Torsdag.

 2011-03-31    23:41:21   av:.
Dagen har varit ganska bra, morgonen ägnades åt lite städning kanske inte så kul men det var nödvändigt. Sen tvättade jag Rebecca och Annica fölboxen i lilla stallet riktigt noga, det är ju dags för Sibell att flytta ut dit nu för att hinna göra sig hemmastad innan fölungen kommer.

Hade förresten med mig fyra hästar hem från Skåne i måndags, har glömt att berätta om det. Självklart var Dutch med hem, Melvin fick även han komma hem igen och sedan hade jag två för mig helt obekanta unghästar med mig. En hingst som vi kallar "Trassel" (efter den nya barnfilmen) och ett sto som heter America. Dessa två är Mattias och jag ska ha dom hemma hos mig och träna dom ett tag, han fick två av mina och jag fick två av hans - teamwork kallas det! ;)

Oj va klockan går.. Jag måste sova nån timme nu.. Snart ska vi packa ihop och åka ner till Danmark, vi ska hoppa in i bilen vid halv 3 inatt. :/ Berättar kanske senare om vad vi gjort där om ni inte kan gissa det själva, det är ju trots allt hästrelaterat.
Kommer dock ha lite svårt med dator under morgondagen, men har fixat inlägg som kommer upp under dagen så hoppa inte över att klicka in här bara för att jag inte är i Sverige!
Aja, nu blir det sängen i två timmar.
God natt!


Dutch i lastbilen påväg hem i måndags.

Bilder från Hviderup.

 2011-03-31    11:15:00   av:.
Här kommer lite bilder från förra veckan nere på Hviderups Gods.. :)


Mattias och Melvin.


Ser ni dom extremt snygga skydden han har på sig? ;)


Konstig vinkel.. Men han är kort och fin i kroppen.


Melvin och jag.


Lilla Anton, Mattias och Jessicas hund.


Don Dorn.

Besök.

 2011-03-30    23:58:00   av:.
Idag hade vi först besök av en equiterapeut som behandlade Dutch och Danny. Det gick bra och var mycket intressant!!

Motionerade några hästar och fixade och plockade en del, mycket grejer som ska packas upp efter en lång tävlingshelg långt bort..

På kvällen hade distriktet årsmöte hos oss, först en liten rundvandring för de nyfikna och sedan var mötet i konferens rummet. Tycker att det mesta rullade på bra och hoppas alla som var här var nöjda med kvällen!! :)

Det är inte långt kvar till Sibell´s föl föds förresten.. Spännande!


Sibell.

Börjar med bilder.

 2011-03-30    23:50:00   av:.
Har ju lite bloggande att ta igen.. Börjar med att lägga ut lite bilder från helgen som var :) Hoppas det uppskattas?


Påväg till tävlingen. Pga olycka fick vi stå still länge, trist - men vackert!!


Jag körde "följebilen" och pappa körde vår lastbil.


Dorn på vet besiktningen.


Tränsad Don Dorn.


Min stjärna kan iaf vila på tävlingsplatsen, vilket är super skönt!


Fixat för start. Observera äpplet :P


Framridningen.


Fin fina killen!


Påväg hem från Skåne.


Skönt med kamera i lastbilen så att man ser att pållarna mår bra!


Godis är ett måste när resan är över 7 timmar lång!!

DETTA ÄR SJUKT!

 2011-03-29    11:51:22   av:.
Jag är sååååååååå anti det nya systemet på tdb så det finns inte ord för det!!

Skulle anmäla till de reginala/nationella tävlingarna i Stockholm i början av maj men det var ju såklart fullt - konstigt!
57 minuter, MINUTER, efter ordinarie anmälningstid öppnat så anmälde sig den första reserven! Då var klassen alltså full, efter 57 minuter!! Några säger "god framförhållning" men mindre än en timme är absurt!!
Man kan alltså inte jobba kväll längre eller träna runt 18.00 en dag där anmälningstiden öppnar till en tävling, för då måste man sitta som klistrad vid datorn för att ens ha en liten chans att komma med och få tävla. Man får lägga hela sitt liv i nån typ av paus läge så fort man ska anmäla till en tävling!

DETTA ÄR SJUKT!!
JAG ÄR SÅ ARG

Veckans Träningstips 18.

 2011-03-28    23:09:00   av:.

Förvänd galopp. (vecka 12 år 2011)

Detta är en övning, eller rättare sagt två olika sätt att rida förvänd galopp. Jag gillar att träna med förvänd galopp, det stärker en unghäst samt tränar upp dess balans och en mer rutinerad häst blir väldigt mjuk och balanserad!
Det är till för ekipage som minst tränar lätt A rörelser.



På bild nummer 1 visar jag en det lättaste sättet att träna förvänd galopp, ett sätt som passar sig bra för den yngre hästen. Tänk dig att du börjar vid A i vänster galopp, efter hörnet vänder du in på en diagonal linje och kommer ut någonstans på nästa långsida (bestäm själv exakt var). När du kommer ut på långsidan, i höger varv är du alltså i förvänd galopp (härifrån markerat med rött). Tänk på att inte göra denna sväng och övergång till förvänd galopp för skarp – då är det lätt att din häst tappar balansen och bryter av.

Om du sitter på en häst som inte gjort detta förut så tipsar jag om att du bryter av till trav innan det första hörnet. Detta eftersom det är svårare att galoppera i förvänd på böjt spår än på rakt spår – det är därför dumt att till en början utsätta den unga hästen för att riskera att misslyckas och ofrivilligt tappa balansen och övergå till trav i hörnet.

Om du och din häst har tränat en del på det här med förvänd galopp så kan ni dock rida genom hörnet och sedan övergå till trav nånstans på kortsidan. Tänk på att det är viktigt att du bryter av och att inte din häst bestämmer när avbrottet ska ske.

På bild nummer 2 visas ett annat sätt att rida förvänd galopp, detta är lite svårare. Tänk dig att du börjar vid A och vänd sedan in på en diagonal linje till mitten av andra långsidan. Där kommer du nu ut i förvänd galopp och ska direkt gå in på en halvvolt med 20 meter i diameter så att du kommer fram till den andra långsidan, denna sväng blir i förvänd galopp (markerat med rött). Vid B rättar du ut, fortfarande i förvänd galopp och rider rakt fram tills du bestämmer att ni ska bryta av till trav.

