Sjukdag.

 2011-02-28    23:54:00   av:.
Det har varit måndag igen, ingen bra sådan. Jag är nämligen sjuk, febrig med extrem huvudvärk.

Har tagit det så lugnt som möjligt hela dagen, bara tre hästar motionerade..

Har fixat med tävlingsplanering de senaste dagarna, det går ju sådär.. För det första finns det alldeles för några tävlingar och för det andra så strular tdb. Kan förklara i något inlägg under morgondagen.
Nu ska jag sova och bli frisk, sådeså!

Kort update på söndas kvällen..

 2011-02-27    23:55:00   av:.
Har varit på programridning på Vilsta idag. Det var killarna D som lastades och fick följa med.

Dutch gick St George och Danny sprang Lätt A:3. De var duktiga och poängen blev höga :) Kan skriva mer om pållarna i nåt annat inlägg..

Tror dock att jag håller på att bli sjuk, mår riktigt dåligt.. Ska sova lite, förhoppningsvis kan jag vända sjukdoms känslan innan den slagit till ordentligt.

Som sagt, sängen väntar. God Natt


Min fina Dutch får pryda detta inlägg..

Veckans Träningstips 14.

 2011-02-27    23:02:00   av:.

Programdelar.
Eftersom tävlingssäsongen drar igång på allvar nu är det dags att börja träna igenom de programmen man ska tävla. Mitt tips är att börja träna på programmen i delar, för att sedan kunna sätta ihop alla delar till en ”dans”. Självklart är det ju olika delar beroende på vilket program och vilken svårighetsgrad man tävlar på men jag tänkte ge några förslag ifrån två av programmen jag ska tävla under året.

Bild nummer 1 visar en del ur Lätt A:3, rättare sagt den avslutande delen. I programmet rider du förbi A i arbetsgalopp, längs E långsidan ska du rida ökad galopp. När du kommer fram till hörnet samlar du ihop till arbetsgalopp igen och följer sedan spåret fram till B där du vänder över halva ridbanan. Vid medellinjen, precis vid X, vänder du åt höger, mot domaren för att sedan göra halt vid G (markerat med ett kryss på min ritning). Detta är en lite klurig del av detta Lätt A program enligt mig, det är svårt att få hästen helt rak när man slutligen vänder upp på medellinjen, därför är det ett plus att man har en spegel (eller en vän/tränare som kan leka domare) till hjälp vid C kortsidan.

Var noga med att din häst är rakriktad på rakt spår och ställd i hörnen och i vändningarna vid B och X och att du hela tiden har blicken långt framför dig!

Bild nummer 2 visar en program del från Prix S:t Georges. Du börjar vid A i samlad galopp och rider sedan en vänster sluta (markerat med rött) in till medellinjen, tanken är att du ska komma fram till medellinjen strax innan X. Väl framme vid medellinjen rättar du ut din häst, rider rakt fram i ett några galoppsprång samt gör ett galoppombyte i språnget (markerat med en gul prick på min ritning) precis vid X.

Efter byten gör du en höger sluta (markerat med rött) ut till spåret igen, du ska komma ut till väggen/staketet strax innan hörnet så att du hinner göra ett galoppombyte i språnget (markerat med gul prick) innan hörnpasseringen. Fortsätt sedan i samlad galopp genom hörnet och längs C kortsidan.
Var noga med att din häst är rätt ställd och böjd genom hela rörelsen och att du har bra kontroll på din hästs takt och tempo!

Lycka till!

Detta kanske du inte visste om..

 2011-02-26    18:16:00   av:.

..mig; Var helt säker på att jag skulle bli hoppryttare fram tills jag var 12 år.

..företaget; Startades när jag var 16 år och bestämde att jag skulle ägna mitt liv åt hästarna och ridningen!

..loggan; Har jag ritat själv, när jag var 14 år.


Den här bilden har du troigtvis sett, men det är företagets logga så jag visar den igen;

Bilder på min Holländare.

 2011-02-26    11:49:00   av:.


Fredag.

 2011-02-25    23:57:00   av:.

Fredag idag igen, va veckorna rullar på fort.. Nu är det snart mars, det enda bra med det är att tävlingarna drar igång på allvar och att sommarvärmen närmar sig.

Idag var det sista dagen för våra två prao tjejer, de blir saknade nästa vecka kan jag säga! De har varit så duktiga och hjälpt till med massor, hoppas att de tyckt att det har varit lika roligt att vara hos oss som vi har uppskattat att ha dom här!!

Joggade Dutch idag, låg och rund form var målet. Han var duktig, mjuk och fin!
Även Danny joggade ganska lugnt, tränade bara lite lydighet med hjälp av övergångar. Han var fin han med!
Blev ett ganska tufft dressyrpass för lilla Kaka, provade att ta hjälp av en halsförlängare halva passet idag - vilket verkligen hjälpte. Han blir annars lite lätt hög och spänd i nacken i framförallt övergångarna mellan de olika gångarterna, men tyckte att han kunde slappna av lite bättre med gummisnodden!
Marwin och Morris longerades och Perazzi stog på vibben idag.

För övrigt var det inte mycket som hände denna fredag, blev en ganska lugn sådan. Annat blir det i helgen, imorgon är det årsmöte i ERF och på söndag är det dags för årets första programträning!

Här kommer lite bilder från veckan;

Prao tjejerna, Emelie och Fia med Kaka på vibben.


Jag och Rulle. Och.. Hej, Kaka!


Jag, Rulle, Kaka, Emelie, Marwin och Fia - "familjefoto" enligt fotografen Rebecca.

Nr 222.

 2011-02-24    23:53:00   av:.
Inlägg nummer 222 är detta. Bara så att ni vet liksom.

