Mattias träningar 29-30/1.

 2011-01-31    23:49:00   av:.
Ska jag ta och berätta lite om träningarna som orsakat denna enorma muskelvärk kanske.. Känns som om det blir ett ganska långt inlägg..

Lördag;
Marwin var först ut för dagen och han gick riktigt bra faktiskt, lite små vild från början men det var mest för att han blir lite för ivrig ibland. Vi gjorde allt från att rida rakt fram i alla gångarter utan att han sprang ifrån sina bakben till att rida igenom alla skolor och byteslinjer i Msv B programmen. 
Perazzi var andre pålle till träning för dagen, och han är ju extremt duktig på allt men när vi nu skulle försöka ta hela tränandet till nästa nivå så blev han lite upprörd och förnärmad - han har ett ganska häftigt humör det lilla djuret.. När han väl accepterade att det jag bad om inte var så svårt och att han i vilket fall inte kom undan var han väldigt fin!
Danny gick som trea, även han var på bushumör till att börja med - mycket bock och skutt. Men mellan de små busutbrotten var han duktig - nu när Mattias tittade och gav några små råd så funkade de enkla bytena exemplariskt! :D
Tränade även på skolor och skänkelvikningar i traven och Mattias tyckte att Dannyponken blivit mycket duktigare på detta!
Kaka tränades som nummer fyra för min del, han var lite spänd till att börja med - det händer ju ganska mycket mer inne i ridhuset en dag som denna än vad det gör i vanliga fall.. Men när han coolat ner lite så var han riktigt fin, han orkar lite mer nu än vad han gjorde sist när Mattias var uppe och Mattias var nöjd med att han tyckte Kaka hittat en mycket bättre egen balans och därför inte slog i skor lika mycket.
Dutch var sist ut för dagen, han var väldigt fin i alla St George rörelser! Det var lite strul på vägen dit, men tillslut var han som sagt väldigt fin!

Har ju bjudit på två bilder från den 29/1 men här kommer en till;

En något upprörd Perazzi.

Söndag;
Perazzi fick träna som etta för dagen, han hade lite samma humör som dagen innan plus att han var trött från träningen - så han började passet med att ge Mattias "onda ögat"! Haha. "Om blickar kunde döda.."
Det var mycket tjafs och bestämda åsikter från hans sida, så Mattias hoppade upp för att känna lite på honom.. "När han blir stött för att han får en tillrättavisning blir han väldigt svår!" Var tränarens kommentar. Men när han väl kommer igenom kroppen och jobbar på rätt sätt så är han väldigt fin!!
Marwin fick springa som tvåa, Mattias red hela passet för att jag skulle filma - vi har haft lite spekulanter på djuret och jag upptäckte att det inte fanns någon video på honom överhuvudtaget! Kan lägga upp något klipp om ni vill se?
Danny var tredje häst ut för att tränas, han gick jätte bra - riktigt fin! Vi klarade till och med att göra inridning i galopp och avsluta med en klockren halt, den ni! *stolt* ;)
Kaka var ponny nummer fyra, han var något trött från dagen innan men ändå mycket finare. Vi gjorde massor med övergångar och tempoväxlingar samt början till skänkelvikningar - provade till och med på skänkelvikningar på diagonalen och inte bara längs spåret som vi gjort förut. Duktig ponni.
Dutch var sist ut även denna dag, och Mattias var mer engagerad än någonsin! Vi håller på och höjer nivån en steg, vilket självfallet är svårt.. Och Dutch var inte riktigt med på vem som bestämde, enligt Mattias; "Han är van vid att kunna leva på sin begåvning, otroliga utseende och fantastiska rörelsemönster, så han blir stött så fort någon säger åt honom att det krävs lite mer. Det är det här som troligen är anledningen till att han såldes, han blir extremt svår!" Och det ska gudarna veta, allt blir så komplicerat att jag var nära att ge upp och stortjuta flera gånger under passet.. Mattias stöttade dock med kommentarer som "Du fixar det här Sanna", "Jag lovar att du reder ut det" och efter mycket jobb och slit samt uppbackning varenda och vareviga sekund av min underbara tränare så kom vi över någon typ av tröskel och hästen blev ännu finare än vad han vanligtvis är!! Trodde knappt att det var möjligt!

Jag är så glad över att jag har Mattias som tränare, han är så extremt duktig och vi har en väldigt nära relation efter alla dessa år - han känner mina hästar och mig utan och innan!






Några bilder på min Marwin och världens bästa Mattias.

Innan träningarna stog alla min hästar på vibrationsplattan - de gillar det verkligen allihopa och jag tycker att det hjälper mig i träningen också! Det är verkligen kul att den fungerar så bra!! Och efter att Dutch tränat sitt sista pass och det var lugnt och tomt i stallet så stog han (och jag) och halvsov i solariet = underbart skönt!! 