Gör dessa övningar i båda varven, oftast har man ett lättare och ett svårare varv. Försök att få din häst så liksidig som möjligt!

Viktigt att tänka på; när du byter från rättvänd till förvänd galopp måste du oftast driva på lite extra så att din häst inte missuppfattar och tror att den ska bryta av. Det är inte naturligt för den att galoppera i ”fel” galopp och det krävs lite mer rent styrkemässigt så de flesta hästar brukar ta chansen och försöka bryta av till trav om det ges möjlighet.
Din häst ska också alltid vara ställd i galopp sidan. Om du rider i höger galopp, i vänster varv ska din häst alltså vara ställd åt höger i nacken.

Dessa övningar går toppen att göra utomhus, tex på en stubbåker eller i en stor hage!
Lycka till!

Update från Hviderup.

 2011-03-28    00:55:57   av:.
Idag kollade vi på när Mattias red sina två starter i Åstorp.
Jag tyckte Dorn var jätte fin, tyvärr fick han inte så bra poäng, men som sagt så gick han enligt mig väldigt bra! Han är ju bara för vacker!!

Åstorp har haft bra tävlingar i det stora hela, med ett enormt plus för den oerhört goda maten och fikabrödet!! Det är nästan så att det man skulle kunna åka tillbaka dit bara för ätandets skull!!

Sen packade vi ihop allt och åkte till Hviderup, där vi nu spenderat kvällen med Mattias och Jessica, samt Alice och Anton i lastbilen. Ätit gott (och mycket - känns som om man ska sprängas nu), haft det allmänt trevligt och pratat igenom den närmaste framtiden! Det är mycket roligt som ska ske nu ;)

Imorgon ska vi rida lite på morgonen och sen vid lunch ungefär bär det av hemåt mot E-tuna. Känns inte så roligt med denna bilresa, men tror att det finns en del att fixa där hemma faktiskt.

Annars trivs jag om fisken i vattnet här nere på Hviderup, Mattias och Jessica är underbara och all bra ridning man får se här är verkligen inspirerande och beundransvärd! Finns dock en person jag saknar väldigt mycket just nu.

Det blir förhoppningsvis en resa hit ner snart igen!

Det är nåt skumt med bloggen, den vill inte publicera dom tidsinställda inläggen såg jag nyss.. Hade fixat bla ett Träningstips som skulle kommit upp idag, men hela inlägget verkar ha försvunnit.. :( Får kolla mer på detta och lösa det imorgon kväll allternativt på tisdag för jag har jätte dåligt internet här just nu. Har inte tålamod att sitta och vänta i evigheter.
Jaja, det är väl dags att sova lite.
Hörs och ses! Sov gott

Två tävlingsdagar i Åstorp.

 2011-03-27    00:20:50   av:.
Är nu avklarade här nere i Skåne.

Mattias har ridit som en galning och har två starter kvar under morgondagen. Jag har ju bara startat Dutch, en gång idag och en gång igår och är nu klar för den här helgen.
Och hur har det gått då..? Jo, det är har väl både gått bra och dåligt..

Igår var jag så nervös så att jag trodde att jag skulle dö, vilket Dutch säkerligen kände av.. I vilket fall så fick vi massor med hjälp av Mattias på framridningen och efter ett tag så gick det riktigt bra! Trots detta så sitter jag på en bomb, en vacker sådan, men ändå - en bomb!
Inne på banan gick det bra, trav programmet var riktigt bra, skritten var bra - ett felsteg i en skritt piruett, men den ökade var super. I galoppen tappade jag lite fokus och den vilda faran jag arbetar med hittar ju direkt på galenskaper, här kom oxå missarna. 2 gigantiska och minst 4 små missar, mellan missarna är han dock jätte fin, piruetterna var nästintill klockrena och serien med 4orna var oxå bra! 
Vi slutade med resultatet 63,3 % (tror jag) alltså inte alls långt ifrån ett SM kval, riktigt surt nära - en miss mindre och vi hade fått det.. Trist var oxå att domarna var väldigt oense, 8 % skillnad.. Menmen, inte mycket att göra. 
Tog plats i mitten av resultatlistan, men tror att vi var andra bästa Young Rider med dessa poäng. Var faktiskt nöjd över vår insatts trots missarna.

Idag gick det däremot riktigt dåligt, det var prisutdelning till klassen före när jag började min framridning och jag tror det var det som fick Dutch att explodera - bokstavligt talat. Efter den första explosionen gick han dock tillbaka till den laddade bomben för att sedan explodera x-antal gånger till.. Iaf så var det mesta under framridning katastrof, jag lyckades fixa till det några gången och få honom riktigt fin men då kom alltid ett störande moment och förstörde, tex så startades en fyrhjuling precis bredvid osv.. När vi väl skulle in på banan var han så spänd att han börjat att dra upp tungan i munnen och efter första halten så var den fast just där, högt upp och klämd. Han var därför mer eller mindre okontaktbar, stegrade, sparkade bakut, you name it..  Fler missar än vad jag kan räkna till, hela ritten var en miss kan man säga. Vet inte exakta procenten, men det var typ 56-57 tror jag.
Riktigt illa alltså.
Efter att ha pratat med alla vänner och bekanta här nere är jag dock sugen på ett nytt försök.
 
För övrigt så har det varit extremt hård bedömning denna helg, snacket har gått "de ger ju inte direkt bort poängen.." Iofs tycker jag det är bra, det är ju en nationell svårklass dressyr tävling vi är på och konkurrensen är brutal! Självklart ska det bedömas tufft!

Har ganska mycket bilder, några "backstage" som jag tänkte visa er och om ni (och jag) har riktigt tur så skickar Göran (fotograf) bilder till mig den kommande veckan som jag oxå kan lägga upp här, han har iaf tagit ett helt gäng kort på mina två hästar dessa dagar! :D

Imorgon ska som sagt Mattias tävla igen och jag ska självklart stå som klistrad vid sidan och titta!
Efter det så åker vi tillbaka till Hviderup och spenderar natten där för att sedan åka hem igen på måndag.

Det blev ett ganska långt inlägg nu, tyvärr ingen bild - men de kommer :)

Mycket har hänt.

 2011-03-24    23:54:00   av:.
Ja, idag har jag hunnit med mycket.