Idag blev det ett dressyrpass för stallets stjärna och jag kan säga att jag verkligen älskar honom - han är ju bara för fin! Massor med kort knäpptes, fixar så ni får se nångång under morgondagen om ni vill??

Red även Rulle och Kaka, de små var duktiga de oxå!
Perazzi longerades och Danny och Marwin vilade men stog på vibben (vilket alla de andra oxå gjorde innan deras motioneringspass)!

För övrigt har jag saknat Mattias idag, jag vill att ska komma hit nu! Träna träna träna. Men tyvärr så lär det inte hända.. Nästa gång han kommer hit är den 8/3.


Saknad tränare..

Lite mer bilder.

 2011-02-24    11:03:00   av:.
Onsdag då..

 2011-02-23    23:43:00   av:.
Ett tomt inlägg känns det som om det blir. Har haft denna vita sida uppe framför mig hur länge som helst nu men jag kan liksom inte komma på vilka tangenter jag ska trycka på..

Men för att få nånting skrivet så har dagen varit lika fullspäckat som vanligt, hästar har motionerats, hade en möte på eftermiddagen, mycket städning mm. Men med hjälp av 1 praktikant och 2 prao elever har det funkat jätte bra! Det är ovanligt att behöva stanna upp och tänka "vad ska vi göra nu då..?"

På söndag ska jag till Vilsta med D:na och träna program. Super kul ska det bli!
Dutch ska gå St George och Danny ska springa igenom Lätt A:3. Spännande.


Lilla DD.

Bilder från vardagen.

 2011-02-23    15:40:00   av:.
I dessa foton som är tagna av Rebecca; Dutch, Zita, Diva, Marwin och Danny.

Tisdag igen.

 2011-02-23    00:23:09   av:.
Hej och hallå bloggen.

Hur går det för alla i denna långdragna vinter? Här går det ganska bra, men jag börjar bli riktigt vidrigt trött på vädret.. Massvis med snö och - 20 grader.

Har ju som jag skrev igår två prao elever här och en praktikant, fungerar super! Det är så skönt att känna att man verkligen hinner med det man vill! Allt stalljobb blir gjort och jag hinner med alla hästarna utan problem/ utan att jobba halva natten!!

Idag var vår hovslagare ute och skodde några av mina pållar. Det gick som alltid, Anders är väldigt duktig!

Nu ska jag sova igen (känns som jag alltid avslutar mina inlägg på detta vis, men det är så det är..)


Rebecca har tagit lite nya kort btw, visar några under morgondagen. Här kommer ett smakprov;

Marwin.

Måndag.

 2011-02-21    22:37:29   av:.
Blogg.se var på bråkhumör igår så det blev inget inlägg på kvällen tyvärr.. Det fanns inte så mycket att skriva om iaf dock. En helt vanlig söndag blev det.

Idag har vi fått hit två prao elever som ska stanna veckan ut, det har gått riktigt bra! Tillsammans med praktikanten som började förra veckan och med Rebecca och mig så har vi varit 5 personer på 13 hästar. (plus en ponny som ena prao tjejen har med sig) Det har alltså varit lugna gatan här för än gångs skull, eller ja iaf med det vanliga arbetet. Vi har faktiskt hunnit med lite extra saker och jag har motionerat alla killar.

Nu ska jag sova, det är mycket som händer imorgon.. Berättar mer för er senare, när tiden är inne ;)


Avslutar inlägget med ett extra Tack till praktikant och prao-tjejerna!! Ni har varit såå duktiga idag!


Fyller ut inlägget med en bild på lilla Danny.

Veckans Träningstips 13.

 2011-02-20    14:47:00   av:.

Serpentinbågar.

Serpentiner är något jag gör med alla mina hästar, det funkar på en precis inriden häst och en som tränar svår dressyr. Det är väldigt lösgörande och om man lägger in lite övergångar över medellinjen så gör det hästen väldigt lydig.
Titta först på bild nummer 1, tänk dig att du börjar övningen vid A rid sedan 3 serpentinbågar över medellinjen så att du kommer ut vid C. Se till att alla bågar är lika stora, att du har ställning i innersidan i bågarna men att din häst är helt rakriktad när du passerar medellinjen. Var noga med att du hela tiden har blicken dit du ska och att du sitter mitt över din häst och använder vikthjälperna åt rätt håll.
Gör detta om och om igen.

Du kan sedan förändra/försvåra övningen, titta på bild nummer 2 och tänk dig att du börjar på samma ställe – vid A. Rid på samma sätt 3 serpentinbågar, men nu gör du övergångar över medellinjen (se där jag markerat med rött). Om du tex gör övningen i trav kan du bryta av till skritt och skritta några steg innan du sedan sätter igång i trav igen.
Se till att din häst svara lydigt i dessa övergångar och att den är helt rak och parallell med kortsidorna när ni gör dom.

Det går även utmärkt att göra denna övning utanför ridhusets väggar, som tex i en stor hage eller på en stubbåker.
Lycka till!

Lite bilder på lördagsförmiddagen.

 2011-02-19    11:15:57   av:.
I dessa foton; Kaka, Marwin, Danny, Dutch och Diva.
Alla är fotade av Rebecca!

Fredag igen.

 2011-02-18    23:56:00   av:.
Det är mycket på gång just nu.

De senaste dagarna har det varit bygg relaterat jobb i ridhuset, så jag har inte kunnat rida där mellan typ 7 och 3.. Så igår tog jag och Rebecca Marwin och Kaka och red ut i snön och i det fina vädret! Mycket mysigt! Ska försöka fixa nåt bildbevis åt er, så att ni tror mig liksom.. ;)

För övrigt har hästarna gått bra, de är väl ganska duktiga små djur!