Dutch tyckte dock att kameran störde i våran vila.. 

Vi har alla enorm träningsvärk efter denna intensiva helg, men vi längtar såå tills Mattias kommer upp nästa gång!!
TACK FÖR ALL HJÄLP MATTIAS JANSSON!

Mattias träning dag 2.

 2011-01-30    23:58:00   av:.

Har lite problem med Internet, men tänkte berätta för er att dagens träningspass gick mycket bra!
Tror dock att min kropp kommer falla sönder av denna grymma (men ändå sköna) träningsvärk, det känns som om magmusklerna typ är förbrukade för all framtid..
Det lär ju ändå vara värre imorgon, om det nu är möjligt att detta kan bli värre?
Jaja, som jag har sagt förr, det är konstigt det här med träningsvärk - verkligen hatkärlek från min sida, det gör ju extremt ont men det är samtidigt lite behagligt - man känner sig ju väldigt nöjd med sig själv! Vilket är vad precis vad jag är nu, nöjd alltså!

Måste sova, men jag utvärderar träningarna imorgon!

En till bild från igår;

Danny & jag.

Veckans Träningstips 10.

 2011-01-30    23:52:00   av:.

Öppnor och volter. Det är ett lyckat recept för att komma till samling och verkligen få en lösgjord häst under sig!
Detta är en övning som är lite svår att göra på en helt orutinerad häst, den passar bäst för de ekipage som tränar Lätt A och uppåt.



Börja med att titta på bild 1, tänk dig att du börjar övningen på långsidan mellan E och C – lättast är det i trav.
Du rider därifrån en noggrann hörnpassering och vänder upp på medellinjen – när du har din häst helt rak under dig på den nya linjen så ställer du åt höger och går in i en höger öppna. Tänk på att du ska ha blicken långt fram (i detta fall ”bortom” A). Hästens bakdel ska gå kvar på medellinjen medans dennes framben ska vara något åt höger med en böjd bål och ställd nacke. För att rida en perfekt öppna ska du vara noga med att hästen trampar med höger bakben och vänster framben i samma spår. När du kommer fram till X så ska du lägga en 10 meters volt åt höger, var noga med att du har blicken långt framför dig och på väg dit du ska rida och att volten blir helt rund. När du kommer tillbaka till medellinjen så ställer du snabbt om åt vänster och lägger en precis likadan volt åt vänster (utgångspunkten är fortfarande X) när du precis avslutar volten rider du in i en vänster öppna på medellinjen, mot A kortsidan. Innan A rättar du ut och rakställer din häst, när du kommer ända fram till kortsidan vänder du åt vänster följer fyrkanten och gör övningen på precis samma sätt igen (den ända ändringen är att övningen blir ”spegelvänd” för att du denna gång börjar från vänster varv och då naturligt går in i en vänster öppna till att börja med, lägger första volten åt vänster osv..)

För att gör övningen något svårare kan du titta på bild nummer 2, i detta fall så tar du bort en utav volterna. Du börjar på samma sätt med den första öppnan åt höger, men efter den så måste nu rätta ut din häst och rida några meter rakt fram innan du vänder in på en volt åt vänster. Det blir lite svårare eftersom det är naturligare att fortsätta med öppnans böjning i en volt åt höger än att ställa om rakt fram på medellinjen och sedan lägga en volt åt motsvarande håll. Var noga med att din häst inte ”kastar ut” någon av bogarna eller bakbenen i denna omställning, det är viktigt att den är i ramen mellan din hand och skänkel.
Efter volten åt vänster fortsätter du i en vänster öppna rakt fram, precis som i beskrivningen till bild 1.

Under hela övningen ska du som ryttare vara noga med din blick och dina vikthjälper framförallt. Din häst får inte varken öka eller minska på takt och tempo i traven under skolan såväl som volterna. Det underlättar om du har en spegel till hjälp vid den kortsida du rider emot.
Lycka till!

Mattias träning dag 1.

 2011-01-30    00:55:11   av:.
Är nu avklarad här i E-tuna, det gick bra för mig = jag lärde mig mycket och jag tror att alla andra som var här och tränade oxå var nöjda! Han är ju bara för duktig vår kära herr Jansson! :D

Det är enligt klockan dags att sova nu så jag får skriva mer imorgon. (och lägga upp några bilder, om ni vill se?)

Här kommer iaf en bild från dagen som min snälla moster tog, Tack Linn! 
 
Perazzi.


Sov Gott!

Frågor & Svar.

 2011-01-29    11:41:00   av:.