Imorse fixade jag och pappa i lastbilen, sen gick vi ut och hjälpte till med det sista jobbet i stallet på Hviderup.

Kollade när Mattias red Dorn, hur fin som helst!!

Fixade sedan i ordning Dutch så att Mattias kunde rida honom lite, han kände igenom min stjärna och kollade alla knappar inför helgen. Det gick bra!

Efter det var vi iväg och handlade, hämtade ut en hyrbil mm..

Red Melvin en sväng, har verkligen saknat honom! Så det var jätte kul att dressyra runt!! Pappa tog några bilder, men får inte in dom på datorn just nu.. Men lägger upp nåt bildbevis så fort jag kan :)

Hann även titta på när Mattias red flera av sina andra hästar, han och Jessica är så fantastiskt duktiga! Alla hästar är otroligt och då menar jag Otroligt välutbildade!! Blir extremt imponerad!

Packade sedan ihop och åkte till Åstorp, där jag nu ridit en sväng på min stjärna. Bara joggat lugnt inne på tävlingsbanan, han var lite het men fin!

Nu ska jag gå och lägga mig, imorgon är det tävlingsdags. Spännande!

Håll tummarna vid 14.25 är ni snälla!


Arkivbild på min Dutch.

Framme i Skåneland.

 2011-03-24    00:08:56   av:.
Nu har vi kommit fram till Hviderup, väldigt skönt att äntligen vara här. Men det blåser verkligen storm och är svinkallt här nere, har inte riktigt hunnit få igång värmen i lastbilen än heller.. Det blir att begrava sig under ett varmt täcke och sova lite snart!
Men först så ska jag skriva några rader tänkte jag..

Blev tre hästar som fick åka med i lastbilen idag, Dutchi, Perazzi och Marwin. Vi får se hur det blir vid hemfärden på måndag, några kanske stannar kvar här och jag kanske får med mig några hem igen. :) Ska bestämma allt med Mattias de närmaste dagarna..

Imorgon ska det ridas på förmiddagen och sen åker vi till tävlingsplatsen i Åstorp på eftermiddagen för att göra oss lite hemmastadda där. På fredag är det dags för första start.

Jag ska blogga så mycket jag hinner de närmaste dagarna, men det är inte lätt att hela tiden ha tillgång till Internet.. Känns som ett kaotiskt cirkussällskap i lastbilen, har precis kommit tillrätta här och imorgon ska vi packa ihop och åka vidare igen.. Menmen, det är kul att resa runt på dessa små äventyr!


Vårt hem de närmaste dagarna.

Kort inlägg.

 2011-03-22    23:57:00   av:.
Igår somnade jag ifrån bloggandet. Ber om ursäkt för det men försvarar det med att det var behövligt med sömn för min del!

Det var en ganska vanlig och något seg måndag. Mådde sådär halvdåligt hela dagen..

Idag har jag dock mått bättre, fint väder och allt! :P
Var även med Duch i Nyköping och tränade för Liane idag, vilket inte gjorde dagen sämre direkt. Han var jätte duktig och vi fick massor med tips av Liane inför helgen!

Imorgon åker vi ner till Skåne, ska bli jätte kul!!

Tar med datorn och ska blogga så mycket jag kan! :)

Veckans Träningstips 17.

 2011-03-20    23:57:00   av:.

Skänkelvikningar och volter.

Detta är en övning som passar ekipage som är på Lätt A nivå. Den är bra då den lösgör din häst i båda varven.
Det underlättar om du har koner till hjälp i denna övning, jag har markerat konernas placering med röda prickar på bilderna nedan.



Titta först på bild nummer 1 och tänk att du börjar vid A, förslagsvis i arbetstrav. Vänd sedan in på en diagonal linje från hörnet och rid en skänkelvikning (markerat med gult) fram till X. Tänk på att din häst ska vara parallell med långsidorna. Vid X lägger du en volt ut på långsidan (i detta fall E) när du kommer tillbaka till X igen så vänder du in på en diagonal linje mot hörn nummer 2 på ”E”-långsidan. På denna linje gör du en skänkelvikning (markerat med gult), tänk på takt och tempo.

På bild nummer två visar jag en förändring av samma övning. Tänk dig att du vänder upp på medellinjen vid A och sedan gör en skänkelvikning (markerat med gult) ut mot E. Vid E lägger du sedan in en 10 meters volt fram till X. När du ridit ett varv på denna volt gör du en skänkelvikning in till medellinjen så att du kommer dit strax innan C, vänd sedan ut i vänster varv och börja om igen. Gör detta om och om igen tills det inte känns som en svårighet överhuvudtaget - det ska vara lätt att byta varv, rörelseriktning och ställning!

Tänk på att hela tiden ha blicken dit du ska, att vikthjälperna på rätt ställe och att din häst är ställd och böjd åt rätt håll!
Lycka till!

Tävlingsdebut.

 2011-03-20    23:43:23   av:.
Ja, för 2011 iaf. :)

Var Danny som fick åka ut allra först av mina detta år och det gjorde han med den äran!
Han gick Lätt B3 och Lätt A3 på en regional tävling i Avesta.

I lätt Bn var han lite spänd, inte jätte tydligt men han kändes lite misstänksam.. Fick 63,64 % (vilket jag tyckte var väldigt dåligt betalt, tex en 6a på sitsen.. Menmen domaren vet bäst!) och slutade som 4a i klassen.
Bara en timme efter var det dags att rida Lätt An och han var jätte fin, mycket mer avslappnad och lösgjord - kanske något trött i kroppen men det var ju verkligen fullt förståligt! Det blev 63,55 % och jag kände även här att min pojke var värd mer - men det var samma domare och ungefär samma kommentarer. Vi får jobba på lösgjordheten helt enkelt!
Han placerade sig iaf som 3a av 24 starter i sin första Lätt A! Duktig liten häst!!
Blev ju även prisutdelning vilket han skötte galant, lilla mr DD har perfekt psyke för livet som tävlingshäst!! 

Vi glömde alla kameror hemma, men knäppte några mobilbilder.. Här är en; 
 
Dannyboy.

Höll på att glömma veckans träningstips.. Hm.. får tänka ut något fort för snart är det ju en ny vecka!

Lördagkväll.

 2011-03-20    00:10:37   av:.

Dagen hat varit bra tycker jag, fick chansen att sova ut lite imorse och vaknade av att en stor sol lyste upp lägenheten! En bra start på dagen!