Ska svara på era kommentarer imorgon, sitter och sover vid datorn nu.. Jag är riktigt riktigt trött.

Jaja, ser fram emot en rolig, ngt lugnare och hästfylld helg.
Hoppas alla ni läsare får en underbar helg!!


Stalljobb.

Sadelkammaren. Bildbomb.

 2011-02-18    10:16:22   av:.
Här kommer lite bilder från min sadelkammare! :)Ljus torsdag.

 2011-02-18    00:11:00   av:.
Det går inge bra med bloggandet som ni säkert märker..

Men förutom det har det varit en toppen dag idag! :)
Hyggligt fint väder. Det är så mycket ljusare nu, det känns lite bättre med snöyra när man vet att sommaren är på g.

Allt flöt på bra i stallet, mina stalltjejer är världsbäst! Sådeså. Lägg märke till stalltejer i plural, vi har nämligen en ny praktikant i stallet och det funkar verkligen super!! :D

Rulle har gått riktigt bra den här veckan, i måndags kom han på hur man kröker på nacken och gör det nu mer eller mindre hela tiden! Duktigt ponni! De andra djuren har oxå gott riktigt bra!


Lilla Rulle.

Måste tyvärr sova igen, god natt - igen.

Blev bilder istället.

 2011-02-17    00:56:06   av:.
Jag har inte huvudet med mig just nu, så om jag skulle försöka mig på att skriva något så skulle det inte resultera i något förståligt.. Bjuder på massor med bilder som Rebecca tagit de senaste dagarna istället.

Jag har inte tid eller ork att blogga mer just nu, tyvärr.. Jag måste sova.
Dygnet räcker inte till, hoppas jag får några timmar till imorgon.
God natt

Data problem.

 2011-02-16    11:00:02   av:.
Hade problem med datorerna här igår..
Får uppdatera bättre under dagen, eller under kvällen.. Kanske hinner slänga in ett inlägg om sadelkammaren, det verkar ju som om majoriteten av er läsare vill ha det. :P

Ska försöka se till att hinna svara på alla kommentarer från er oxå, har bara inte hunnit med de senaste dagarna och gårdagns data problem gjorde inte saken bättre.

Har varit inne stan en sväng på morgonen.
Det går för runt just nu..

Jaja, nu ska jag ner och rida!
Ciao

 

Alla hjärtans dag.

 2011-02-15    00:47:02   av:.

Idag var det alla hjärtans dag, en dag som alla andra i stallet för min del!
Vackert väder men extremt kallt igen..

Får blogga mer imorgon, ska sova nu..

Här kommer en bild;

Idolbild!

 2011-02-14    09:58:00   av:.
Jag blev verkligen överlycklig när jag öppnade mailet med denna fina bild från en tjej som heter Frida!!

Visst är den fin!?!Frida skrev i mailet att hon gillade min beskrivning av Dutch från häromdagen och att hon därför gjorde en liten hyllning till oss! Jag gillar hennes bild enormt!!

TACK FRIDA!! :D

Om du vill göra mig lika glad som Frida och många andra gjort så maila din bild till; saannanilsson@hotmail.com

Helgen.

 2011-02-13    23:56:00   av:.
Hela lördagen spenderades nästintill i Stockholm, var på hästmässan där och kollade på höstens alla hästrelaterade kollektioner! Riktigt kul! Eftersom nästan alla utställare har S på sina visningsplagg och jag är i den storleken fick jag pröva hur mycket kläder som helst - så mycket snyggt som kommer i höst och massa "jag vill ha" grejer!!  Hann även känna och klämma på typ hundra täcken, skydd, schabrak, lädergrejer mm. Som sagt hittade så mycket fint! Längtar till dessa produkter ramlar in i butikerna!!

Fick med mig en ny OS sadelgjord till Dutch hem från mässan, snälla Jimmy (sadeldoktorn) hade fixat den till mig! Tack Jimmy!!

Kvällen igår spenderades med flera härliga vänner ute på stadens gator, vi hade riktigt kul!

Dagen har varit lugn, har fixat lite i stallet och gjort i ordning för en ny vecka..
Gillar att ni kommenterat här så duktigt, fortsätt med det ;)

Nu ska jag sova lite, hundarna och jag är jätte trötta!

Söta hundar.

Natti

Sadelkammaren.

 2011-02-13    21:14:54   av:.
Tog lite bilder i min sadelkammare häromdagen, undrar nu om ni vill se dom?
 
Tycker själv att det känns lite skumt att lägga ut bilder på ett rum som jag är i varje dag och inte tänker på mer än något annat vardagsställe. Men å andra sidan är det detta rum som jag anser är mest "jag" i hela stallet, jag började rita och planera detta rum det första jag gjorde när jag fick veta att vi skulle bygga ett eget stall..
Jaja, ska inte mala på om min sadelkammare i all evighet. Men jag slänger upp frågan så får ni bestämma om ni vad ni vill se och läsa om!

Demokrati gäller och majoriteten vinner, så skriv vad ni tycker! :)

Veckans Träningstips 12.

 2011-02-13    20:57:28   av:.

Noggranna vägar och skänkelvikningar med hjälp av koner.

Jag gillar att använda mig av koner i träningen, eller annat som liknar koner, på vissa ställen jag haft mina hästar där det inte funnits koner har jag använt cavalettiblock (även kallade sockerbitar), borstar och vedträn mm. Detta är en övning som går att göra utan koner men jag tycker inte den kommer till sin rätt lika bra utan koner, eller liknande, eftersom det kan vara svårt att rida med denna exakthet utan den hjälp som konerna ger. Det är en övning som är tänkt för ekipage som åtminstone påbörjat träning av Lätt A rörelser.Det ser lite rörigt ut, men ta ett djupt andetag och läs sakta samtidigt som du följer ritningen på bilderna så tror jag att du kommer förstå ;) Annars ska du inte tveka att fråga mig hur jag menar!