Nu har det efterfrågats om en ny "frågestund" här på bloggen igen.. så jag fixar en idag :)


Något du undrar om mig eller om mina hästar? 

Fråga vad ni vill i en kommentar till detta inlägg, så ska jag inom några dagar försöka svara på era frågor så gott jag kan!!


Ha det bäst kära läsare!

Fredag i slutet av januari.

 2011-01-28    21:38:20   av:.
Tänk att det redan är slutet av januari, känns ju som om det nyss var nyår.. menmen det roliga med det hela är att tävlingarna snart drar igång igen! :)

(Har problem att svara på era kommentarer förresten, det är anledningen till att det inte blivit gjort de senaste dagarna.. Ska försöka igen strax..)

Dagen började riktigt illa då jag vaknade med hemsk migrän. Klockan hann gå förbi lunch innan jag fått medicin att verka. Jobbigt.

Efter lunch blev det till att motionera alla hästar som ska träna nu i helgen, vilket gick mer eller mindre bra med alla.

Ska ner och fodra snart och efter det hämta Mattias från tåget!

Imorgon ska jag träna 5 pass och på söndag blir det lika många - jätte kul! :)

Ha en riktigt bra helg alla glada!!

Mattias och Dorn.

Bluenosers Caprice.

 2011-01-28    11:48:00   av:.

 

Namn:
 Bluenoser’s Caprice
Född: 11/2 2004
Födelseland: Sverige (Vingåker)
Ras: Nova Scotia Duck Tolling Retriver, även kallad Tollare.
Kön: Tik
Storlek: Mellan stor hund
Smeknamn: Caprice, Prichan

När fick vi henne:
Vi, min familj och jag, köpte Caprice år 2004, våren när jag skulle fylla 13 år.
Om Caprice: Hon är en extremt aktiv och speciell hund, som kräver mycket tid och uppmärksamhet. Hon är lite svår med nya människor och hundar eftersom hon är väldig känslig och läser av alla signaler (även om dom är oavsiktliga) som ges men när man lär känna henne är hon en extremt fin, snäll och trogen vän! 
Caprice kan ett helt gäng konster och trix, många har hon lärt sig själv - som tex att klättra upp för poolstegen!
Just nu: Bor med mamma och pappa tillsammans med sin älskade lilla Pondus!















Torsdag idag då..

 2011-01-27    23:58:00   av:.
Och jag trodde det skulle vara lättare att blogga ikväll, men icke.. Känns lika hopplöst svårt som igår. Men jag ska göra ett tappert försök!

Igår red jag 4 av mina djur samt ponnyn som jag hade på tillridning några dagar förra veckan - ägarna körde hit den för att jag skulle rida en timme igår kväll. Jag tycker att det gick bättre än sist, kul med förbättring! 

Idag har det varit ganska lugnt med ridningen, hästarna ska ju inte vara trötta på lördag då vi ska träna för Mattias! 
Dressyrade med Danny dock, blev mycket skänkelvikningar och öppnor i traven - vilket gick bra! Galoppen ägnade vi åt att rida mycket förvänd och göra massor av enkla byten.. vilket är svårt, iaf enligt Danny. Känns som om det kommer blir bakläxa på det av Mattias.. Övergången från galopp till skritt är svår att göra med Danny för att han blir så het och då i övergången blir lång och snubblar framåt i någon typ av travskritt i några steg innan vi hittar en bra skrittakt. Tror att bakläxan kommer för att jag "glömt" att träna på det lite, eller jag har iaf inte tränat på dessa byten tillräkligt mycket.. Och i år ska han ju kunna detta, han gör ju allt annat i lätt A programmen och han gör iofs enkla byten oxå men de är inte säkra och helt tävlingsklara än.. Så nu ska här tränas!
Motionerade även Rulle, Marwin och Dutch under dagen, inget ovanligt inträffade.

Jag och Rebecca hann städa ganska mycket oxå, sadelkammaren, fikarummet, omklädningsrummet, kontoret, toaletten, trapphuset och täckesrummet är nu rent och fint! Duktiga vi!

Ska väl sova nu kanske, Mattias kommer redan imorgon kväll så det blir säkert som vanligt mycket snack och en lång uppesittarkväll! :)
Natti.


Danny.

Tomt huvud.

 2011-01-26    23:27:49   av:.

Vet inte vad jag ska skriva faktiskt, det har hänt massor under dagen men kan inte formulera det till ett inlägg..
Jag tror jag ger upp med löftet om att jag bloggar imorgon istället.

Det blir till att sova lite nu..

Dagens bild blir på min pärla;

Idolbild!

 2011-01-26    15:21:00   av:.