Hann sedan städa, vilket var underbart! Det är iofs inte så roligt men hatar att ha en sån grej hänga över mig, jag kan inte riktigt släppa det.. Perfektionist.

Sen var det dags för att gå ner i stallet, motionerade sammanlagt 5 pållar idag. Inget direkt märkvärdigt hände, Dutch var lite vild när jag longerade honom - men han är ju så snygg så det gör inte så mycket. ;)
Avslutade med Danny som efter passet tvättades och knoppades, hoppas han inte förstör knopparna under natten - finns dock stor risk att de redan är helt förstörda..

Imorgon är det dags för tävling och vi åker om... alldeles för några timmar! Måste sova nu!! GOD NATT


Dannyman.

Löshoppningen, del 3.

 2011-03-19    17:14:00   av:.

Här kommer lite mer bilder som togs för några veckor sedan då vi löshoppade hästarna hemma hos oss. :)


Huvudbild på söta Morris.


Helkroppsbild. Det ska bli kul att ta en ny bild och jämföra efter några månaders arbete ;)


Rulle.


Här ska det bli ännu roligare att jämföra i framtiden!


Rulle igen.


Det finns ingen som Rulle, han är helt unik!!

Tävlingstokig.

 2011-03-19    12:17:00   av:.
Anmält till tävlingar, fan vad jag är taggade för dom större tävlingarna nu!

På söndag (imorgon) blir det Avesta med lilla Danny, lätt B och lätt A

Nästa vecka åker vi ner till skåne och jag startar Dutch på tävlingarna hos Åstorp Ryttarförening.

I april har jag anmält Dutch till tävlingar i Lidköping och Hästhagen.

Sedan i månadsskiftet till maj blir det nog så att  jag tar med både Danny och Dutch till Hammarö.

Och i maj blir det några fler starter, var och i vilka klasser är inte riktigt bestämt än men jag håller bla ögonen på ERFs, Örebros, Björklidens och Djurgårdens tävlingsdagar.

ROLIGT SKA DET BLI!


Den som tävlas mest hemma hos mig är ju självklart stjärnan.

En jobbig vecka.

 2011-03-18    23:51:07   av:.
Det kan man lugnt säga att det varit. Mycket att göra, med träning två dagar mm..
Både Rebecca och Annica har varit sjuka vilket inte gjort veckan roligare direkt. Det är mycket som ska fixas med 13 pållar..
Har även sovit alldeles för lite de senaste nätterna, det har blivit bort prioriterat. Kontorsarbete går ju även att göra på natten, ett arbetssätt jag använt mig utav. Det låter smartare än vad det är tyvärr, man tror att man kommer hinna så mycket - och jo, visst hinner man en del men utan sömn blir man bara segare och segare för varje dag som går.. Jaja, i natt får jag sova lite mer förhoppningsvis - jag har iaf inte skrivit in jobb på schemat för de närmaste timmarna.

Imorgon blir det en heldag i stallet och på söndag är det tävlingsdebut för året som gäller - spännande!!


Det är den här sötnosen som ska tävla!

Knytkalset mars 20 11.

 2011-03-18    15:37:00   av:.
Har varit på Ericsberg och tränat onsdag och torsdag den här veckan, det har varit trevligt som alltid!

Blir så inspirerad av att se alla duktiga ryttare och fina hästar!!

För Dutch och min del har det både varit ris och ros, han har stundtals varit riktigt fin men stundtals har vi oxå varit oense om vem som bestämmer.. Det är något som inte känns hundra, tror att det är för att jag bytt padd under sadeln men vet inte om det stämmer. Han får ta det lugnt i några dagar nu..
Menmen tillbaka till träningen, vi red igenom alla George grejer och avslutade med hela programmet, i onsdags hade vi en del missar i galopp programmet.. Men igår var det nog bara en piruett som strulade lite..
Har iaf en ganska bra känsla inför nästa helg, hoppas det håller i sig!


Det var lite svårt att ta kort på min stjärna, han ville inte stå still.


En av få bilder som min far "kom ihåg" att ta.


Visst är han söt!! Love*

Besvarade frågor.

 2011-03-18    10:05:00   av:.
Postat av: märta
Vad tycker du att du själv har som sämsta egenskap som ryttare?

Svar: Jag har många saker som jag vill bli bättre på. Men den sämsta är svårt att välja ut, kanske är det att jag ibland blir passiv i ridningen.



Postat av:
Efter att ha läst den negativa frågan ovan kontrar jag med att fråga vad din BÄSTA egenskap som ryttare är? :-)

Svar: Jag är ganska bra på att känna av hästen jag sitter på, jag rider försiktigt och kan pga av detta ofta lugna stressade hästar - det tycker jag själv är bra! 


 
Postat av: My
Har du hopptävlat någon gång?

Vad gör du när du har tid över?

Vad har du för kamera som ni (Rebecca) tar alla bilder med - den verkar bra/det blir bra bilder iaf!?

:D

Svar: Bara på klubbnivå när jag var liten. :) 
Jag har aldrig tid över, hehe. Nerå lite seriöst, jag försöker träffa vänner och familj så mycket som möjligt då livet på hästryggen ibland blir ganska ensamt.
En Canon, Eos 550 D. 



Postat av: Julia
Är ny läsare här, och har inte riktigt förstått det här - är gården du jobbar på din egen? Hur många hästar står där och vad är det för verksamhet som bedrivs?

En annan grej, kan inte du skriva en kortare presentation om dig själv till oss nya läsare? Vore kul att läsa :)

Mvh
Julia

Svar: Roligt att du hittat hit! :) Nja, jag hyr anläggningen som jag bor och jobbar på. Jag har hand om alla 13 hästar som står på anläggningen, 11 är mina egna och 2 är inhyrda hos mig. 
Verksamheten innefattar till stor del utbildning och tillridning av dressyrhästar/ponnyer för framtida försäljning. Men jag håller även lektioner, arrangerar träningar på anläggningen för tränare som kommer utifrån, har en liten avelsverksamhet och håller på att starta upp en ridsportbutik.

Det ska jag se till att göra när jag får tid fr det :)
MVH /S



Postat av: Matilda
Jag säger som hon Julia ovan här.
Det skulle vara roligt att läsa! :)

Svar: Då ska jag se till att fixa det snart! :)



Postat av:
hur mycket kostade dina hästar?
(mest nyfiken på tävlingshästarnas prislapp)

Svar Mina hästars prislappar är något jag aldrig diskuterar, tycker inte att någon har något med det att göra.



