Veckans Träningstips 7.

 2011-01-08    12:32:00   av:.

Lek med ställningen! Fortsätter på lite samma spår som sist, ”Veckans Träningstips 6” som handlade om att lägga volter från medellinjen. Nu skippar vi volterna men kör på på samma sätt men bara med ställningen! Det är bra för att du känner om din häst är liksidig eller inte och för att övningen ska fungera måste din häst bjuda ärligt framåt och trampa jämt under sig med båda bakbenen!



Du kan välja om du vill göra övningen i trav eller skritt, vad som är lättast beror helt på den hästen du rider – på vissa är övningen mycket svårare i skritt eftersom det då är stor risk att det blir vingligt när tempot är så lågt..

Titta på bild nummer 1 och tänkt dig att du börjar övningen vid ”A”-kortsidan, du vänder sedan upp på kvartslinjen och börjar med att ställa din häst inåt (i detta fall åt vänster – se det lilla röda strecket som pekar in mot x). Detta gör du genom att leda med den inre tygeln och hålla hästens kropp kvar på kvartslinjen genom ett lite ökat tryck från inre skänkel samt ett jämt stöd på både ytter tygel och skänkel. (Kom ihåg att inner sidan alltid är den sidan du ställer hästen åt oavsett vilket varv du rider i.) Byt sedan och fortsätt övningen med att ställa hästen utåt (se de röda små strecken på bilden ovan) var noga med att hästen, trots att du ändrar nackens ställning fortsätter gå rakt fram på kvartslinjen och inte faller åt något håll, den ska trampa under sig lika mycket med båda bakbenen och dessa ska även gå i frambenens spår.

Fortsätt övningen på samma sätt genom att variera ställningen mellan höger och vänster varv, gör så många sådana växlingar du kan innan kvartslinjen avslutas vid nästa kortsida. Vänd efter att ha ridit din häst helt rakställd på kortsidan sedan in på den andra kvartslinjen och börja om med att ställa hästen inåt respektive utåt.

Du kan även förändra övningen lite genom att göra som på bild nummer 2, då du istället för att rida på kvartslinjen förlägger övningen till medellinjen – förövrigt är övningen den samma!

Var noga med att variera varven så att du får träna på ”felställningen” åt båda hållen!
Kontrollera också dig själv några gånger under övningens gång att du har din blick rakt fram och hela tider ser den väg du tänker rida och att du har en jämn kontakt i båda tyglarna!
Tänk också på att du har din vikt på rätt ställe över hästen, när du ska rida rakt fram ska du alltid ha vikten mitt över hästen och du ska alltid känna båda dina sittben i sadeln!

Kom även ihåg att inte kasta din häst fram och tillbaka mellan ställningen i höger och vänster sida, det är inte en tävling om vem som hinner ändra ställningen flest gånger på en linje – det är den som kan göra detta med hög kvalitet som vinner i längden! Om du lyckas variera ställningen hos din häst utan att tappat kommunikationen med denne, så är din häst riktigt lösgjord!

Lycka till!

 My

Bra övning, förstår precis! :D

 2011-01-08    14:05:59
 Saga

Smart övning!

 2011-01-08    14:48:28     URL: http://dreamsphere.blogg.se/
 Sanna

My; Va roligt att du tycker det, och super att du förstår vad jag menar! :D /Sanna

 2011-01-10    00:32:31
 Sanna

Saga; Ja, den fungerar verkligen bra! :) /Sanna

 2011-01-10    00:33:29
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se