Fick en jätte fin Idolbild till i måndags! Blev super glad som ni säkert kan förstå!!


Bilden skickades från en duktig tjej vid namn Michelle Karlsson! :)

STORT TACK FÖR BILDEN MICHELLE OCH MASSOR AV TACK FÖR DET DU SKREV I MAILET, DET VÄRMDE VERKLIGEN!! :D


Min mailadress; [email protected]

God förmiddag.

 2011-01-26    11:12:30   av:.
Blev för sent att blogga mer igår, efter att jag och Rebecca ätit vår kvällsmat vid ca 23.50 (!) och allt hade plockats undan osv så var det mer än hög tid att krypa ner i sängen..

Sitter nu och väntar på att ett mail ska trilla in.. Och hann under tiden svara på några av era snälla kommentarer - alltid lika kul med lite respons! :)

Ska snart ner och rida igen, det blir några stycken idag oxå - inte riktigt lika många som igår dock.. Fem kanske? Ska dubbelkolla på mitt träningsschema i fikarummet.

Det är iaf klart att Mattias kommer hit i helgen vilket är underbart!! Längtar redan, men känner på mig att träningsvärken kommer att vara brutal i början av nästa vecka.. Som sedan kommer att späs på med Knytis träning den 3-4/2.. Jaja, lite träningsvärk har ingen dött av ;)

Nu ska jag kolla mailen igen och se om jag kan få det där avklarat. Bjuder på en random bild;

Min otroligt duktiga tränare på min otroligt fina häst!

Lååång dag.

 2011-01-25    23:34:14   av:.
Det kan man lugnt säga.. Jag och Rebecca fodrade imorse vid 7, sen var det dags för stalljobb som vanligt. En veterinär var ute i stallet vid lunch och kollade igenom Rebeccas häst vilket tog typ en timme, men pållen fick iaf fina omdömen! Efter detta var det dags för att kasta i oss och hästarna lite mat.

6 hästar motionerades under dagen, Dutch var först ut för ett dressyrpass han var lite överladdad och het men på slutet gick han riktigt fint.. Fick dock hålla på i över en timme för att få honom att lägga energin på rätt saker.. Lite jobbigt men å andra sidan är det kul att han fortfarande tycker att all träning är rolig!
Som två red jag Rulle, vi var väldigt ambitiösa och Rebecca ställde ut koner som jag red slalom runt och styrde mellan, han var väldigt duktig!! Tycker att han är det mest hela tiden, han gör liksom det jag ber honom om utan att krångla eller ens missförstå!
Sen var det Perazzi som även han gick ett långt dressyrpass, han var lite seg tilll att börja med, fick väcka honom till liv men när det väl var gjort så var han jätte fin! Mycket skänkelvikningar på sick sack linjer och massor med galoppombyten. Vilket går som en dans!
Kaka var nummer 4a för dagen och han var även han jätte duktig!! Tränade mycket övergångar och lite sidförandehjälper och början till skänkelvikningar på långsidorna. Kändes som om han fattade vad jag menade idag, så förhoppningsvis går det ännu bättre nästa gång!

Under tiden jag red dessa hästar ovan hade Rebecca varit duktig och klippt Danny vilket verkligen var välbehövligt - han var så lurvig och det blir träning nu till helgen och med all päls hade han nog svettats sönder.. Iaf så blev han jätte mycket snyggare, extremt mycket finare huvud!

Jag longerade när han var nyklippt och han var lite vild till en början med duktig på slutet av motionspasset.
Slutade med att longera Marwin, som även han precis som Danny, var lite vild till en början men efter ett tag lugnade ner sig och började jobba mer rätt med kroppen.

Dagen bjöd oxå på lite fix med vår nya cafemaskin till stallet, lite städning och tvätt, en häst som skulle badas, massa smörjning mm.. Vi var klara med allt vid exakt 22 och då var det ju dags för sista fodringen. Nu lagar Rebecca mat och jag bloggar.
Ska svara på era kommentarer snart, men först ska jag äta befaller Rebecca (som för övrigt ska sova här - det är kul att jobba med en så nära vän när dagarna blir långa!!!)

En vanlig måndag.

 2011-01-24    23:40:00   av:.

Måndag idag igen och massor med jobb uträttades. Jag och Rebecca var så duktiga, tycker vi iaf.

Red Dutch som var på bushumör och försökte småbocka, inget stort dock - mest löjligt faktiskt ;) Han var ganska fin när han gick som han skulle, men som sagt så var det mycket bus runt omkring.
Red även Perazzi ett dressyr pass, han var duktig och vi höll mest på med förvänd galopp och enkla byten samt några galoppombyten.
Longerade Kaka som idag hade fått ett nytt träns - som han var såå fin i! Måste även påpeka att han rör sig riktigt bra, har verkligen super fin bakbensaktivitet!!

