetalde snarast!!


blä för dä.

Veckans Träningstips 1.

 2010-11-26    09:41:00   av:.

Övergångar! Övergångar, övergångar och återigen övergångar – det är faktiskt i mitt träningsupplägg det allra viktigaste. Det är även en sak som går att träna med alla hästar, oavsett ålder och träningsståndpunkt.  För att få med många övergångar under ett träningspass brukar jag lägga upp olika övningar, annars tycker jag det kan var lätt att fastna och bara ”rida runt” i samma gångart.

Rid på en volt, till att börja med kan du växla mellan skritt och trav, titta på bild 1 den tjocka linjen är nu trav och den smala linjen är skritt. Var noga med vägen och att din häst inte vinglar i av och igångsättningen – detta brukar jag även kräva av mina unghästar, nästan alla klarar av det. När du och din häst behärskar detta kan du prova att byta gångarter, tex så kan den tjocka linjen nu vara galopp och den tunna linjen kan vara trav, detta blir genast lite svårare – speciellt för unghästarna. Med en häst som har svårt för detta tycker jag man ska vara mest noggrann med att avbrottet och igångsättningen blir bra och kanske släppa lite fokus på att övergångarna blir på exakt rätt plats.

Om du och din häst klarar detta ovanstående med galans kan du även testa att öka svårighetsgraden och göra denna övning i galopp och skritt - var då noga med att hästen verkligen skrittar lugnt och behärskat på halvan med det tunna strecket och att den sedan lydigt fattar galopp utan att kasta sig framåt eller åt någon sida. När ni klarar av allt detta kan man även öka svårighetsgraden ett snäpp till, testa allt det ovanstående och håll hela tiden ett avstånd från väggen/staketet med ungefär 1 m – när hästen inte får luta sig och ta stöd av väggen brukar det genast bli väldigt svårt!

Titta nu på bild 2, här finns en liknande övning men som är ännu lite svårare. Gör samma övergångar som du gjort i övningen på bild 1, tex så kan den tjocka linjen vara galopp och den smala linjen vara trav. För att klara detta behöver du väldigt bra kontroll över din häst, det är svårt att hinna med fyra övergångar på en volt (iaf om de ska vara välbalanserade och bra – vilket är ett måste!) Försök även här att hålla dig cirka 1 m från väggen/staketet, det är svårt men när du verkligen klarar det infinner sig känslan av fullständig kontroll!

Dessa övningar tror jag många tycker är ”för enkla”, men om man ska göra det riktigt riktigt noggrant så är det inte enkelt, då är det är extremt svårt! Det jag gillar mest med dessa övningar är att de funkar att göra på alla hästar! Jag tränar detta med lilla Danny som är 4 år och med Melvin som är helt färdigutbildad och 16 år gammal, självklart ställer jag olika krav på dem – det går ju att göra övningarna på väldigt olika sätt som jag förklarat tidigare – men det är fortfarande samma övning och samma tänk.

Lycka till!

Inne i stan.

 2010-11-26    00:35:03   av:.
Red min Dutch idag, kan inte påstå att det gick bra hur gärna jag än vill.. Hästen var duktig och förvånansvärt lugn. Men jag hade får ont i ryggen/nacken för att kunna göra något som liknade mitt jobb.
Danny och Perazzi longerades och de andra vilade.

Lill Danny på lina.

Var hos naprapaten inne i stan vid lunch idag igen och hela nacken var ihoptryckt - inte så konstigt då jag blev trampad i bakhuvudet av ett 600 kg stort djur med broddar.. Känns lite bättre nu, men är väldigt öm.

Avslutade även kvällen i stan, fika med två av mina underbaraste vänner! Riktigt mysigt!


Hoppas att jag ska kunna rida lite mer imorgon, börjar få extrem abstinens..

Ska fixa träningstipset till imorgon iaf, blir ingen video nu - jag har ju inte ridit så att vi kunnat filma.. Men om ni inte förstår så fixar jag film i efterhand. Tveka inte att fråga heller!

En månad till jul.

 2010-11-24    23:55:00   av:.
Idag har varit som igår, helt mörbultad.. Inte alls kul. Och ännu tråkigare är det faktum att jag missade Knytkalasset denna gång, men jag är med tanke på känslan i kroppen glad att jag inte åkte till Brölöten idag.. Får vänta ivrigt på nästa träningstillfälle.

Har ju inte hänt så mycket idag, Rebecca fick longera stjärnan Dutch - han var fin men lite knäpp.. Flög runt, elefantblåste och viftade med sina framben.. Men han är vacker så det gör inget! ;)
Sedan tvingade jag henne att sitta upp på Marwin (han blir väldigt het om han inte rids på några dagar) det gick bra för henne och han var snäll idag - duktig kille och duktig tjej!

Nu ska det sovas så får jag se hur jag mår imorgon.
Godnatt.

Fick idag veta att en kompis avlidit, fruktansvärt. Vila i frid vännen. Sänder all kärlek till hans familj och närmaste vänner!!

Lite dramatik i vardagen.

 2010-11-23    23:05:00   av:.