Postat av: Sandra
Har sett på dina bilder att du rider väldigt mycket på graman, varför? Tycker att på många av bilderna ser hästarna ut att gå bakom lodplanet, (nu är det ju bara baserat på bilder och det är inte säkert att de går så hela tiden) men jag är lite nyfiken på hur du tänker kring användandet av graman och formen på hästarna då det är ett mycket aktuellt ämne. Om du redan diskuterat det på bloggen ber jag om ursäkt om jag missat!
Förövrigt tycker jag att du har mycket fina hästar!
MVH // Sandra

Svar: Detta har varit uppe på tapeten en del, men det är lugnt - vi tar det igen :) 
Jag använder mig en del av hjälptygeln graman för att jag tycker att det hjälper vissa hästar att hitta rätt form att jobba i.
Sen jobbar jag mina hästar i en ganska låg form stundtals eftersom jag tror på att hästarna ska stretchas genom hela kroppen, de måste var lösgjorda, mjuka och suga på bettet innan de kan komma till samling och den upp i en högre form. 
Hoppas du är nöjd med det svaret! 
Tack så mycket! :) MVH /S

 


Postat av:
Hej jag undrar vad du putsar din utrustning med, både till dig och hästarna?

Svar: Använder inget speciellt märke, har inte hittat något jag tycker är betydligt bättre än andra märken.. Men allt läder som jag har smörjs efter varje användning med tex. "Curium Soap", "Tip-Top Läder Balsam", "Hippo Equipment Lädersåpa" mm.
 



Postat av: sofia
Vad är det roligaste/bästa du vunnit? =)

Svar: Hm.. Det var en svår fråga.. Men jag tror att det är ett fint täcke som jag vann på Strömsholmstävlingarna 2009.



Postat av: Cecilia
Hej jag tycker din blogg är jättebra.
Men du har skrivit väldigt lite om Melvin som varit min favorit så jag undrar om du kommer att tävla honom i år eller fókusera på Dutch? Har du något tips på hur jag ska kunna skilja på höger och vänster galopp?

Svar: Va roligt, tack så mycket!!
Jag har skrivit om honom lite eftersom han inte varit hemma på ett tag.. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det kommer bli, tanken var från början att jag skulle tävla honom denna och nästa säsong oxå, men det har kommit upp lite saker som tål att funderas på och som kanske kan förändra läget. Framtiden får utvisa vad som händer med mig och Melvin.
Snegla fram över din häst innerbog, i vänster varv och vänster galopp ska hästen sträcka fram vänster framben först. I höger varv och höger galopp är det höger framben som först ska sträckas framåt. (Om man ska se det rent tekniskt så är det inner framben som är det sista benet ta mark i rörelsemomentet, men det är det benet du uppifrån kan se stäckas framåt och "greppa" efter marken under er.) När du gör detta så försök verkligen känna känslan i sadeln, efter ett tag kommer du inte behöva kolla ner på inner framben för att veta att galoppen är rätt då kommer du känna känslan och bara veta om det är rätt eller fel.
Ett annat tips är att ha ett par ögon på marken, om en person - tränare/kompis, berättar för dig om du har rätt eller fel galopp och du under tiden försöker känna efter med sitsen så kommer du ganska snart lära dig känna vilken galopp du har.
Hoppas du fick nån hjälp av tipset och att du är nöjd med ditt svar! :)




Postat av: Petra
Älskar din blogg!
Vill oxå veta mer om dig som person!
Vilken kändishäst tycker du bäst om?

Svar: Va glad jag blir, Tack så mycket!!
Okej, då ska jag försöka fixa nåt inlägg mer om mig..
Totilas är ju en underbar häst, det är jag ju inte ensam om att tycka. Men jag gillar verkligen Painted Black oxå, han är precis min typ av häst!



Postat av:
Har du alltid velat hålla på med hästar eller ville du bli något annat när du var liten?

Vad är ditt mål med ridningen? Några spec klasser du vill rida?

Svar: Jag har alltid velat hålla på med hästar, iaf sen jag red första gången som 7 åring. Men jag har inte trott att det skulle bli mitt jobb så länge.. Det var vid 16 års ålder jag började fundera på att det kunde vara en möjlighet. Innan det hade jag tänkt jobba som arkitekt.
Jag vill bli så bra som jag kan bli! Grand Prix är en dröm! :)



Postat av: Gabriella
Melvin har väl stått hos MAttias rätt länge nu, kommer han hem snart?:)

Svar: Ja, han har stått där ett tag nu faktiskt.. Jag vet inte riktigt hur det blir, framtiden får utvisa det :)


 
Postat av: TP
Vem bestämmer hur mycket du ska jobba varje dag? Hur många dagar i veckan jobbar du?

Svar: Jag är ju min egen chef så på ett sätt kan man ju säga att jag bestämmer själv. Men jag är oxå ytterst ansvarig för att allt blir gjort, så jag jobbar tills alla arbetsuppgifter är utförda. Jag jobbar alla dagar i veckan året om.



Postat av:
Hur jör man om man vill prao hos dej ???

Svar: Skicka ett mail till saannanilsson@hotmailcom .



Postat av: Fia
Vad tycker du är roligast att göra med ridningen? :P

Svar: Att träna dressyr, helst med duktig tränar hjälp!



Postat av: Anonym
Finns det någon ryttare (kanske till å med kändisryttare) som du verkligen ogillar/tycker rider dåligt???
Gillar din blogg föresten

Svar: Ja, det finns det. Men ingen som jag skulle kunna hänga ut här.
Tack, det glädjer mig!



Postat av:
Vad är Diva för ras?

Svar: Blandning mellan Chihuahua och Fransk Bommullshund.



Postat av:
Vad har du tänkt göra med ponnisarna du har ?

Svar: De ska utbildas för framtida försäljning. :)

Diva.

 2011-03-17    19:12:00   av:.