Skulle longera Danny oxå.. men klantskallen hade trampat sig i hagen så han hade ett sår som blödde ganska mycket på ena bakbenet.. Lät det vila och får se hur det ser ut imorgon. Klant pålle.


Kaka i sitt nya träns. :)


Ska sova lite nu.. God Natt

Idolbilder!

 2011-01-23    23:58:00   av:.
Fick två nya jätte fina idolbilder igår, den här gången kom dom från en tjej som heter Ida!! :D Blev lika glad som alltid!!!


"The Best!"


"The Best!!"     "together they'are unbeatable!"     "Sanna Nilsson & Melvin C"


TACK SÅ JÄTTE MYCKET IDA!!
Ni hittar henne här; http://ponnyfjantarna.blogg.se/



Om någon mer vill göra mig lika glad som Ida gjorde igår, maila till; [email protected]

Helgen.

 2011-01-23    23:56:38   av:.
Försökte blogga igår, men blogg.se strulade så jag kunde inte logga in tyvärr.. Skriver några rader nu istället.

Helgen blev mycket bättre än förväntat, hästskötaren hann bli frisk och dök upp som planerat - vilket var jätte skönt så jag slapp göra allt stallarbete själv. Det var dock flera super snälla människor som erbjöd sig att hjälpa mig, Tack så mycket än en gång till er!!

Igår gick ju som sagt allt fortare än vad jag räknat med då jag fick hjälp, allt kändes så enkelt - hästarna gick bra och vi hade trevligt i stallet!
Dagen var nästan lika bra, men timmarna bara försvann iväg och plötsligt var klockan 18,00 och jag var på Vilsta för tävlingsmöte, vilket även det var trevligt! 

Ser framåt mot en fullspäckad vecka, massa massa jobb. Och troligtvis kommer Mattias upp till helgen! :D
 
Mattias & Dorn.

Ikväll.

 2011-01-23    08:20:00   av:.

Ikväll är det Privathäst ryttarträff på Vilsta.

Jag ska försöka hinna dit, träffas vi där gott folk??


Vill du vara med och träna/tävla för ERF? Kolla här;
http://www1.idrottonline.se/EskilstunaortensRF-Ridsport/Nyheter/Tavling/Privathastryttartraff/

och/eller kom till Vilsta ridskola klockan 18.00 ikväll!



Hund redovisning.

 2011-01-22    09:06:00   av:.

Tänkte berätta om familjens/mina hundar eftersom det var någon som frågade efter det för ett tag sen..

Blir nog massor av bilder, en bild säger ju mer en tusen ord!

Börjar med att skriva om vår första hund i nästa vecka.

Hope you like it!

 

Det här med företag..

 2011-01-22    00:30:16   av:.
Är inte så lätt. Denna fredag har till stor del spenderats till att resonera och ta beslut gällande företaget.
Så mycket mer än att bara rida och det är verkligen svårt! Jag hade aldrig klarat det utan mina underbara föräldrars hjälp.
Och ansvaret det innebär att ha eget företag är nästan skrämmande, ekonomin är ju vidrigt svår bara den delen - med moms, skatter och sociala avgifter. Men även häst delen innebär enormt ansvar, just nu har jag 13 st vilket funkar bra en anställd.. Men som nu till helgen blir jag själv med alla 13 djur då tjejen som skulle jobba tillsammans med mig gått och blivit magsjuk, stackarn. Det blir långa dagar med mycket jobb den här helgen.

Jaja, det är ju iaf nytta blandat med nöje! Jag gillar ju mina pållar och jag älskar att träna.. Ibland önskar jag dock att det skulle vara mer av det sistnämnda och mindre av allt runtomkring. Men man kan inte få allt här i livet!

Ska försöka fixa planeringen för denna tävlings säsong imorgon oxå, jag vill få klart vilka tävlingar som ska hinnas med den närmaste tiden :)

Hoppas ni har haft en bra fredagskväll!


Bloggandet ingår ju faktiskt oxå i företagandet.. :)

Veckans Träningstips 9.

 2011-01-21    14:53:00   av:.

Kvartspiruetter i galopp. Detta är ett träningstips endast för de ekipagen som tränar Lätt A/MSV eller högre klasser. Men det är en övning som jag verkligen gillar! Ska försöka förklara hur den går till..

 

Övningen visas bäst på bild nummer 1, du ska galoppera på en liten fyrkant (stor som en normal volt, alltså ca 20 meter i diameter) i varje hörn ska du vända din häst i en kvartspiruett – markerat med rött på bilden. Din häst ska galoppera samlat och balanserat med bakbenen långt inunder sig.