Igår hände nåt dumt. Eller massa dumt egentligen.
Red Perazzi, Morris och Danny. När jag skulle trava av den sistnämnda snubblar fanskapet till i något försök till att bocka och jag gör någon typ av volt och landar framför hästen och han fortsätter hela cirkuskonsten med att trampa mig i bakhuvudet, på handen och sedan snubblade han över min rygg med ett bakben.. Aj. Blev lite snurrig och svimmade av en kort stund men lyckades ändå hoppa upp och avsluta ridpasset på (för mig) ett värdigt sätt.. Vill ju inte att lillen ska få in några konstigheter i huvudet om hur man blir av med den jobbiga människan på ryggen. I detta fall var det ju dock inte Dannys "fel" att jag ramlade av, han var bara klantig.
Har extremt ont i hela kroppen idag, tror dock inte det är något allvarligt som tur är.

När jag skulle berätta allt detta för er igår och verkligen snyfta till det då jag tyckte extremt synd om mig själv och min onda nacke så fungerade inte Internet på någon dator på hela anläggningen.. Troligen pga snöstormen.
Jaja, tur för er som slapp läsa iaf! ¨

Har inte ridit något idag..kom knappt ur sängen imorse. Så imorgon kan jag inte åka till Brolöten där det är Knytkalas träning - vilket suger. :(

Sur Sanna idag, så jag lovar att blogga roligare imorgon!
G´natt.

sNÖdag. sÖNdag.

 2010-11-21    23:41:00   av:.
Idag har det snöat massor och jag vill ha tö väder och sol. Tror att jag blir besviken.

En ganska vanlig söndag förutom att jag inte hade någon hästskötare i början av dagen, Liza fick sovmorgon och började vid 12. Så jag skötte morgonsysslorna själv, med lite hjälp av min snälla pappa! Det gick bra! 

Red Danny och Dutch lite lugn dressyr med mycket tempoväxlingar. Marwin longerade jag i ridhuset, han var super duktig och skötte sig som en liten ängel! Min lilla kusin var ute och motionerade Benji, men de andra ponnyerna fick smälta alla nya intryck och känna sig lite hemma och blev alltså inte direkt arbetade med idag.. Det där med att arbeta får vi pröva på imorgon. :)


Marwin på lina i ridhuset.

Jag ska faktiskt ta och säga GodNatt, ha en fin dag imorgon - trots snön.

Don Dorn

 2010-11-21    10:03:00   av:.Namn:
Don Dorn
Född: 2001
e: Don Schufro u: Kamelia ue:  Democritos
Födelseland: Sverige
Ras: Svenskt Halvblod
Kön: Valack
Mankhöjd: 166 cm.
Smeknamn: Dorn
När fick jag honom: Efter flera års beundran över denna häst så fick jag köpa honom år 2008.

Om Dorn:
Det är en häst som enligt mig är otroligt vacker, han syns verkligen i mängden! Min drömhäst helt enkelt!
Dorn´s tidigare meriter: Dorn har under flera år tävlat framgångsrikt inom dressyrsporten, han har bland annat deltagit i Falsterbo Horse Show´s årgångsklasser. Han startade sin första Grand Prix den 5/1 2009, alltså det året han fyllde 8 år och har efter det redan hunnit med att deltaga i många Grand Prix klasser både nationellt och internationellt trots sin unga ålder. År 2010 placerade sig han och Mattias på 7e plats i SM på Strömsholm.
Meriter med mig: Vi har inte tävlat något tillsammans ännu.
Gör nu: Tävlas och tränas fortfarande av Mattias Jansson.

..hemkommen.

 2010-11-21    00:15:50   av:.
Nu är jag hemkommen från vår lilla resa, eller egentligen kom jag hem för några timmar sen, men jag hade tid att blogga först nu.
Två små ponnyer lastades ut ur lilla lastbilen här på gårdsplanen i snöstormen när vi kom hem!
Jätte söta är dom, en liten fux hingst vid namn Chicago och en svart valack som heter Morientes.

Och nu undrar ni säkert varför dessa har flyttat in hos oss och det ska jag självklart svara på. Det är helt enkelt så att jag köpt dom. Ponnys - varför? Jo, för att utbilda och sedan sälja till duktiga barn.
Detta är ett utav besluten jag hade lite ångest om för någon vecka sedan.. Nu är det taget, en del av vår verksamhet är att utbilda ungponnyer. Jag är ju inte så stor så det är ju inga problem för mig att rida ponny även fast jag har blivit för gammal för det i tävlingssammanhangen. Vi tror på detta koncept för att det var något vi saknade när vi letade ponny till mig när jag var liten, det finns inte så många ponnyer med riktigt bra utbildning. Men nu, om nåt år, så kommer det finnas finfina ponnyer till salu hos oss! :)

Lite info om sötnosarna; (de kommer snart vara med i Kategorin "Hästar")

Chicago, hingst född -09.


Morris, valack född -06.

Vill även berömma er som varit så duktiga och kommenterat, heja heja!! ;)

Rolig resa..

