Veckans Träningstips 6.

 2011-01-02    23:07:05   av:.

Volter från medellinjen. Detta är en jätte bra övning som ser till att man som ryttare verkligen har hästen inom ”ramen”, den tydliggör också om ekipaget har en svagare/svårare sida. Det är även en bra övning för att träna på övergångarna mellan att rida på böjt och rakt spår, samt att kunna ändra ställningen mellan höger, vänster och rakriktning.

Det är en övning som kan vara något svår att göra på helt orutinerade hästar, men det är väldigt nyttigt och passar för övrigt alla åldrar och utbildningsståndpunkter.



Ritningen av övningen är inte helt symetrisk, men ni fattar tanken hoppas jag.

Börja testa övningen som på bild nummer 1, du vänder upp på medellinjen i valfri gångart (jag börjar alltid i skritt med de riktigt unga hästarna men travar alltid direkt från start med hästar som utfört denna övning/liknande övningar tidigare). När du känner att du har din häst helt rak under dig så vänder du ut mot en av långsidorna i en volt som har ca 10 meter i diameter (sitter du på en orutinerad häst och har mer plats så att du kan göra volten ännu större så är detta bara bra). När volten är klar och ni kommer tillbaka till medellinjen så rättar du upp din häst igen och är noga med att den går parallellt med långsidorna, är helt rak i kroppen och att även ställningen i nacken är rak. När du har lyckats få hela hästen rakriktad så vänder du ut mot den andra långsidan i en volt lika stor som åt andra hållet. Efter volten rättar du upp din häst på samma sätt som efter den förra. Detta gör du gång på gång tills du kommer fram till kortsidan där du vänder ut på fyrkantspåret åt motsvarande varv som du vände in på medellinjen från i början av övningen – detta gör att när du vänder upp på medellinjen för andra gången kommer du komma i ett nytt varv så att den första volten blir åt andra hållet.

För att försvåra denna övning kan du göra som på bild nummer 2, på exakt samma sätt lägger du volter från medellinjen men nu förminskar du volternas diameter till ca 8 meter och lägger in flera volter på samma medellinje än på bil nummer 1. Detta gör att du har mindre tid/måste vara snabbare när du rättar ut hästen på medellinjen mellan volterna.

För att försvåra övningen ytligare (bara för ekipage som tränar hög LA/MSV/SVÅR klass) så kan du ta den i galopp istället, men du måste då kunna samla din häst i galopp – så att den får möjlighet att utföra dessa svåra och snabba vändningar med bibehållen balans och galopprytm. Mellan volterna måste du göra ett enkelt byte eller ett galoppombyte för att hamna i den andra galoppen så att du kan lägga en volt i det nya varvet. Mitt tips om du klarar att göra övningen på detta sätt; stressa inte med att få in så många volter som möjligt på medellinjen – var i stället noga med att hästen är avslappnad och mjuk i sidorna och gör alla byten korrekta och raka.

Var genom hela övningen noga med din blick och hur du fördelar din vikt över hästen - det gör stor skillnad! Var även noga med att volterna blir helt runda och att du avslutar varje volt på exakt samma ställe som du började den på.

Övningen blir lättare om du har väggar/staket som hjälper dig med avstånden så att alla volter får samma diameter och helst av allt bör du ha en spegel på kortsidan att titta i så att du hela tiden ser att hästen är helt rakt mellan volterna..
Men jag har gjort övningen ute i stora hagar och på stubbåkrar också, övningen kommer till sin rätt precis lika bra utomhus!

Lycka till!

 Saga

Hur lär man sin häst galoppombyte/hur utför man det? (:

 2011-01-03    17:30:55     URL: http://dreamsphere.blogg.se/
 Sanna

Saga; Det är lite svårt att förklara såhär men jag ska göra ett gott försök :)

Till att börja med ska man vara noga med att galoppkvalitén är bra och att hästen bär sig, är lydig och "på samma sida" som ryttaren. Den måste även lyssna på halvhalter och den måste vara energisk och kvick i reaktionerna efter ryttarens hjälper.



Jag brukar (efter order från min tränare Mattias) träna mina unghästar i att byta från förvänd galopp. När vi kan hålla en bra och balanserad förvänd galopp på en stor volt eller oval (det är lättare att göra byten på böjt spår de första gånger eftersom det är naturligt för hästen att falla över i den rätta galoppen på böjt spår.) tar jag en förhållning i yttertygeln och ställer över hästen i den nya innersidan i samband med detta drar jag tillbaka min ytterskänkel något samt flyttar fram min inre skänkel till sitt nya läge vid sadelgjorden så att hästen lugnt och smidigt efter ett ökat tryck från skänkeln och en liten extra förhållning på nya yttertygeln byter över till den rättvända galoppen. Sedan berömmer jag alltid hästen väldigt mycket så att den förstår att den gjort rätt!



Mitt tips är dock att ha en rutinerad ryttare som hjälp från marken om man ska lära sin häst att byta de första gångerna, det är mycket som ska falla på plats samtidigt och det är svårt (inte omöjligt, men svårt) att rätta till om hästen lärt sig byta på ett felaktigt sätt från början. Det är även ett stort plus att en ryttare som ska lära sig göra galoppombyten får pröva att göra det på en rutinerad häst som är mer förlåtande om hjälperna inte direkt kommer i rätt ögonblick. :)

Jag anser också att man innan man börjar träna på att göra galoppombyten ska vara hel säker i den förvända galoppen och med de enkla bytena.



Hoppas du är nöjd med svaret! :) /Sanna

 2011-01-03    21:55:41
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se