Precis innan vändningen så ställer du inåt och tänker lite ”öppna”, vänd sedan framdelen runt det inre bakbenet som nästintill ska trampa i sitt eget spår i ca 2-3 steg, håll extra koll på att ytterbogen följer med runt så att din häst inte gör det lätt för sig och kastar ut yttersidan och bara viker halsen inåt. Ha även ett jämt stöd för innerskänkel som driv framåt så att din häst inte kastar sig runt och slipper undan att arbeta rätt på det sättet. Takten och rytmen i galoppen ska vara exakt lika som om du skulle rida samlad galopp på en volt eller på rakt spår. När själva vändningsmomentet är klart driver du lite extra framåt med sitsen och rättar ut din häst så att denne är helt rakriktad, rid sedan helt rakt framåt tills du kommer till nästa hörn och gör en likadan kvartsvändning med samma noggranna förberedelser och utförande.

Gör detta om och om igen, tills hästen trampar helt rätt i denna början till en hel galopp piruett. Men passa dig för att göra föör många, detta är extremt krävande och påfrestande för din häst och det är ett väldigt statiskt arbete för dennes muskler så när du har gjort ett par varv med sådana vändningar rätta gärna ut och tryck på i en mellan galopp på hela fyrkantsspåret. Då kan du sedan gå tillbaka till det samlande arbetet på den lilla fyrkanten med lite mer energi och framåtdriv i hästen.

På bild 2 visas övningen på ett lite enklare sätt, om hästen inte riktigt orkar göra övningen som på bild nummer ett eller om du som ryttare inte riktigt hinner med att planera och utföra dessa vändningar så tätt.. Du kan då istället göra kvartspiruetter - såsom i beskrivningen ovan –  i vartannat hörn och i de resterande hörnen kan du rida en vanlig hörnpassering med hästen ställd och böjd inåt. Du kan även utöka den lilla fyrkanten till en större rektangel, då får du lite mer plats och har längre tid på dig emellan vändningarna. Det sistnämnda förslaget är jätte bra om du har en seg häst som stannar upp och ”bromsar” lite genom hela övningen, då kan du driva på lite extra framåt längs långsidorna!

Var genom hela övningen, på vilket sätt du än väljer att göra den på, noga med att din häst bjuder ärligt framåt och är kvick för såväl drivande som förhållande hjälper samt att du använder dina vikthjälper åt det hållet du vänder så att du inte motarbetar din häst.

Detta är som sagt en ganska svår övning som kräver stort tålamod och mycket tid för att man ska få till, det är mycket som ska falla på plats samtidigt – men när den väl sitter och man får till en super vändning är känslan av full kontroll slående och helt fantastisk!

Kom ihåg; Kvalitet är bättre än kvantitet! Lycka till!

Idolbilden som gjorde min dag!

 2011-01-21    08:33:00   av:.

Precis innan jag somnade igår så trillade denna super fina bild in på mailen!! Jag blev helt obeskrivligt glad!!
Den gjorde verkligen min dag!!!



Jag vet dock inte vad personen som gjorde den heter, inget namn med i mailet.. Men TACK TACK och återigen TACK!!

Någon annan som vill skicka in en idolbild, maila till [email protected] !

Torsdagen som glöms bort.

 2011-01-21    00:46:16   av:.
Detta är en dag som inte funnits, bara så att ni vet liksom.
Känns så mest för att jag inte ridit något tror jag, men jag har inte gjort så mycket annat heller faktiskt. Tråk dag.

Försökte dock piffa upp kvällen med att baka chokladmuffins med vaniljkräm i. Visst låter det som något som skulle förgylla en dag, det vattnas i munnen när man säger "choklad och vanilj" i samma mening. Men det sprack.

Förklaring; Var mer eller mindre klar med muffinsarna och skulle bara peta i den hemmakokade vaniljkrämen i mitten av chokladsmeten innan jag fick smaka mitt lilla underverk. Då tappade jag kastrullen med skållhet, söt, kladdig kräm i golvet vilket resulterade i att hela jag blev täckt av vanilj samt att hela mitt kök blev täck av samma sörja.. Vet ni hur jobbigt det är att få bort vaniljkräm från..allt, då den i takt med att den svalnar oxå blir segare! Eftersom jag inte hade ingredienser till att göra ny kräm och om jag ska vara helt ärlig hade jag inte heller lust till detta så fick muffinsarna vara endast choklad vilket med andra ord kan beskrivas som torrt - såsom min dag i övrigt.

Lovar att blogga mer imorgon, ett träningstips kanske ? :) 

Nu ska jag stirra mig blind på bilden nedan, som låter tankarna falla tillbaka på roligare dagar!