 2010-11-20    09:57:00   av:.
Nu ska jag strax hoppa in i lastbilen och åka iväg några timmar på en liten rolig resa..
Nyfikna??Förklarar allt senare ikväll!! :D

Veckans Träningstips.

 2010-11-20    08:23:00   av:.
Tänkte börja med en ny grej här på bloggen..
Veckans Träningstips. Hur låter detta?

Har sedan jag var liten lagt många bra övningar som jag fått från mina olika tränare på minnet och brukar försöka ta fram de i perioder då jag har lite idétorka i träningsupplägget med hästarna. Har nu hittat på att jag ska skriva ner dessa övningar för att ha lättare att plocka fram dom när de behövs som mest. Undrar då om ni vill att jag (när jag ändå är igång och skriver) ska publicera dom här på bloggen??
Ni kan ju alltid kommentera och fråga om ni inte förstår hur jag menar och jag ska självklart försöka vara tydlig och förklara hur det är tänkt att övningen ska vara..
Även om ni inte tycker de bidrar med något i eran ridning (eller om du som läsare inte rider) kan det kanske vara en liten rolig grej och något som inspirerar till träning?
Jag hade iaf tyckt det, letar alltid nya övningar och träningstips..

Så vad tycker ni??
Låter detta som en bra idé och något som är värt att lägga ner tid på??


Donegal Danny BS.

 2010-11-19    23:58:00   av:.Namn:
Donegal Danny BS.
Född: 2006
e: Don Dorn u: Paula ue: Prince Thatch xx
Födelseland: Sverige
Ras: Svenska Halvblod
Kön: Valack
Mankhöjd: knappt 170 cm.
Smeknamn: Danny, Danne, DD, Dannyboy
När fick jag honom: år 2008

Om Danny:
En trevlig kille som är sin pappa upp i dagen, han har tre bra gångarter och är hur mysig och gosig som helst! Han tar livet med en klackspark och nästlar sig in i allas hjärtan!!
Danny´s tidigare meriter: När jag köpte honom var han inte ens uppsutten på.
Meriter med mig: Vi kalade in och deltog på Falsterbo Horse Show's Folksam Scandinavian Open Dressage 2011 i klassen för femåriga hästar!
Gör nu: Tränas för att snart kunna tävlas i de lite svårare klasserna, vi skitar på Msv B med riktigt bra resultat inför nästa säsong!

Fredagsmöte.

 2010-11-19    22:00:57   av:.
Ser att flera av er har varit duktiga att kommentera igår, tackar och bockar! Ska strax läsa igenom och svara på dom. :)

Idag har jag haft grymt ont i ryggen, riktigt mörbultad efter gårdagen.. Inte kul. Började dagen med att rida lite men det blev väldigt lugnt.
Styrde vid lunch in mot stans centrum för ett ganska efterlängtat möte.. (Börjar ju tänka lite som en äkta bloggerska och först tänkte jag hålla er på sträckbänken och vänta med att avslöja vad detta möte handlade om.. Men jag kan inte hålla det inom mig..) Handlade om min hemsida som äntligen börjar bli klar!! Endast några veckor till slutgiltig publicering!!
Har ju varit extrem lång och utdraget jobb med den, har ändrat helt från de första utkasten som bara de tog flera månader att få fram.. Blev aldrig riktigt nöjd med dom första förslagen och jag brukar sträva efter nån typ av "perfektion" i allt jag gör så varför slutföra en hemsida som inte kändes rätt ? Det gjorde vi inte heller utan det blev till att börja om från början och nu är det snart klart! Jag är hur nöjd som helst, känns verkligen som jag! (Hur nu en hemsida kan göra det?) Men han som har gjort den är så otroligt duktig och han har verkligen lyckats pricka in mina önskningar på ett praktiskt och smart sätt! Jag är som sagt super nöjd och mycket spänd på vad alla ni kommer säga när ni får gå in på den för första gången - håll utkik efter hemsideadressen här på bloggen!! ;)


Fredagsmys med min Dutch.

Är det torsdag idag eller ?

 2010-11-18    22:04:37   av:.
har varit mer förvirrad än vanligt idag.. känns helt sjukt att det redan är torsdag! Har inte den här veckan gått väldigt väldigt fort!?

Idag var jag igång och red ganska tidigt, var klar med mina tre killar (de som skulle ridas, lill Danny hade planerad vilodag idag) innan lunch. Riktigt skönt!
Började med Perazzi, lite lugn dressyr med mycket övergångar och tempoväxlingar. Fick sätta lite fart på benen på honom, han var lite seg i starten liksom - kanske lite morgontrött. Men när han väl kom igång och blev lite känsligare var han lika fin som vanligt.
Nummer två för dagen blev Dutch, lugn dressyr med honom oxå.. Ägnade nästan hela passet åt våra älsklings övergångar mellan skritt och galopp. Han var fin på slutet av passet, fin i början oxå men finare på slutet! :P
Red Marwin sist av mina killar, han var super busig när jag satt upp på honom, bockade runt - lite jobbigt men ändå kul att han har så mycket glädje i själva ridningsmomentet!

