Veckans Träningstips 8.

 2011-01-14    11:23:00   av:.

Åttvolter. Det är en utav mina favorit grejer att göra med alla hästar jag rider på – jag tycker att det gör alla hästar, i alla åldrar,  mer lösgjorda och ridbara! En perfekt grej att starta ett träningspass med! 

 

För att göra åttvolter på det lättaste sättet kan du titta på bild nummer 1, där vissas stora volter med ca 20 meter i diameter. Börja med att rida på volten vid ”A” kortsidan (jag brukar för det mesta göra övningen i trav, men skritt fungerar precis lika bra - galopp blir lite krångliggare då man måste byta galopp när man byter varv) i vänster varv när du har hästen mjuk i ställningen och böjningen planerar du att byta om volt, när du passerar ”X” så ställer du om till höger och rider in på den nya volten i höger varv mot ”C” kortsidan. Var noga med att din häst är helt parallell med kortsidorna precis när du rider över ”X” och att den spårar, alltså är rak genom hela kroppen och trampar med bakbenen i frambenens spår.
Efter ett varv på volten i höger varv då du kommer tillbaka över ”X” igen så gör du samma procedur fast åt andra hållet, nu ställer du alltså om åt vänster och rider in på den volten åt vänster igen. Du gör detta flera gånger tills hästen går i samma form, takt och tempo i båda varven och genom hela bytet av volt, målet är även att den ska vara lika lätt att ställa åt både vänster och höger.

Om du tycker att detta ovanstående känns lite väl enkelt kan du försvåra det hela genom att förminska volterna, se bild nummer 2. Volterna ska nu ha en diameter på minst 8 meter eller max 15 meter, var dock noga med att volterna håller exakt samma storlek så att hästen inte fuskar genom att antingen falla inåt eller utåt i något utav varven. Övningen blir svårare eftersom hästen behöver bättre balans för att svänga mindre och du som ryttare måste ha stor kontroll över yttersidan så att din häst inte ramlar ut mot väggen/staketet.

Var genom hela övningen noga med att du har blicken långt framför dig så att du hela tiden ser vägen du ska rida! Övningen passar utmärkt att göra på en äng eller en stubbåker!

Lycka till!

 My

Bra övning, tack för tipset!

 2011-01-15    19:14:21
 Sanna

My; Vsg :) /Sanna

 2011-01-17    00:21:36
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se