NBC.
 

Update.

 2011-01-20    00:02:00   av:.

Hej bloggen!
Hoppas alla ni läsare har det bra i vinter äckel vädret!?

Jag har inte haft något internet på anläggningen sen igår, vet inte varför men jag nöjer mig med att pappa lyckades fixa det idag :) Han är duktig min pappa!

I vilket fall så var gårdagen lång, så bloggandet hade nog blivit ganska förvirrat om jag kunnat skriva något på kvällen..
Fodring på morgonen och efter det en massa stalljobb då ridhuset var upptaget av byggarbetare. Kunde börja rida lite innan 16, då fick Marwin gå först - joggingpass med lite lydnadsträning, som nummer två tränades Danny - väldigt likt Marwin med mycket lydnads grejer, han behöver bli lite mer lyhörd.
Som trea för dagen gick lilla Kaka, han var duktig - ägnade nästan hela passet åt sidvärtsrörelser, tror han börjar fatta vad jag vill nu! :)
Sen var det Perazzis tur med ett dressyrpass, gjorde mest byen - galoppombyten och enkla byten. Direkt efter hoppade jag upp på lilla Rulle och styrde runt några varv i vårat stora ridhus, kan iaf rida i alla gångarter nu vilket jag tycker är duktigt av den lilla killen!
Red sedan tillridningsponnyn som gick mycket bättre än och vi gjorde dagen innan! :)
Avslutade med ett (ganska kort) dressyrpass på min stjärna Dutch, han var super fin när vi tränade på alla skolor i både trav och galopp, så jag gav mig ganska snabbt - fanns ingen anledning att nöta runt när han var fin från början!

Det blev många hästar motionerade på kvällskvisten, men jag tycker själv att jag jobbade på väldigt bra, fick även hjälp av Rebecca fram till 17.30 typ! Var iaf klar med ridningen vid 22, då fodrade jag, städade undan och s,örjde allt läder. (kändes nästan som om den 6 sadlarna och 7 tränsen skrattade åt mig när jag började smörjandet...) Det gick bra det med men var ganska trött när jag väl stupade i säng..

Idag var jag inne i stan på förmiddagen och red sedan tillridningsponnyn som efter det åkte hem, red även Perazzi och Danny och longerade Dutch och Marwin. De var duktiga allihop!

Imorgon ska jag till doktorn, blir nog inte så mycket ridning och stall överhuvudtaget faktiskt.. Kanske bloggar något, men det blir iaf en relativt hästfri dag.


Har hört massa snack om landslag och mästerskap de senaste dagarna och jag vill verkligen få chansen igen, det blir till att träna lite mer! ;)

Natti

Tävling snart?!

 2011-01-18    09:27:00   av:.
Jag vill verkligen tävla snart, är jätte sugen!!
Taggar till tusen här hemma, nu är det dags att skicka iväg första anmälningen! (vet inte var än, men nån tävling måste det ju finnas..)


Nordic Baltic Championship.

Måndag igen.

 2011-01-18    00:10:00   av:.
Ja då var vi här igen, början på en ny vecka med allt vad det innebär..
Blev en ganska lång dag, upp och fodra vid 7 som vanligt. Började med att rida min Dutch, han var jätte fin idag - inte alls stel som igår! Blev ett ganska lugnt dressyrpass med all tanke på rund och låg form och som sagt, han var duktig!
Red sedan Perazzi, han var super fin idag, riktigt fint jobbad genom kroppen! Jag blir faktiskt förvånad över hur extremt bra hans skritt är och vilken enorm ridbarhet han har! En super fin häst helt enkelt! :)
Marwin, Kaka och Danny longerades även under dagen utan några komplikationer.

Eftermiddagen ägnade jag åt några fakturor och lite löneunderlag som skulle skickas in till revisorn, hann även beställa lite smått och gott från Hööks ! Framförallt en ny hjälm, har ju kvaddat två stycken de senaste avramlingarna så det behövdes verkligen. :)  

På kvällen kom ponnyn jag ska ha på tillridning, den stannar bara till onsdag denna gång, men det ska bli spännande att lära känna honom lite mer.. Får se hur det går :)

Nu ska jag sova, igen, tänk att man måste göra det hela tiden.. Skulle vara mycket enklare att klara av dagarna om man bara kunde hoppa över sömnen. Då skulle man ju få några timmar till att jobba på varje dygn, jaja.. det går ju tyvärr inte, så det är bäst att jag kryper till sängs nu.. Blir en ännu längre dag imorgon!
Go'natt


Rider Dutch och Marwin står på vibben.

Godmorgon.

 2011-01-17    07:59:00   av:.
Hoppas allt är bra med er läsare? 
 