Efter lunch var jag hos naprapaten, visade sig att hela ryggen satt fast.. knak och brak överallt. Kände mig spänd och visste att jag hade en del låsningar men riktigt hur mycket små "fel" det var förstod jag inte förens han började dra låss det. Skönt att känna sig så fri och rörlig nu - det blir oxå lättare att vara helt rak i ryggen när man rider, går och står.. Men jag är riktigt öm genom hela ryggen och nacken.. :S  


Står på prisutdelningen vid NM 2009.

Lite kontorsarbete avslutade denna arbetsdag.

Tycker ni får skärpa er med kommenterandet faktiskt, sista fem inläggen - 0 kommentarer, men massa läsare..
Någon sa att jag inte skriver provocerande och att det är därför ingen kommenterar, men kan man inte kommentera positivt - någon reaktion kommer väl alltid när man läser en text?? Lite skumt, undrar om den där statistiken på antalet besökare verkligen fungerar.. :O

Säker Gård/Säker Hästverksamhet.

 2010-11-18    00:01:28   av:.
Idag har jag varit på utbildning och utbildat mig, fick till och med ett diplom. Sådeså!
Åkte hemifrån vid halv 8 ímorse för att hinna i tid trots ev halka, det var inte så speciellt halt så jag kom i god tid vilket var ganska skönt - hade dock inte sagt nej till nån halvtimmes mer sömn.. 
Hade riktigt tur och slapp sitta "själv" bland nya ansikten under hela kursdagen. Kan ni gissa vem som kilade in i lokalen ? - Madde! som äger Rölagg där vi hade hästarna innan vi flyttade till Lista. Skitkul att träffa henne igen och snacka om allt som har hänt sen vi flyttade i somras! Saknar verkligen hela Rölagg-gänget!


Bild från Kessys rygg vid en uteritt på Rölagg.

Lärde mig iaf en hel del av utbildningen, tycker att alla som har egen hästverksamhet och  en egen gård ska hålla utkik och försöka gå kursen. Det är ett bra sätt att försöka förhindra extrema olycksfall och man skulle ju aldrig förlåta sig själv om det hände nåt hemskt som man kanske kunnat undvika..

När jag kom hem från Strängnäs så red jag Dutch, bara väldigt lugnt då han hade trampat på sig själv i hagen och därför hade flera små sår på benen.. klantskalle.
De andra killarna blev longerade, vilket var planerat då jag inte visste när jag skulle komma hem från utbildningen.

För övrigt var Rådberg ute hos oss idag och kollade till dräktiga Sibell, det gick bra - hon är frisk och lugn!


Lilla hjärtat Sibell.

Tisdag.

 2010-11-16    23:42:00   av:.
Idag har jag joggat mina 4 killar, Dutch och Danny var väldigt duktiga medans Perazzi var lite slö till att börja med och Marwin var väldigt barnslig i början av sitt pass..

Har varit en fin men oxå en mycket kall dag.. brr. Fryser så fort jag går ut. 
Det bästa med dessa kalla månader är dock att kliva in i en varm dusch efter en lång dag i stallet - sjukt skön! Hade typ glömt hur skönt det är att bli sådär uppvärmd! Skulle behöva åka och sola nånstans - dels för färgen och dels för värmen.. Tänkte först lova mig själv att jag skulle åka och sola solarium den närmaste veckan, men då vet jag att jag skulle ljuga.. Med 99 % säkerhet kommer en sådan sak prioriteras bort. Jaja, kunde vart värre.. får fixa solarium till hästarna och sticka in huvudet där lite då och då ;)

Nu ska jag gå och lägga mig, ska upp tidigt och iväg på "Säker Gård/Säker Hästverksamhet" utbildning. Roligt!

Be back tomorrow!


Miss you best friend.

Strange.

 2010-11-16    19:27:29   av:.

Klickade runt på internet när jag pratade i telefon för ett tag sen..

Helt plötsligt syns en bild på mig och min fina Dutch på skärmen.. Strange.
Verkligen skumt att se sig själv sådär oväntat.. "meh.. va.. den där bilden känner jag igen!"
Lite kul oxå dock, framförallt när texten som hörde till hyllade min fina ponni ;)

Här kommer bilden;

Perazzi DS.

 2010-11-16    08:55:00   av:.Namn:
  Perazzi DS
Född: 2005
e: Prince Thatch xx u: Doratha ue: Donnerhall
Födelseland: Tyskland
Ras: Hannoveraner
Kön: Valack
Mankhöjd: ca 165 cm.
Smeknamn: Perazzi, Papa, Per-Axel, Paparazzi, Fotografen

När fick jag honom:
År 2008
Om Perazzi: Perazzi är en extremt talangfull ung herre inom dressyren, han har en magiskt skritt och väldigt trevlig och elastisk trav och galopp. Han har redan kommit långt i sin utveckling och tränar trots sin unga ålder många av de svåraste rörelserna -  vilket är det han tycker är allra roligast!
Perazzis´s tidigare meriter: Han har ju pga att han är så ung inte hunnit med att skaffa sig så många meriter, men 2010 kvalade han in och deltog i Falsterbo Horse Shows 5-års klass.
Meriter med mig: Vi har inte tävlat jätte mycket tillsammans, men de lätt B och lätt A starter vi har gjort har gått mycket bra och slutat med vinst eller  övriga placeringar.
Gör nu: Tränas för att bli den fina dressyrhäst han har kapacitet för att bli!