Namn:
Diva
Född: 29/5 2010.
Födelseland: Sverige (Skåne)
Ras: Blandras mellan Chihuahua och Fransk bommullshund
Kön: Tik
Storlek: Liten hund
Smeknamn:
Diva
När fick jag henne: Jag köpte Diva och tog med henne hem efter Falsterbo 2010.
Om Diva: Det som bäst beskriver Diva är hennes namn, hon är en riktig liten Diva som bara älskar sig själv. Hon är  liten men tuff och bangar inte för något, framförallt inte när hon har stora Zita som beskydare!
Diva lyssnar inte på någon förutom sig själv, men hon gillar att skälla och domdera mot andra! En rolig sak med henne är att hon dansar - som en diva - när hon är glad!
Just nu: Denna lilla prinsessa är sambo med mig och Zita, det är vi som får stå ut med hennes "divalater".















Körigt.

 2011-03-15    23:42:00   av:.
Det är mycket på g just nu, som alltid kanske, men jag känner mig för tillfället sådär jobbigt förvirrad.. Precis som om jag missat 1000 saker. Antagligen bara hederligt stressad.

Det har iaf varit riktigt super vår väder idag, lite kallt men en stor sol på en klarblå himmel!

Red Dutch som fick gå ett lugnt dressyr pass, mycket skänkelvikningar och våra älskade galopp-skritt övergånga. Allt för att få honom lydig och lösgjord inför morgondagen. 
Red även Rulle som var ovanligt pigg och glad! Longerade även den store Marwin.
Skulle rida ett dressyr pass på Danny, men självklart hade odjuret skaffat sig ett svullet bakben.. Suck. Vi som ska tävla på söndag, får se hur det blir med det nu..

Imorgon bär det av mot Ericsberg och Knytkalaset, ska bli riktigt kul att träna!
Tyvärr kan jag inte stanna kvar och sova över denna gång, eftersom Rebecca är sjuk så måste jag åka hem och ta hand om dom andra hästarna.. Men vi åker tillbaka på torsdag för mer träning!

Hm.. har nog inget mer att dela med mig av, förutom konstaterandet att det är jobbigt att vara sjuk. Just so you know.


Blid från arkivet, Knytis träning i februari.

Kommentarer.

 2011-03-15    13:33:00   av:.

Jag ber verkligen om ursäkt för att jag varit så dålig och inte svarat på era kommentarer på sistone.. Förlåt!

Det är absolut inte så att jag inte bryr mig, jag uppskattar responsen jätte mycket! Det bara det att jag haft sååå mycket att göra så jag har helt enkelt inte haft tid..

Jag ska se till att fixa det, jag lovar!

Hur kan det komma sig..

 2011-03-14    23:27:00   av:.
..att jag är sjuk igen!? Eller blev jag aldrig frisk? Iaf så smittar vi varandra om vartannat i stallet - det är nackdelen av att jobba så tight som vi gör. Om en blir sjuk smittar den nästan garanterat ner dom andra två. Vilket är precis vad som hänt nu. Kände av att förkylning var på g i slutet av förra veckan och under gårdagen bröt det ut ordentligt.. Så idag var praktikanten Annica hemma och pga sjukdom, Rebecca var här några timmar och hjälpte mig med det allra nödvändigaste, så vi hann släppa ut, mocka, fixa höpåsarna..  Men sen var även hon tvungen att dra sig tillbaka.
När Rebecca åkte började jag motionera mina djur, även fast man mår dåligt måste ju dom få röra på sig. Red Dutch, Danny och Rulle. De två först nämnda var hel knäppa, på riktigt bushumör till skillnad från sin ryttare. Rulle var jätte duktig och snäll som vanligt!
Longerade även Morris och Kaka som sprang på fint båda två.


Nu är jag död och ska gå och lägga mig, ser inte fram emot morgondagen alls.. Menmen den dyker upp varken man vill eller inte, får väl se till att bli frisk helt enkelt. God natt.


Duch visar ibland sin lite galna sida..

Löshoppningen, del 2.

 2011-03-14    12:28:00   av:.
Här kommer lite mer bilder från löshoppningen.. Hope you like it.


Även lilla söta Chicago fick vara med och hoppa.


Verkade som om han tyckte att det var jätte roligt!


Marwin älskar det här med bommar och var självklart med och hoppade lite.


Han gjorde verkligen sitt bästa!


Och var väldigt duktig!


Och lilla klumpiga Danny fick oxå vara med!


Han var jätte duktig!!


Dagens oväntade stjärnskott, det blir kanske hopphäst av denns krabat!?

Nu har ni fått sett vilka hästar som hoppade, men har lite fler bilder från denna dag som jag tänkte visa.. Håll utkik, de kommer snart!

Veckan framöver.

 2011-03-14    08:02:00   av:.
Den här veckan ser ganska rolig ut, vi hoppas på att det blir så kul som det verkar!

På onsdag och torsdag är det Knytkalaset som gäller för mig och Dutch, vilket är underbart - längtar efter att träna för tränare!!

I helgen, närmare bestämt på söndag, är det tävling för lilla Danny som står på schemat. Årets första tävling, spännande!


Tävling för hundra år sedan, eller ja.. iaf sisådär 7 år sedan.. :D

Denna helg.

 2011-03-13    23:59:00   av:.

Igår var jag och min mamma runt i stan och fixade lite grejer till anläggningen, kollade tex på gardin tyger..

Efter det var det dags för mig att rida lite, blev ganska lugna dressyr pass på Danny och Morris som skötte sig fint båda två. Dutch skulle gå ett tufft dressyr pass var tanken, han var helvild till att börja med (jag var grymt nära att åka av) hade lite dålig inspiration för vad jag skulle göra under passet.. Så jag bestämde mig för att rida program. Red igenom St George vilket gick ganska bra, han blev dock lite väl het stundtals i galoppen. Men gjorde om alla grejer några gånger och fick tillslut till allting riktigt bra!

Idag har varit ganska lugnt, lite longering och vibbande. Dagen ägnades annars åt att tacka av hästskötaren Liza som jobbade sin sista dag idag, vi Tackar för den här tiden och önskar henne Lycka till i framtiden!

Det är väl dags att gå och lägga sig snart igen.. Blir väl mer bloggande imorgon.

Fyller ut inlägget med en bild på två av små pojkarna;

Morris och Danny.

Veckans Träningstips 16.

 2011-03-13    23:52:00   av:.

Byt om volt med skänkelvikningar.

Detta är en bra övning för att få hästen inom ”ramen” av skänkel och hand. Nivån på övningen är lätt A, pga av skänkelvikningarna.