Titta först på bild nummer 1. Tänk dig att du påbörjar övningen strax efter C i höger varv i antingen trav eller skritt. Rid först runt konen (den röda pricken) i hörnet och var noga med ställningen och böjningen i innersidan, rakrikta sedan din häst och rid in på en diagonal linje mot mitten av ridbanan. På denna linje rider du en skänkelvinkning (markerat med rött), var noga med att din häst ska vara lätt ställd åt vänster, parallell med långsidorna och har en jämn och bra framåtbjudning. Du ska vara noga med att du sitter mitt över din häst och att du har ett jämnt stöd på ytter skänkel och ytter tygel. När du kommer ganska nära X så rakriktar du och rider mellan de första konerna (paret som står närmast B) när du har passerat konerna vänder du ut och rider rakt mot nästa hörn längs ”B”-långsidan, var noga med att din häst är helt rak från öron till bakben. Rid sedan långt ut i hörnet runt konen och var här noga med, precis som i förra hörnpasseringen, att din häst är ställd och böjd i innersidan.
Vid A vänder du rätt upp på medellinjen och rider helt rakt mellan de mittersta konerna över X. Håll koll på takt och tempo, det ska vara du som bestämmer och inte din häst.
Vid C så vänder du åt vänster och gör samma ”krumelur” i detta varv. Först en noggrann hörnpassering runt den utställda konen, sedan in mot mitten av ridbanan i en skänkelvikning undan höger skänkel, rak fram mellan konerna, rakt ut på en diagonal linje mot nästa hörn och sedan en hörnpassering runt konen och sedan vänder du upp på medellinjen igen osv.

Titta sedan på bild 2, detta är en förenkling av den övningen jag precis beskrev.
Tänk dig att du börjar på samma ställe, lite efter C i höger varv rid sedan en noggrann hörpassering runt konen. Vänd därifrån in på en diagonal linje där du ska komma fram till medellinjen mellan X och A, under denna sträcka rider du en skänkelvikning undan vänster skänkel (markerat med rött). När du kommer fram till medellinjen rakriktar du och rider mellan de två konerna och sedan rakt fram till A där du tar vänster och rider igenom hörnet runt den konen. Följ sedan långsidan, där du håller extra koll på takt, tempo och att din häst spårar. Långsidan avslutar du med ännu en noggrann hörnpassering och rider längs kortsidan mot nästa hörn där du gör detsamma. Efter hörnet vänder du in på en likadan diagonal linje och rider en skänkelvikning undan höger skänkel, vid medellinjen rättar du ut och rider mellan konerna och väl framme vid A vänder du åt höger osv.

Var under hela övningen extremt noga med din blick, du ska titta dit du ska hela tiden. Se även till att du inte välter någon kon!
Lycka till!

Nya stövlar?

 2011-02-12    16:50:00   av:.
Jag behöver hjälp..

Ska köpa nya stövlar att ha hemma, men kan inte bestämma mig för vilket märke eller vilken färg..
Har ett par lack Könings att tävla i och har ett par Sarm som jag ridit i hemma - men de är nu fem år gamla och rasar typ sönder. Så nu behöver jag köpa nya som sagt..

Är det någon som har förslag på snygga, praktiska och hållbara stövlar ??


Kanske blir bruna stövlar ? Som Pether har på denna bild, ser ni förresten att han sitter på min Melvin?! :)


Eller ett par röda ? Som Mattias har här när han rider Sibell.


Eller klassiskt svarta ? Som jag har när jag rider Dutch på denna bild.

Jag känner mig verkligen kluven, först är det detta färgval och sen ska märket oxå bestämmas.. Jag är värdelös på såna här beslut. :( Hjälp mig är ni snälla!?

Fler bilder.

 2011-02-12    11:57:00   av:.
Här kommer ett helt gäng mer bilder, Rebecca har knäppt massor med kort den senaste veckan och jag väljer ut några och visar för er. Som sagt "en bild säger mer än tusen ord" - hoppas det uppskattas!?!

Inte tid.

 2011-02-12    07:21:00   av:.
Det var en lång fredag och jag somnade ifrån bloggamdet igår.. Sorry.

Har inte tid att skriva något nu heller, ska på hästmässan i Stockholm och måste åka nu.

Har fixat inlägg som kommer under dagen :)

Ciao

Inlägg nummer 200.

 2011-02-11    12:26:00   av:.

Inlägg nummer 200 blir ett inlägg fullt med bilder! Gillas?

Alla bilder är tagna av världens bästa Rebecca! :)

Håll utkik för svart kommer fler fina bilder!

Onsdag och torsdag.

 2011-02-10    23:53:00   av:.

Har varit ganska långa dagar.. Mycket att göra.

Igår var Jimmy "sadeldoktorn" ute hos oss, kollade alla mina hästars sadlar och gjorde några små justeringar. Han är verkligen otroligt duktig och jag tycker att det är så intressant! Han visar och förklarar alltid allt för mig så det känns som om jag börjar kunna det där ganska bra nu.. Vilket är tryggt då jag själv kan kolla av sadlarna då och då och se hur de ligger och därigenom oxå förhindra att hästarna får ont i ryggen. Superb!

Red flera hästar, som gick riktigt bra!