Början på en ny vecka.

 2010-11-15    23:28:46   av:.
Vecka 46 startade starkt med träningar i Nyköping för min del. Roligt!
Marwin och Perazzi fick promenera in i transporten i förmiddags och det var sedan förstås dom två som fick möjligheten att gå ett lärorikt träningspass för Liane.
Det gick riktigt bra med båda pållarna, tränade väldigt lika - de är ju ganska lika i sin utbildningsståndpunkt och de har liknande problem. Båda två blir lätt lite höga och spända i formen, så det jobbade vi mycket på att lösa. Vilket vi oxå gjorde - ja, iaf för stunden! Hann även med enormt många övergångar och tempoväxlingar - extra viktigt för småhästarna.
Pojkarna var som sagt duktiga och Liane var nöjd!

Hemskt och vidrigt väder idag dock.. brr.
Längtar till sommaren!! 


En bild som piggar upp i höstmörkret. 
Glädjen som infinner sig vid minnet av den dagen - EM 2009 - räcker som bränsle för hela långa vinterns jobbiga dagar. 

Fascinerande.

 2010-11-15    09:09:00   av:.
Jag har gått och funderat mycket på Sibell och hennes mage de senaste dagarna.. Tänk att det ligger en liten bebis där inuti henne.. Fascinerande.  

Helt fascinerad över att det är en liten individ som just nu är fullt upptagen med att växa till sig.
Jag undrar vad det blir för kön och vad den får för färg och tecken ?? Blir den söt eller extremt talangfull ? Änglalik eller en liten terrorist ?
Jag längtar verkligen till den dag då denna lilla bebis vill komma ut och att vi kan titta när hon/han utan komplikationer kan stappla fram sig fram.. Såå coolt!


Tänk om min fölunge blir sådär söt! Överlycklig Sanna isf.
(På bilden; Hjärteress BS.)

Fars dag.

 2010-11-14    23:36:16   av:.
Hej och hallå bloggen, söndag idag igen då - men inte vilken söndag som helst utan idag är det Fars dag! (Tyckte nyss att det var det, men så var tydligen inte fallet - ett helt år sen sist..)

För mig gjorde detta inte jätte stor skillnad, förutom att middagen förtärdes hemma (i mitt gamla hem) tillsammans med hela familjen. Avslutade kvällen med god dessert och packet öppning för den enda mannen i huset (Pondus går under "det" efter kastrationen).

Annars var denna söndag precis som alla andra, tog det ganska lugnt på förmiddagen efter att ha sovit nån timme mer än vanligt, plockade i lägenheten, tvättade lite kläder och åt en rejäl frukost. Skön start på dagen.
Hade fortsatt tjatter dag med Liza (hästskötaren) idag, men hann rida tre pållar ändå. Dutch tog bara en promenad, vila från bett och sadel. Men de unga killarna fick jogga lite lugnt - de var duktiga men pigga.

Denna fars dag efteranmälde jag till en tävling i Farsta, en Lätt A:3a som går av stapeln i slutet av veckan - hoppas vi får vara med!

Imorgon är det träning för Liane i Nyköping - ska bli riktigt kul!


Pappa som hästskötare.

Grattis till alla pappor!!

Dåligt uppdaterande.

 2010-11-14    00:07:20   av:.

mycket dåligt uppdaterande från mig..
Men ber om ursäkt och försöker jobba ifatt lite såhär på lördagskvällen.

I onsdags var vi iväg med Dutch och Danny till tandläkaren, det gick bra. Dutch hade blivit mycket finare i munnen sen sist, fantastiskt! Danny hade en liten mjölktand kvar men höll på att växa klart i munnen för övrigt.
Hann inte så mycket mer under den dagen..

Torsdag gick åt till stalljobb, ovanligt ? Inte så värst.

Fredagen var hovslagaren ute hos oss, jag red lite och städade mycket. För på kvällen kom några av mina underbara vänner på middag och besök i min "nya" lägenhet - mycket trevligt!!

Idag är det lördag och det har varit en ganska lugn sådan, hann till och med slappa framför en hel film, inte bara en halv sådan utan en heeeeeel! Coolt mycket tid man har då alltså!

Imorgon blir en lite mer vanlig dag igen. Vanligt stressad liksom.

Trodde att nästa vecka skulle bli riktigt lugn, hade fel. På måndag blev det sista minuten bestämda träningstider hos Liane och på onsdag ska jag iväg på "Säker Gård" kurs! Båda två grejerna ska bli riktigt roligt faktiskt.


Jag i säkerhetshjälmen.
Tror ni man får lära sig att typ alltid bära hjälm på "Säker Gård" utbildningen? Mycket möjligt tror jag..

Dags att sova ? Ja, jag tror det.
God Natt!

Mistral

 2010-11-11    09:59:00   av:.

Nu såld!