 

Övningen är uppdelad på de två bilderna ovan, börja med att titta på bild nummer 1. Starta vid pilen närmast A, rid sedan ett varv på volten i arbetstrav, när du sedan är parallell med B långsidan för andra gången går du in i en skänkelvikning diagonalt mot nästa långsida (markerat med rött på bilden). När du kommer in på nästa volt är du noga med ställningen och att du behåller samma takt och tempo i traven. Håll dig kvar ett varv på denna volt. (Titta nu på bild nummer 2) Här fortsätter övningen med att du gör en skänkelvikning från denna volt så att du kommer in på nästa (skänkelvikningen är markerad med rött) väl framme på den nya/första volten kollar du av ställning, böjning, takt och tempo igen. Gör detta om och om igen.

Var noga med att du använder dina vikthjälper på rätt sätt och att din häst är lyhörd och kvick för dina hjälper. Hjälp även till genom att hela tiden titta dit du ska!

Lycka till!

Bilder på Morris.

 2011-03-12    11:24:01   av:.
Här kommer lite extra bilder på Morris, det har efterfrågats om just detta :)















Han är enligt mig helt underbar! Jag blir nästan avundsjuk på det barnet som kommer få honom när han är färdig utbildad.. Hehe. Aja, jag ska iaf njuta av varje dag med denna lilla ängeln! :D

Plötsligt blev det fredag.

 2011-03-11    23:52:00   av:.
Och var tog veckan vägen kan man undra.. I vilket fall så har det varit en bra dag tycker jag, super fint väder (lite kallt och blåsigt men med en stor sol och blå himmel).

Vi hann med massor i stallet kändes det som, jag red ett lugnt dressyr pass på Dutch och gjorde mycket av våra galopp-skritt övergångar. Danny gick ett liknande pass, där jag även la in mycket skänkelvikningar - han var lite väl het idag.. Marwin gick ett relativt tufft dressyrpass med allt ifrån halt träning till skolor och byten. Longerade även Kaka och Morris, och joggade lilla Rulle.

Har svarat på en hel bunt mail om tjänsten som snart blir ledig, men jag har inte hunnit svara på alla.. Jag ska försöka hinna med resten i helgen! Så om du inte fått svar så vet du att det kommer snart :)

Här kommer bilderna jag utlovade igår;

Känner ni igen världens sötaste häst som pryder broschyren och visitkortet? ;)


GravityLine är alltså namnet på vibrationsplattan som vi använder så flitigt hemma hos mig!

Blir en lång dag imorgon, så det är dags att sova nu.. Good Night

Löshoppningen, del 1.

 2011-03-11    10:56:11   av:.
Här kommer lite bilder från löshoppningen förra veckan. Det blev en del bilder så jag delar upp det lite, håll utkik efter resten ;)


Först en bild på hur fint vi byggt till att börja med, avspärrningsbanden rockar ;)


Morris var först ut bland älsklingarna och han klarade det hela galant som ni ser!


Han tyckte att hela grejen var såååå kul!!


Kaka var ponny nummer två och en av dagens största stjärnor!!


Han hoppar riktigt bra!!


Trea var Rulle.


Som även han var glad över dagens variation!


Kan ni gissa vilka de andra tre djuren som fick hoppa var?? :P
Inom några dagar kommer bildbevisen.

2days.

 2011-03-10    23:58:00   av:.
Igår var det onsdag, jag mådde riktigt riktigt dåligt.. Vaknade med vidrig huvudvärk som vägrade ge med sig.. :( 
Försökte ändå att rida, gick väl inte så bra men 5 pållar var motionerade till slut.

Idag har jag varit på Ikea, för vilken gång i ordningen liksom (?!), det blir aldrig klart här. Men värre saker har väl hänt. Fick iaf med mig en hel del smått och gott hem, blir att packa upp allt imorgon. 

Rebecca och Annica har hållt ställningarna i stallet idag, hunnit longera och vibba några djur och städat massor! De är bara föör duktiga!! 

Har fått broschyrer om vibrationsplattan och lite tillhörande kläder hemkört idag, kan fota och visa er imorgon.

Något mer kul som dagen bjudit på är massor med mail ang mitt förra inlägg om ledig hästskötar tjänst!! Super roligt att så många är intresserade, ska börja läsa igenom alla mail noga och svara på dom imorgon. :)

Tänk att natten redan gjort intrång här, f*n att inte dagarna är längre!
Jaja, inte mycket man kan göra åt saken.. Blir till att säga; Sov Gott!


Morris på vibben.

Ny hästskötare?

 2011-03-10    13:01:00   av:.
Låter detta intressant?
Sanna Nilsson Dressyr AB har snart en ledig tjänst för en ny hästskötare/stallpersonal.


Tjänstens ordinarie arbetstid innebär jobb varannan helg, alltså 9 h/vecka.
Anställningen är helt enligt kollektivavtal.


För att söka så ska du vara 16 år, positiv och arbetsvillig, vara ansvarstagande, samt ha hästvana.

Om du är intresserad så bör du snarast höra av dig till; [email protected]

Frågor & Svar.

 2011-03-09    12:38:00   av:.

För att ha något att skriva om så fixar jag en frågestund här på bloggen igen - då får ju ni som läser vara med och avgöra lite om vad som ska stå här, hoppas det uppskattas :) 


Fråga vad ni vill i en kommentar till detta inlägg, så ska jag inom några dagar svara på era fråga så gott jag kan!!

Fråga på, fråga på..

An ordinary tuesday.

 2011-03-08    23:49:00   av:.

Ingen aning om varför rubriken blev på engelska, men det kan väl vara bra att göra allt mer internationellt.. he he ;)

Det har hänt lika mycket idag som igår, om inte lite mer.. om det nu är möjligt. Iaf så ägnades morgonen åt att kolla på tyger till gardiner som ska pryda konfferanse, efter det motionerades 6 av mina hästar och vi firade vår praktikant Annica som fick sitt körkort igår - Grattis till henne igen!

Vill ni se bilderna från löshoppningen i fredags förresten, eller passar inte dom in på denna dressyrblogg? ;)


Bild där jag ser ut som en riktigt hoppryttare - sitter tom på en hopphäst! :P

En vanlig dag på jobbet.

 2011-03-08    11:21:00   av:.

Söta Dutch och jag.


Jag och mr D.