På kvällen ringde Mattias och jag spenderade lång tid i telefon med honom, har så många hästar att prata om! :)
Hade tänkt att blogga efter det men datorn krånglade.. :/

Idag är det torsdag och det har varit en riktigt lång dag. Började som vanligt med fodringen imorse, ringde sedan några samtal som var ett måste (satt tex i en telefonkö i 1 timme och 15 minuter) och kollade av lite mail. 

Efter det var det dags att börja motionera mina djur, började med Dutch som kändes mycket bättre under den något ändrade sadeln! (Vilken skillnad det gör!) Men han var på bushumör och exploderade under mig några gånger, inte kul då jag på något vis lyckades vricka ena foten och få ett slag av andra stigbygeln på låret (!), hur nu det gick till.. Vilda vackra varelse.
Som nummer två red jag Kaka, som var spänd han med. Men han är väldigt fin!!
Efter det red jag Rulle, han var lite trött men det är inte så konstigt då han gått tre dagar i rad nu.. Han är iaf väldigt duktig, kunde till och med spänna sadeljorden efter att jag hoppat upp på honom helt själv!! 
Sen longerade jag Perazzi som var lite knackig idag med, det såg bättre ut - men det är något som inte riktigt är som det ska.. Så han får nog ta det lungt i några dagar till, vill inte riskera att det blir något värre utav det hela.
Longerade även Marwin som var duktig, lugn och lydig. 

Ägnade kvällen till att städa massor i stallet, vi får massor av besök imorgon så jag tyckte det behövdes. Höll på och fejade fram till halv 11 - fick panik när jag upptäckte att klockan var så mycket och skyndade mig att fodra och sen gå upp till lghen.. Ibland rinner tiden liksom ifrån en. Jobb från 7 - 22.45 - det är inte en barnlek att ha eget företag och ansvara för en så här stor anläggning.. Men det är kul, för det mesta! :D

Pratade även med Mattias ett bra tag ikväll oxå, lite ovanligt att han ringer 2 ggr på en vecka för att snacka - men kul!! :D Har ju som sagt alltid mycket att diskutera med min kära tränare!

Är helt slut nu, efter denna långa dag.. Morgondagen blir nog ännu stressigare dock, får massa besök!

Så jag ska se till att sova lite nu.
Avslutar med ett God Natt och en fin bild!


Kaka.

En bild säger mer än tusen ord..

 2011-02-10    10:42:45   av:.
Igår hade jag data krångel, inget ville fungera. Även nu på morgonen har jag fått ägnat en del tid till denna välbehövliga sak, var tvungen att kolla några mejl..

Får skriva mer om gårdagen ikväll, nu måste jag ner och rida! Är glad att jag slipper gå ut, vädret är hemskt!!

Bjuder på några bilder som Rebecca tagit de senaste dagarna så länge;


Häst tisdag.

 2011-02-08    23:52:00   av:.
En vanlig tisdag fylld med hästar.

Hästarna som motionerades idag var; Dutch, Perazzi, Marwin, Rulle och Tintin (Rebeccas häst som jag hjälper till med ibland). Danny hade ett svullet ben och fick stå på vibben istället för att ridas. Även Perazzi var lite knackig, verkar som om han sträckt sig eller nåt.. Sjukstuga hos oss nu. :/ 

Imorgon kommer Jimmy - sadeldoktorn, för att kolla över hästarnas sadlar.

Ska sova, men imorgon ska jag blogga bättre och bjuda på lite bilder som Rebecca tog idag. :)
God Natt


Gammal bild på trött Perazzi.

Lördag, söndag och måndag.

 2011-02-07    21:10:43   av:.
Helgen flög förbi ganska fort, det hände massor men inte så mycket av detta rör bloggen. 
Flera hästar motionerades som vanligt och inget speciellt hände utan alla var ganska duktiga.

Dutch vilade hela helgen pga sitt bakben som var svullet i fredags, han stog dock på vibben flera gånger - vilket han njuter av!  
Idag har det varit måndag igen, jag joggade Dutch som var helt ren! Skönt! För övrigt var han lite spänd och het, men antagligen bara pga att han inte fått utlopp för all sin energi de senaste dagarna.
 
Jag har en liten svacka runt inspirationen för bloggen. Har ingen känsla för vad jag ska skriva, det känns mest som om det blir dravel.. Och vem vill läsa om sånt? :/

Nu ska jag äta och sen fodra hästarna,
Hörs.

Veckans Träningstips 11.

 2011-02-06    23:27:00   av:.

Volter och skolor eller enkel rakriktning beroende på utbildningsståndpunkt.

Detta är en övning som går att förändra med tanke på vad man sitter på för häst och hur långt denna är utbildad, om man rider övningen på det lättaste sättet så kan ett ekipage klart för Lätt B ha stor nytta av övningen. Om man sedan vill försvåra för att man tränar på en högre nivå kan man lägga till öppnor och därigenom komma till större samling.

Titta först på bild nummer 1, gör övningen i trav och börja vid A i vänster varv. Rid längs långsidan i arbetstrav (för att göra övningen enkel) eller samlad trav i en öppna (om du vill försvåra övningen). Efter lite mer än halva långsidan vänder du över ridbanan, när du passerar medellinjen lägger du en ca 10 meters volt åt höger – var noga med att volten blir helt rund. När du är klar med volten och kommer tillbaka till medellinjen rätar du ut din häst och rider mot E långsidan, när du är framme vid långsidan vänder du ut vänster igen och på börjar en ny vänster öppna mot A kortsidan (om du sitter på en orutinerad häst eller av annan anledning vill göra övningen på det lätta sättet kan du bara följa spåret i arbetstrav). Du gör detta om och om igen, glöm inte bort att rida noggranna hörnpasseringar!