Namn:
Mistral
Född: 1994
e: Balzflug  u: Imka  ue: Bentley
Födelseland: Holland
Ras: KWPN
Kön: Valack
Mankhöjd: 168 cm.
Smeknamn: Misse-Nisse, Mistralen

När fick jag honom:
år 2007
Om Mistral: Mistral är en riktigtduktig Grand Prix häst med extremt fin piaff och passage. Han är ovanligt fin tecknad med fyra vita strumpor, bred bläs och en stor vit fläck under magen. Mistral har många speciella saker för sig och beter sig inte som de flesta andra hästar, tex så älskar han bananer och apelsiner men ratar de flesta morötter han blir erbjuden - han är helt klart unik!
Mistral´s tidigare meriter: Innan jag fick Mistral hade han tävlat internationell Grand Prix med många fina placeringar i bagarset.
Meriter med mig: Vi har tillsammans startat junior SM både år 2008 och 2009. 
Gör nu: Jag sålde Mistral för några månader sedan. Önskar nu han och hans nya ägare all lycka i framtiden!

Utvärdering av träningarna.

 2010-11-10    23:36:16   av:.
Tänkte gå igenom lite kort från Mattias träningen som vi hade 8-9 november. Någon kanske är intresserad om vad vi tränade på och jag behöver definitivt lite hjälp att komma ihåg allt från mina fyra hästars träningsupplägg så det är lika bra att skriva ner lite.

Marwin
Måndag; Gick super, tränade mycket skolor i traven för att få lite hjälp med takten. Mycket skänkelvikningar som inledning och avslutning av passet, samma där - takten är det viktigaste. I skritten tränade vi på tempoväxlingar, öka och minska med bibehållen låg form, ingen piaff tillåten! Vi hann även med mycket galoppfattningar plus några byten.
Tisdag; Passet liknade gårdagen men med en liten förhöjd svårighetsgrad. Även denna dag skötte sig kusen exemplariskt. Massor med skolor i traven, snabba och kvicka omställningar men i samma takt. Tränade avslappning i skritten då vi gjorde lite bakdelsvändningar. Och byten på lite svårare linjer i galoppen, samt flertalet inridningar+halt i både galopp och trav.
Genomgående i hela passen så sökte vi efter rätt takt, en låg och rund form med avslappnad rygg och kvicka bakben.

Danny
Måndag; Hästen var lite trött och därför oxå ngt okoncentrerad. Han är ju dock duktig för att vara 4 iaf och vi ägnade passet åt sidvärtsrörelser, övergångar och halter. Gjorde några galoppombyten som avslutning, men lillen var lite för trött för att kunna göra det riktigt bra.. Alla var rena, men med lite för lite kraft.
Tisdag; Han var jätte fin! Gjorde lite öppnor i traven och skänkelvikningar med perfekt tvärning! Halterna satt och vi prövade oss på några ryggningar. Fick till några klockrena byten och kunde inte vara mer stolt över lilla DD!

Perazzi
Måndag; Han var okoncentrerad och spänd, började passet med att bokstavligt talat flyga genom hela ridhuset.. Inte kul men jag fick ju öva lite balansträning - "inget ont som inte har något gott med sig".  Red iaf mycket skolor i alla gångarter och lite byten. Men hittade inte riktigt känslan någon gång.
Tisdag; Hästen var som förbytt, han bara flöt fram som den talang han är på dressyrbanan! Jätte duktig! Gjorde fina, raka, rena byten i galoppen. Skolor i både trav och galopp, samt "riktiga" övergångar mellan skolorna. Visade upp att han kan göra bra bakdelsvändningar - närapå skrittpiruetter. Hann även med några stora arbetspiruetter i galoppen. Känslan genom hela passet var bra och jag förundras över hur duktig och lättlärd han är!

Dutch
Måndag; Dutch är ju Dutch vilket betyder att alla i hans närhet för det mesta är nöjd med honom, jag menar hur kan man inte vara det.. ;) Mattias började rida lite denna gång, bara för att jag ska få se känsklan och hur han löser de prblem som uppkommer.. Riktigt kul att se! Ryttaren är fantastiskt duktig och hästen är verkligen extremt fin! Och han gick även bra med mig på ryggen, vi gjorde alla St George sakerna som mer eller mindre flöt på bra alltihop, lite strul med en piruett bara - men inget som inte kunde lösas av några försök.
Tisdag; Stjärnan höjde nivån ännu ett steg och blev ännu lite finare! Helt otroligt! Gjorde alla George saker och eftersom det fungerade så fort så gav vi oss till med att prova på Inter I grejerna, lite tajtare byteserier, helpiruetter och sick-sack slutor i både trav och galopp.
Väldigt nöjd över det sista passet om jag får lov att säga det själv!!


Perazzi och jag.

Dagen då det blev vinter.

 2010-11-09    23:38:29   av:.
Japp, detta var dagen då vintern kom till Eskilstuna. Usch och fy och blää. Det var oxå dag nummer två på Mattias träningen. Mycket trevligt.

Alla mina hästar gick strålande idag, inte många felsteg där inte! Så duktiga pållar!

