Veckans Träningstips 18.

 2011-03-28    23:09:00   av:.

Förvänd galopp. (vecka 12 år 2011)

Detta är en övning, eller rättare sagt två olika sätt att rida förvänd galopp. Jag gillar att träna med förvänd galopp, det stärker en unghäst samt tränar upp dess balans och en mer rutinerad häst blir väldigt mjuk och balanserad!
Det är till för ekipage som minst tränar lätt A rörelser.



På bild nummer 1 visar jag en det lättaste sättet att träna förvänd galopp, ett sätt som passar sig bra för den yngre hästen. Tänk dig att du börjar vid A i vänster galopp, efter hörnet vänder du in på en diagonal linje och kommer ut någonstans på nästa långsida (bestäm själv exakt var). När du kommer ut på långsidan, i höger varv är du alltså i förvänd galopp (härifrån markerat med rött). Tänk på att inte göra denna sväng och övergång till förvänd galopp för skarp – då är det lätt att din häst tappar balansen och bryter av.

Om du sitter på en häst som inte gjort detta förut så tipsar jag om att du bryter av till trav innan det första hörnet. Detta eftersom det är svårare att galoppera i förvänd på böjt spår än på rakt spår – det är därför dumt att till en början utsätta den unga hästen för att riskera att misslyckas och ofrivilligt tappa balansen och övergå till trav i hörnet.

Om du och din häst har tränat en del på det här med förvänd galopp så kan ni dock rida genom hörnet och sedan övergå till trav nånstans på kortsidan. Tänk på att det är viktigt att du bryter av och att inte din häst bestämmer när avbrottet ska ske.

På bild nummer 2 visas ett annat sätt att rida förvänd galopp, detta är lite svårare. Tänk dig att du börjar vid A och vänd sedan in på en diagonal linje till mitten av andra långsidan. Där kommer du nu ut i förvänd galopp och ska direkt gå in på en halvvolt med 20 meter i diameter så att du kommer fram till den andra långsidan, denna sväng blir i förvänd galopp (markerat med rött). Vid B rättar du ut, fortfarande i förvänd galopp och rider rakt fram tills du bestämmer att ni ska bryta av till trav.

Gör dessa övningar i båda varven, oftast har man ett lättare och ett svårare varv. Försök att få din häst så liksidig som möjligt!

Viktigt att tänka på; när du byter från rättvänd till förvänd galopp måste du oftast driva på lite extra så att din häst inte missuppfattar och tror att den ska bryta av. Det är inte naturligt för den att galoppera i ”fel” galopp och det krävs lite mer rent styrkemässigt så de flesta hästar brukar ta chansen och försöka bryta av till trav om det ges möjlighet.
Din häst ska också alltid vara ställd i galopp sidan. Om du rider i höger galopp, i vänster varv ska din häst alltså vara ställd åt höger i nacken.

Dessa övningar går toppen att göra utomhus, tex på en stubbåker eller i en stor hage!
Lycka till!

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se