För att försvåra/förändra övningen lite kan du göra som på bild nummer 2, samma tänk som på bild nummer 1, men nu ska du lägga in ännu en volt. (se bilden.)

Var noga med dina vikthjälper och din hästs ställning och böjning under hela övningen.
Lycka till!

Knytkalaset 3-4/2.

 2011-02-06    01:11:21   av:.
Kom till Ericsberg i torsdags och tränade ganska tidigt på förmiddagen, det gick riktigt bra! Red igenom alla St George programdelar med "tävlingstänk". Min stjärna var såå fin! Kändes verkligen som om vi kommit över en tröskel förra Mattias träningen som jag verkligen kände skillnad av nu! Han gick riktigt bra, kändes  som om vi var ett. Fick verkligen "aha" upplevelser runt den så kallade "gummiband" känslan, mycket tydligare än vad någonsin tidigare har känt!! Duktig häst!!

Pappa försökte filma vilket inte alls gick, han försökte även ta kort vilket resulterade i ca 8 bilder.. aja lite är bättre än inget. Här får ni två utav dom! :)
En mycket engagerad och duktig tränare!

På eftermiddagen satt jag och tittade på alla träningar och lärde mig massor! Det är så inspirerande att se på alla duktiga vänner! 

Fredagen blev dock inte alls som jag hade tänkt.. Ville ju verkligen träna men innan min träningstid så upptäckte jag att Dutch hade ett svullet bakben. Tyckte det var lite skumt eftersom att han hade stått med Back on Track skydden under natten.. Så jag tog beslutet om att han skulle vila från träningen, ville inte riskera att förvärra något även om han inte var direkt halt. Jag satte mig istället på läktaren igen och insöp ännu mera kunskap!

När vi kom hem från träningen så stog Dutch på vibben för att öka blodcirkulationen i benet.. Han fickj göra samma sak en gång till sent på kvällen och jag tycker att svullnaden efter gång nummer två hade lagt sig lite. Klädde in honom i b.o.t skydd över natten igen.

Trots att jag bara tränade ett pass så kändes det som två lärorika dagar!

En snabb inloggning på bloggen..

 2011-02-04    22:52:55   av:.
Är bara här på kort visit, kom nyss hem och ska strax fortsätta ner i sängen.. Helt sjukt trött.

Igår försökte jag blogga från mobilen på Ericsbergs läktare, det gick ju sådär måste jag ju erkänna. När jag skulle publicera tog mobilens batteri slut, så så blev det med det..

Här nedan kommer det som jag skrev iaf;
Lite bloggande från mobilen nu.. Sitter på läktaren och kollar på ett helt gäng duktiga ryttare och hästar! Så inspirerande!!

Dutch gick jätte bra på vår träning - både Liane och jag var nöjda med min stjärna!! :D Längtar till morgondagens pass redan nu!

Får berätta mer imorgon kväll när vi kommer hem. Nu ska jag se och lära mera!!
xoxo
Men nu bryter jag "löftet" om att berätta mer idag, det får bli imorgon istället..

Blev ingen mer träning för Dutch och mig tyvärr.. Min prins hade ett svullet bakben idag innan min träningstid så jag vågade inte chansa med att anstränga det :(

Var nöjd med gårdagen och åkte hem inspirerad av alla andra ryttare!

Som sagt berättar mer imorgon och ska fixa nån bild till er! (Pappa knäppte nåt kort..)

Nu blir det sängen och vila!

Pondus.

 2011-02-04    11:55:00   av:.Namn:
Pondus
Född: 6/6 2009
Födelseland: Sverige (Skåne)
Ras: Blandras mellan Jack Russel och Australiensisk Terrier
Kön: Kastrerad hane
Storlek: Liten/Mellan stor hund
Smeknamn: Pondus

När fick jag honom:
Jag köpte Pondus sommaren 2009 och tog med honom hem direkt efter EM.
Om Pondus: Han är världens underbaraste lilla hund, alltid glad och trevlig mot alla – både andra hundar och människor. Pondus är min tränare Mattias och hans sambo Jessicas hund Alice valp – jag har alltid varit förälskad i Alice så när hon fick valpar var det utan tvekan tjing på den svarta valpen!
Pondus är den perfekta hunden enligt mig!!
Just nu: Han bor hos mamma och pappa eftersom han och Caprice trivs så bra ihop, nästintill oskiljaktiga.Liten film från söndags träningen.

 2011-02-03    12:24:00   av:.
Här kommer en liten film på min Marwin! Det är min tränare Mattias som rider :)

Dagen och morgondagen.

 2011-02-03    00:04:54   av:.

Var inne i stan på förmiddagen och fixade lite smått och gott.

Njöt i solen vid hästarnas intag innan lunch, underbart att dagarna blir längre och ljusare!!

Red sedan Kaka först, lugnt joggingpass.. Han var lite seg i kroppen, vimsig i huvudet men ändå ganska duktig. :)
Som tvåa var det Dutch tur, som var fin, lydig och mjuk i kroppen.. Ett lugnt dressyrpass med mycket av våra galopp-skritt övergångar, perfekt uppladdning inför morgondagens träning.
Sen red jag Perazzi, hade tänkt att det skulle bli lite mer dressyr för honom idag än igår men han verkade ganska trött så det blev ett ganska lugnt joggingpass när allt kom omkring. Mycket stora åttvolter och förvänd galopp fick bli det vi ägnade oss åt.
Danny var fyra för dagen, han var faktiskt duktig - lugn och lydig, inte lika barnslig som han varit till och från den senaste tiden! Förhoppningsvis (inte så troligt men man kan ju hoppas) har han haft sin "femårs"-trots period nu ;)
Sist red jag Marwin, även han var duktig och gjorde det jag bad om, skänkelvikningar och tempoväxlingar fick bli dagens huvuduppgifter.