Är helt slut efter träningen i fredags, tävlingen i lördags och söndags, samt träningarna igår (måndag) och idag tisdag.. Grym träningsvärk.

Ska faktiskt ta och gå o sova några timmar innan den nya arbetsdagen börjar!
God natt mina kära vänner.

snö blomma.

Mattias träning i E-tuna.

 2010-11-09    00:02:18   av:.

Mattias sitter brevid mig i soffan. Vi käkar godis och snackar häst - underbart!!

Har tränat mina 4 killar under dagen. Marwin var jätte duktig, Perazzi var lite okoncentrerad, Danny var lite trött -förståligt dock och Dutch gick kanon!!

Imorgon ska vi träna igen. :)

Ska koncentrera mig på Mattias prat nu, för intressant för att missa!
xoxo
Skickar även en hälsning till min syssling som fyller 19 år idag! Grattis!

Tävlings helg.

 2010-11-08    00:24:35   av:.
Den här helgen har varit full av tävling. Jag älskar att tävla men det är nästan lite för jobbigt när det är såhär pass kallt som det varit de senaste dagarna - gillar jag inte.. Brr.

Men trots kylan så har jag som sagt varit iväg till två tävlingsplatser dessa två dagar.
Igår var vi i Enköping, jag och Dutch. Startade St George, det gick ganska bra.. Finns en fläkt i ridhuset som Dutch inte alls var förtjust i, så han skyggade lite för det - bockade och flög därifrån. Han var lite spänd igenom hela programmet och vi hade en del missar.. Men mellan missarna var han väldigt duktig. Vi fick 62,9 % vilket jag är ganska nöjd med, iaf med tanke på de små katastroferna! Plus att vi nu har kvalet för nationell St George avklarat - skönt!
Passar på att tack världens bästa Liane för hjälpen på framridningen!

Vi kom hem vid 21 typ, då var jag helt slut med fick ta mig i kragen och ställa mig och knoppa - det skulle ju göras inför idag. När allt var klart nere i stallet var klockan drygt 23. Hade lust att blogga, men efter lite fundering så valde jag att äta och sova.. Sorry.

Men idag var det dags att gå upp vid 5 igen.
Red Danny i Lätt B:3 i Köping, han var extremt duktig min älskade lilla häst!! Utan knappt någon framridning (framridningsbanan var helt sönder frusen efter den kalla natten) gick han runt hela programmet som om han aldrig gjort nåt annat i hela sitt liv! Lillen fick 66,36 % och slutade 4a, duktig pojk!

Nu ska jag sova igen, imorgon fortsätter det höga tempot.. (Mattias kommer till E-tuna.)
Sov Gott

Träning i början av november.

 2010-11-05    22:01:22   av:.
Idag har jag tränat fyra av mina pållar för Liane, på hemmaplan - riktigt roligt. Men eftersom jag tränade 4 lektioner på rad, bytte bara djur på löpande band, så är jag ganska trött nu.. känns som om träningsvärken smyger sig på idag igen - en välbekant känsla.
Menmen, det kunde vart värre, träningsvärk är ju ändå ganska skönt..

Började med att träna stjärnan i stallet, alltså Dutch, red igenom alla St George grejer och avslutade med hela programmet. Det gick bra, inte lika klockrent som förra onsdagen, men vi fick till alla grejer riktigt bra iaf efter nåt försök. Gick även igenom programmet rörelse för rörelse muntligt med Liane, alltid bra att verkligen reflektera över hur man ska tänka och rida i de olika programdelarna.
Som nummer två fick Perazzi träna, gjorde lite Msv/LA grejer och han var riktigt fin, ska bara komma ihåg att tänka rund och låg och igenomställd med honom hela tiden. Blir ibland så att jag bara "rider runt" för att han känns ganska fin trots att han inte riktigt har släppt till och arbetar helt genom ryggen. Får inte fastna i tanken att "han är duktig för sin ålder".

Danny var näste på tur, han gick lika bra som alltid med sina LB/LA rörelser. Han är verkligen en pärla!
Marwin fick träna sist, han var lite små barnslig till att börja med, men efter ett tag gick även han riktigt fint. Han är faktiskt väldigt väldigt fin när han är koncentrerad och fokuserar på sitt arbete!


Marwin. Bild från i lördags.


Imorgon är det tävling på g, håll tummarna är ni snälla!!

Brandutbildning.

 2010-11-05    00:37:55   av:.
Idag har vi haft brandutbildning hos oss i Lista. Lasse Gustafsson från Gajal har hållit en grundläggande utbildning i förebyggande och vad man ska göra om det börjar brinna.
Vi fick lära oss hur man släcker med slang från brandposter och hur man använder handbrandsläckare. Det var en väldigt lärorik eftermiddag och även fast vi alla kände igen det mesta från tidigare brandgenomgångar i livet så var det skönt att få lite påminnelse om hur allt fungerar. Hoppas dock att vi slipper använda våra kunskaper...

Bilder på oss som nu har brandutbildnings diplom att skryta med;Har haft lite andra trevliga besök under dagen, bertättar om detta inom en snar framtid. :)
Red även kusarna, lugnt och fint, runt och lågt.

