Veckans Träningstips 10.

 2011-01-30    23:52:00   av:.

Öppnor och volter. Det är ett lyckat recept för att komma till samling och verkligen få en lösgjord häst under sig!
Detta är en övning som är lite svår att göra på en helt orutinerad häst, den passar bäst för de ekipage som tränar Lätt A och uppåt.



Börja med att titta på bild 1, tänk dig att du börjar övningen på långsidan mellan E och C – lättast är det i trav.
Du rider därifrån en noggrann hörnpassering och vänder upp på medellinjen – när du har din häst helt rak under dig på den nya linjen så ställer du åt höger och går in i en höger öppna. Tänk på att du ska ha blicken långt fram (i detta fall ”bortom” A). Hästens bakdel ska gå kvar på medellinjen medans dennes framben ska vara något åt höger med en böjd bål och ställd nacke. För att rida en perfekt öppna ska du vara noga med att hästen trampar med höger bakben och vänster framben i samma spår. När du kommer fram till X så ska du lägga en 10 meters volt åt höger, var noga med att du har blicken långt framför dig och på väg dit du ska rida och att volten blir helt rund. När du kommer tillbaka till medellinjen så ställer du snabbt om åt vänster och lägger en precis likadan volt åt vänster (utgångspunkten är fortfarande X) när du precis avslutar volten rider du in i en vänster öppna på medellinjen, mot A kortsidan. Innan A rättar du ut och rakställer din häst, när du kommer ända fram till kortsidan vänder du åt vänster följer fyrkanten och gör övningen på precis samma sätt igen (den ända ändringen är att övningen blir ”spegelvänd” för att du denna gång börjar från vänster varv och då naturligt går in i en vänster öppna till att börja med, lägger första volten åt vänster osv..)

För att gör övningen något svårare kan du titta på bild nummer 2, i detta fall så tar du bort en utav volterna. Du börjar på samma sätt med den första öppnan åt höger, men efter den så måste nu rätta ut din häst och rida några meter rakt fram innan du vänder in på en volt åt vänster. Det blir lite svårare eftersom det är naturligare att fortsätta med öppnans böjning i en volt åt höger än att ställa om rakt fram på medellinjen och sedan lägga en volt åt motsvarande håll. Var noga med att din häst inte ”kastar ut” någon av bogarna eller bakbenen i denna omställning, det är viktigt att den är i ramen mellan din hand och skänkel.
Efter volten åt vänster fortsätter du i en vänster öppna rakt fram, precis som i beskrivningen till bild 1.

Under hela övningen ska du som ryttare vara noga med din blick och dina vikthjälper framförallt. Din häst får inte varken öka eller minska på takt och tempo i traven under skolan såväl som volterna. Det underlättar om du har en spegel till hjälp vid den kortsida du rider emot.
Lycka till!

 Jenny Persson

Bra tips!Tack!! :)

 2011-01-31    09:50:32     URL: http://www.fideliochenhorningen.onsugar.com
 Anonym

Tack för alla roliga tips, de uppskattas verkligen!

 2011-01-31    21:00:13
 Anonym

Tack för alla bra tips!!

 2011-01-31    21:06:24
 Sanna

Jenny; Vsg! Hoppas det gick bra!?! :) /Sanna

 2011-02-02    00:20:19
 Sanna

Anonym; Kul att de uppskattas! :) /Sanna

 2011-02-02    00:21:39
 Sanna

Anonym; Vsg! :) /Sanna

 2011-02-02    00:25:07
 Loveliwww17

Hi, your homepage looks really good and gives great information! Anyway, nice job. Keep it up please!!! My best wishes to you all!

 2011-06-29    11:21:14     URL: http://loveliwww17.blog13.com
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se