Efter ridningen så fixade jag lite i stallet, lindade tex upp en hel drös med lindor från helgens träningar. (Det är tur att man blivit kvick i fingrarna av alla dessa år av lindande, annars skulle det ju ta evigheter!) Lindade, lindade, lindade och lindade plötsligt syntes en liten hund bland alla lindor!!

Diva hade hittat en utmärkt sovplats under min enorma hög med lindor!

Imorgon drar jag och Dutch till Ericsberg för Knytkals träningar, vi stannar tills fredag - ska bli lika roligt som alltid!! Nästan alla "plantor" kommer dit denna gång vilket är extra kul :)
Ska försöka tvinga pappa att ta lite bilder oxå, det brukar ju vara svårt men jag ska göra mitt bästa!

Kan bli klurigt att blogga imorgon, men kanske hinner knåpa ihop något inlägg - vi får se ;)

Nu ska jag packa ner det nödvändigaste - man får ju inte glömma att ta med tandborsten tex..

Besvarad frågestund.

 2011-02-02    12:47:00   av:.
Postat av: Malin
Vad står dina hästar på för något? Spån, halm eller något annat?

Svar: Alla mina hästar står på spån just nu :) Postat av: Ida
Vilken är din förbild inom ridsporten? :)
Vad tycker du om hackamore? :)
Är alla dina hästar lätt lastade? :)

/Ida

Svar: Mina tränare Mattias och Liane, samt Anky van Grunsven!
Jag tycker att det är jätte bra att rida med ibland om man har en häst som kan gå med det! Mest eftersom det inte sliter på hästens tänder. :)
Ja, mer eller mindre. Några av dom tvekar en eller två gånger innan dom går på, men det är ingen som tar mer än några minuter att få in i transporten. :)Postat av: Maria
Hur får du din verksamhet att gå ihop..

Svar: Det är inte lätt eftersom hela verksamheten är i "startgroparna", men med mycket jobb och lite pengar in från flera olika håll så funkar det.
Vi har ju även en långsiktig budget, där alla hästarna är inköpta som investeringar för framtiden med en utvecklingsplan för när varje häst ska säljas.Postat av: Maja L
Vilken är den bästa klädseln enligt dig?
Håller du på med någon mer sport förutom ridning?

Svar: Myskläder! Det är allra skönast med varma och stora kläder tycker jag!
Nej, det gör jag inte.Postat av: Saga
Hur gick det till när du köpte Dutch? :3

Svar: Jag var på EM i Holland med Melvin och Mattias var med och hjälpte mig. Eftersom Mattias har jobbat i Holland i många år så träffade han många han kände och fick genom Sjef Jansen höra att Dutch (som han ridit lite som unghäst) snart skulle bli till salu och Mattias blev eld och lågor "Den är super fin, vi måste åka dit - du måste rida den!!" Så sagt och gjort, vi åkte och provred två gånger under veckan i Holland och jag blev lika såld på hästen som Mattias! Och tur för oss så var vi först av alla dom som kom för att provrida min stjärna, detta för att Mattias kände säljaren/Sjef och därför så fick vi också köpa honom! Jag var/är överlycklig! :DPostat av: Anonym
Vad har du för slags verksamhet? :)

Svar: Håller mest på med utbildning och tillridning av dressyrhästar/ponnyer för framtida försäljning. Men håller även lektioner, arrangerar träningar på anläggningen för tränare som kommer utifrån, har en liten avelsverksamhet och håller på att starta upp en ridsportbutik.Postat av: Anonym igen
Är det du som äger anläggningen? :)

Svar: Nej, det är fortfarande byggföretaget som äger den - det är inte riktigt färdig byggt än.Postat av: Petra
Varför låter du Mattias Jansson tävla Don Dorn om du nu äger honom?

Svar: För att Dorn får utvecklas på bästa möjliga sätt hos Mattias, han har lite kvar att lära innan han är helt färdig utbildad!Postat av: Ny läsare
Du fyller 20 i år, eller hur? Varför har du då köpt flera ponnyer nyligen? /Ny läsare

Svar: Japp. För att jag ska utbilda dom för framtida försäljning.Postat av: TP
Vilken av dina hästar gillar du mest?

Svar: Oj, vilken svår fråga.. Jag gillar de allihop på olika sätt.. Det går inte att välja ut en.. :/Postat av:
Vart vill du komme me din ridning??

Svar: Jag har som mål att bli så bra ryttare som möjligt! 


 
Postat av: Linda
Saknar du att gå i skolan?
Vilket var ditt favoritämne?
Har du tappat kontakten med alla dina klasskompisar bara för att ridningen tar så mycket tid?

Svar: Nej inte alls! Men jag saknar de vänner jag spenderade tid med i skolan.
Hm.. Matte eller bild tror jag.
Nee, inte riktigt.. Men jag hinner inte träffa dom lika mycket som jag skulle önska att jag hann tyvärr :(Postat av:
Vad är det dyraste du NÅGONSIN har köpt till dina hästar?
Blir du någonsin nervös på tävlingar?
Har du varit utomlands någon gång?
Om du har det har du då ridit eller bara semestrat?

Svar: Oj vilken svår fråga, det beror på om man räknar med lastbilar och transporter och inredning i anläggningen ? Annars är det väl sadlarna skulle jag tro..
Ja, självklart. Men lite nervositet är ju bra :) 
Ja det har jag.
Har gjort båda sakerna, vissa gånger bara varit på semester men några gånger har jag varit utomlands och tävlat! 
 