Go Dutch 3.


Donegal Danny BS och Sanna Nilsson.


I solen.


Söta Tintin och jag.


Longerar Morris.


Jag och min lilla favorit Morris.

Massa jobb.

 2011-03-07    23:52:00   av:.
Långa dagar blir det som egenföretagare.. Ibland känns ju ett vanligt 8-17 jobb vääldigt lockande. Men jag skulle säkert ägna kvällarna åt hästarna ändå! :)

Har iaf hunnit med en hel del idag, vilket känns bra! Mycket mail svar hit och dit, lite inredningsfix, 5 hästar motionerade, planering för butiken, med mera, med mera..

Imorgon kommer hovslagaren en sväng och vi får lite annat roligt besök :)

Det är snart dags att sova, men först bjuder jag på en bild;


Jag är ju iaf glad på jobbet ;)

Vardags bilder.

 2011-03-07    09:54:00   av:.

Lilla söta Morris.


Dutch.


Jag och min stjärna Dutch.


Herr Holländare.


Danny and me.


Galna lilla Danny och söta Tintin.


Tintin.

Veckans Träningstips 15.

 2011-03-06    23:48:00   av:.

Volter och rakriktning.

Detta är en mycket lätt och lösgörande övning, som dock kräver ganska stor plats – åtminstone en 20*40 ridbana är att föredra.



På bild 1 ser du den enklaste varianten av övningen, rid längs spåret i valfritt varv och i trav eller galopp. I varje hörn lägger du en (ca) 10 meters volt in mot mitten av banan. Mellan volterna ska du räta ut och se till att din häst varken är ställd eller böjd åt något håll.

På bild 2 ser du samma övning men på ett litet annat sätt. Tänk dig att du börjar övningen strax efter E, när du gjort de två första volterna vänder du över ridbanan så att du kommer ut i det nya varvet. I de kommande hörnen gör du nya likadana volter osv.

Var noga med att du riktar din blick dit du ska och att din häst är böjd på böjt spår och helt rak på rakt spår!
Lycka till!

Back on Track.

 2011-03-06    22:07:00   av:.

Älskar jag för övrigt.
Men nu menade jag att jag är tillbaka med bloggen.
Efter mycket funderande så kom jag fram till att jag saknar det lite.. Och att några av er skrivit så fina kommentarer till förra inlägget gjorde ju inte saken sämre direkt. :) Tackar för det! 

Nu ska jag ner och fodra, sen skriver jag ihop ett träningstips innan veckan tar slut.
Be right back!

Blogguppehåll.

 2011-03-05    19:14:31   av:.
Jag har haft ett litet oplanerat blogguppehåll som ni säkert märkt..
Detta pga att jag varit små sjuk och trött, haft extremt mycket att göra och alltså inte tid för datorn och absolut ingen motivation till att skriva någonting.
Ibland känns den här bloggen så onödig, vad ska skrivas och vem fan bryr sig egentligen?
När jag tänker tillbax har det dock hänt ganska mycket de senaste dagarna, igår så löshoppades tex 6 av mina pållar och massor av bilder togs som jag skulle kunna visa - om ni vill se? Och snart börjar ju faktiskt tävlingarna igen och dom måste jag ju utvärdera om inta annat för min egen skull...

Aja, jag vet inte hur jag ska göra.. Antingen fortsätter jag blogga så mycket jag hinner eller lägger ner bloggandet totalt - det är liksom dom alternativen som finns....

Jag dissar.

 2011-03-01    12:10:00   av:.

Det nya systemet på tävlingsdatabasen.
Jag var en utav dom som var för tdb när det först kom, jag tycker att det är enkelt och bra att ha alla sina anmälningar på ett ställe och där oxå lätt ha koll på betalningar och premier.
Men nu när det blivit ändringar, så går det nästan inte att göra en hållbar tävlingsplanering - framförallt inte om man har så många hästar som ska tävla på så olika nivå som bla jag har.

För er som inte hunnit irritera er på det nya systemet eller inte är insatta i tdb överhuvudtaget så ska jag förklara problematiken lite..

När anmälningstiden öppnar till en tävling så är det nu först till kvarn, förr var det en månads anmälningstid och om det var för många anmälda så lottades ekipagen som skulle få starta fram. Men nu är det som sagt först till kvarn som gäller och så fort det maxantalet anmälningar inkommit så stängs anmälningsmöjligheterna. Detta gör ju att många anmäler hysteriskt direkt när anmälningen öppnar, det blir sedan flera avanmälningar i sista stund och utan reservlistor så öppnas anmälningarna snabbt igen tills någon hunnit ta den nya lediga platsen. Det är sjukt stressande enligt mig, man skulle ju villa ha koll på datorn och tdb dygnet runt liksom.. Men det finns inte tid för det.

Ett ex; Jag hade tänk anmäla till Högbo med Dutch, en utav tre tävlingar där jag planerat att försöka kvala till SM med honom. Den ordinarie anmälningstiden startade 22/2 18.00 och skulle avslutas den 22/3 18.00, men vid 18.00 den 27/2 så var anmälningsmöjligheten redan stängd! Det är sjukt! Klassen är alltså full trots att det är 23 dagar kvar på ordinarie anmälningstid. Det förstör verkligen min planering och jag kan tänka mig att många är i liknande situationer.

Samtidigt som detta gjort allt krångligare för alla ryttare så har det skapats nya regler för arrangörerna, de måste tex skriva ut vilka domare som kommer döma i propositionen och därmed ha detta fastställt mycket tidigare än förut. Även reglerna för uppstallning har komplicerats massor så att det blir svårare att arrangera meetings, det finns självklart anledningar till dessa nya regler - men jag tycker inte att de nya reglerna är värda att det blir så mycket färre tävlingar!!

Man får verkligen sitta klistrad vid datorn och anmäla direkt när ordinarie anmälningstid öppnar för att ha en enda liten chans att få tävla någonstans överhuvudtaget!
Jag vill helst vänta till sista anmälningsdag och verkligen känna efter på "dagsformen" innan jag anmäler till en tävling, men den taktiken kan man ju glömma nu! Man får vara glad om man lyckas anmäla till någon tävling alls..

Hoppas ni förstår min förklaring och problematiken! Om inte så kan jag kort och gott säga; JAG DISSAR DETTA!

Designad av www.tinkas.blogg.se