Imorgon kommer Liane till oss för att hålla några träningar, ska bli riktigt kul att träna!
Hörs och ses!

Beslut.

 2010-11-04    23:56:00   av:.
Det är många beslut som ska tas den närmaste tiden..
Det är inte lätt. Aldrig lätt.
Men det är liksom värre nu, många stora saker som kan ge stora konsekvenser..
Kan inte prata om de olika valmöjligheterna riktigt än, men det är tex ett beslut som kommer påverka hela vår verksamhet de kommande åren. 
Galet svårt.
Beslutsångest.

Hoppas att besluten bara "trillar in", inte så troligt dock.

Tränings onsdag.

 2010-11-03    22:39:00   av:.

Datorn krånglade lite igår, eftersom jag var trött orkade jag inte bråka med den, så det blev tyvärr inget bloggande som ni säkert märkte.. Men det hände inte så mycket förutom att jag red mina fyra pållar och skrev lite fakturor på kvällen - en vanlig tisdag helt enkelt.

Idag har det varit träning för Pia hos oss, jag tränade med Perazzi och Marwin. De gick ganska bra båda två, duktiga små fem-åringar. :)
Ungefär när Pia åkte från Lista trängde sig träningsvärken på. Brännande känsla i typ hela kroppen, men ändå skönt på nåt vis. Fortsatte med att rida Dutch och avslutade kvällen med att städa i stallet och fixa i min lägenhet.

Håller på att byta mobil förresten, snart blir jag lättare att nå ;P


Sitter på Dutch, som ser Perazzi.

Kessys Derano.

 2010-11-02    00:30:23   av:.
Nu såld! 

Namn: Kessys Derano
Född: 1993
e: Derano Gold  u: Valeska ue: Valentino
Födelseland: Tyskland
Ras: Tysk Ridponny
Kön: Hingst, nu godkänd
Mankhöjd: 152 cm.
Smeknamn: Kessy, Lillprinsen

När fick jag honom: I slutet av 2006.
Om Kessy: Kessy är en fantastisk liten häst med ett enormt hjärta av guld! Han rör sig gudomligt och ger alltid 110 % av sig själv. Jag kan inte beskriva honom på ett annat sätt än att han är underbar och att han har en speciell plats i mitt hjärta som ingen annan någonsin kommer att kunna ersätta.

Kessy´s tidigare meriter: Kessy hade startat ett JSM innan jag fick honom.
Meriter med mig: Vi startade SM för juniorer både 2007 och 2008 (var även kvalade år 2009). -08 placerade vi oss på 7e plats i finalen!
Gör nu: Kessy fick ett nytt hem i slutet av 2009, han bor nu hos Pytt på Rånäs stall och seminstation där han både tävlas lite och används i ridponny avel.  Jag vet att han trivs och mår bra där, trots detta saknar jag ”min” ögonsten varje dag!

Framsteg.

 2010-11-02    00:13:24   av:.
Idag lyckades jag och hästskötaren Rebecca borsta fölungen som står hos oss på benen, vi har jobbat på detta ett bra tag. Stofölet har tydligt visat att detta är något väldigt onödigt och något hon inte tänker gå med på i första taget.. Men idag kom alltså det stora genombrottet och utan bråk lyckades vi borsta alla 4 benen! Kanon! Vilka framsteg!

Red Dutch och Marwin idag och min kusin var ute i Lista och red lilla Benjamin. Det gick bra för oss båda med alla tre killarna, de är så duktiga så!

Imorgon blir det lugn ridning på alla pållarna, för på onsdag är det dags för träning för två av dom och på fredag är det träning med de fyra stora killarna.

Nu är jag lika trött som hundarna här nedan och ska därför gå o lägga mig..
GoDnAtT
 

Roadtrip.

 2010-11-01    00:07:03   av:.

Var ju inte allhelgonaafton igår som jag skrev i förra inlägget, det är ju nästa helg.. men den barnsliga delen av mig bryr sig iaf mest om Halloween. :P Klädde dock inte ut mig under dagen - ja, inte värre än vanligt iaf.  

Idag har mamma, jag och min kusin varit i väg till Nyköping och kollat på några fina ponnyer hos Eva som ägde Kessy innan jag köpte honom. Riktigt mysigt med en liten roadtrip och det är alltid kul att titta på fina hästar! :)

Hästarna longerades bara idag, de har en tuff vecka framför sig så jag hade planerat in en lugn dag för dom - passade ju bra när vi var iväg på utflykt också.

Mycket som händer nu, uppdaterar listan från ett tidigare inlägg;
* 21/10 träning för Pia Fälth i Lista.
* 25-26/10 träningar för Mattias i Lista.
* 27/10 träning med Knytkalaset på Ericsberg.
* 3/11 träning för Pia Fälth i Lista. Ny!
* 5/11 träning för Liane i Lista.
* 6/11 tävling i Enköping. Ny!
* 7/11 tävling i Köping. Ny!
* 8-9/11 träningar för Mattias i Lista.
Träning med stjärnan.

Designad av www.tinkas.blogg.se