Postat av: Madde
hej! undrar bara om dressyrcenter är intresserade av sommarjobbare och i så fall till vilken adress ska man skicka sitt cv till? :)

Svar: Hej Madde! Det kan vi nog vara, det beror lite på hur de lång semster de som är anställda ska ha osv.. Antingen kan du maila mig saannanilsson@hotmail.com eller skicka med posten till Sanna Nilsson Dressyrcenter, Lista Prästtorp 5, 640 40 Stora Sundby. Var noga med att uppge hur jag kan nå dig om vi har en ledig plats! :)Postat av: mia
Hejsan. Funderade på om du fortfarande bor med dina föräldrar lr om du har flyttat hemifrån? Bor du långt ifån där du har hästarna eller på samma gård?

Svar: Hej! Jag har flyttat hemifrån och bor nu i en lägenhet som är på våningen över stallet! :)Postat av: Sofia
Roligaste hästen du ridit och varför?

Svar: Jag tror att det är Dutch faktiskt.. Han är verkligen super fin och jag lär mig massor utav honom!!Postat av: My
Höll på att missa att du hade fråestund, skandal! Har massor utav frågor!:D

Vilken hästpryl skulle du inte klara dig utan?
Hur länge har du ridit/hållt på med hästar?
Har du hästintresserade/kunniga föräldrar?
Hur många gånger har du ramlat av?
Har ni ramlat av på tävling?
Vad har du för mål med ridningen senare i livet?
Vilket tävlingsresultat är du mest stolt över?

Det var några :D

Svar: Hehe, kul att du är intresserad! :)
Jag vet faktiskt inte riktigt, men utan grimma skulle det vara svårt att hantera hästarna..
Jag började rida och vara i närheten av hästar när jag var 7 år.
Mamma har ridit när hon var yngre och rider ibland fortfarande, men bara på hobbynivå. Pappa visste knappt bak och fram på en häst innan jag började rida! Han har dock lärt sig ganska mycket när han har varit med mig i stallet :)
Oj, eh.. Väääääääldigt många gånger!!!
Japp, på en klubb tävling i hoppning med Totte och på en nationell dressyr tävling med Kessy.
Jag vill bli så bra som möjligt!!
Måste nog säga NM 2009. :)  

Kvällsuppdatering.

 2011-02-01    23:46:52   av:.
Hann med nästan allt av det jag skrev att jag skulle göra i förra inlägget. :)

Funderar på var jag ska ha med mig till Ericsberg på torsdag, kläder till mig och Dutch för två träningspass och allt annat som behövs packas för en övernattning och två träningsdagar! Jag gillar ju och matcha mina kläder med schabrak och lindor så det är ett litet projekt att tänka ut vad som ska med ;)  

La nyss över filmerna på Marwin från kameran, kanske kan hinna visa någon under morgondagen..

Nu käkar jag lite glass och ska snart gå och lägga mig.
Hörs imorn!


Liane, vår enormt duktiga Knytis tränare!!

Paus.

 2011-02-01    19:39:04   av:.

Tar en liten paus från mitt fullspäckade dagsschema just nu och fyller den med lite bloggning.

Idag har Rebecca och jag varit jätte duktiga och effektiva, tycker jag iaf!
Fem hästar motionerades, red lilla Rulle som var duktig som vanligt - lyckades till och med rida serpentinbågar!
Efter det longerades både Marwin och Danny.
Till slut så red jag Perazzi, som var väldigt trött men oxå väldigt mycket finare än vad han var innan helgen, såg verkligen resultat från hjälpen jag fick av Mattias!
Avslutade dagen ridmässigt med Dutch, han var mör i kroppen men fin, lugn och lydig! Ska bli kul att åka till Knytis på torsdag!

Efter att Rebecca slutat fick jag besök i stallet av han som gjort min hemsida plus en kollega till honom, de ska starta ett nytt litet projekt runt anläggningen.. Ska bli jätte spännande och jag tror att det kommer bli riktigt bra!!  Ni får veta och se när tiden är inne, men till dess så får ni tålmodigt vänta på mer info ;)

Var nyss ute en sväng med hundarna, brr. Det är riktigt kallt i detta blåsväder, trots att det är plusgrader.

Nu är nog pausen slut.. Det är dags för att städa, tvätta, duscha och äta något - helst innan nästa fodring!
Efter den ska jag svara på era kommentarer och kanske även frågestunden :) 

Bjuder på en bild från helgen så länge;

M & M.

Detta kanske du inte visste om..

 2011-02-01    09:07:00   av:.
..mig; Jag är beroende av läppsyl och har praktiskt taget alltid ett med mig!

..Benjamin; Han dricker bara ur rosa och röda hinkar! xP

..Kessys Derano; Min gamla ponny hingst som jag var 7a med i JSM 2008 är nu godkänd för ridponnyavel och finns på Rånäs Stall och Seminstation. http://www.ranasstall.se/


Denna bild kanske du inte har sett..

Kessys Derano. Foto; Camille Tjärn.

Dagen efter en tuff träningshelg.

 2011-02-01    00:02:00   av:.
Har extrem träningsvärk överallt.. till och med i fingrarna!

Hästarna verkade oxå helt slut denna dag..

Longerade Perazzi och Kaka som knappt ville röra på sig överhuvudtaget, de stog även på vibben en kvart var för att öka blodcirkulationen och rensa bort slaggprodukterna i musklerna. Det njöt dom dock av!

Jag red även lilla Rulle, vilket gick bra! :)


Även hundarna var trötta efter den händelsefyllda helgen..

Nu ska jag sova lite, god natt!
Designad av www.tinkas.blogg.se