Tänkte bara slänga in ett inlägg som en start på dagen.

Ikväll kommer en tillridningshäst till mig (eller ponny rättare sagt), ska bara stå här i fram till onsdag men troligtvis så kommer jag fortsätta att rida den lite då och då ett bra tag framöver. Ska bli roligt att se den :)
Men först ska jag börja med att ta hand om mina egna djur!

Ha en bra dag!!

Random picture på ett av djuren..

Mattias träning januari 2011.

 2011-01-17    00:12:00   av:.

Lördag;
Mattias var till att börja med sen, SJ fungerar ju sådär, så min första träningstid blev inställd :( Aja, som tur var hade jag 4 tider kvar.
Började med att rida lilla Danny (som inte är så liten varken till storleken eller åldern längre - får faktiskt sluta med att se honom som en bebis..) Han gick bra, vi tränade mycket skänkelvikningar och skolor, han var lite överladdad men han börjar få till tekniken nu! Mattias tyckte även att han hade blivit mycket bättre i formen sen sist han såg honom, "stor förbättring, han är mycket stadigare nu" och det var ju kul - kan ju vara lite svårt att uppfatta sådana förbättringar själv, när man håller på med det varje dag så blir skillnaderna inte så stora..
Fortsatte med Perazzi, som även han börjar bli gammal nog att kallas vuxen snart.. 6 år! Va fort tiden går, jag köpte honom som 3 åring liksom.. I vilket fall, detta pass ägnade vi åt skolor i traven vilket gick jätte bra i ena varvet men något sämre i det andra - fick inte riktigt till ställningen i ena slutan.. Hann med lite byten vilket han gör hur enkelt som helst och testade lite arbtespiruetter i galoppen oxå - han var duktig med lite för trött för att dom skulle gå riktigt bra.
Dutch var tredje pålle för träning och han var lika magisk som vanligt, jag älskar verkligen att rida honom! Gjorde alla St George grejer som flöt på utan problem och testa även sick sack slutorna från Inter 1an vilket även det gick bra, iaf efter några försök!
Avslutade kvällen med att träna lilla Cauchy, Mattias tyckte att han var fin och peppade oss att fortsätta träna på samma sätt som vi gjort "den behöver bara muskla på sig så blir det super". Massa övergångar och början till sidvärtsrörelser blev träningspassets uppgifter.

Söndag;

Eftersom att det var flera som skulle träna som inte kunde komma pga av sjukdom och dåligt vägglag så blev det lite kaos med tiderna. Men efter mycket pusslande så flöt dagen på såhär för mina hästar;
Perazzi var först ut och vi fortsatte efter gårdagens pass med mer skolor - vilket gick super bra åt båda hållen denna dag! Och sedan blev det mycket mer av dessa arbetspiruetter i galopp, vilket även det gick bättre än gårdagen! Duktig häst! Mattias avslutade dock det hela med att ge mig läxa på att han vant fotografen med kandar till träningen i februari.. Ska försöka fixa det.
Danny fick springa som nummer två för dagen, men nu fick han göra det med tränaren på ryggen (mest för att jag skulle rida Morris direkt efter och därför var tvungen att göra iordning honom, men vi tyckte även att det var bra att Mattias satt upp och kände efter vad han ansåg skulle arbetas mer med innan tävlingssäsongen - det visade sig att vi hade precis samma åsikter!) Det såg iaf mycket fint ut, vilket iofs alla hästar gör med Mattias på ryggen - han är så himla duktig!!
Morris tränades efter detta, Mattias gillade honom också, hade samma åsikter som om Kaka och vi tränade på samma saker – övergångar och lite början till sidvärtsrörelser. Ponnyn var duktig och precis lika snäll som alltid!

Dutch tur härnäst och även här fortsatte vi gårdagens pass, han gick dock inte lika lysande.. Han var inte alls på humör, tror att han hade träningsvärk. Han var alldeles för het för att det skulle gå bra, han blir ju väldigt snygg och flashig då men han är för svår att kontrollera så det går inte att göra riktigt bra programdelar. Red iaf igenom alla saker som vi gjorde dagen under lördagen.  Det var inte katastrof men som sagt inget gick super.
Efter det fick Marwin springa lite, pga att hans träningspass blev inställt dagen innan fick även han  precis som Danny gå med Mattias på ryggen, det gick bra! Han börjar bli riktigt fin! De gjorde Lätt A och Msv rörelser och Mattias var nöjd med honom!
Sist var det Kakas tur, men den lille var mer eller mindre död efter gårdagen.. Tyckte faktiskt lite synd om han ett tag, även fats vi tog det lugnt. Gjorde lite av det vi gjort dagen innan men han orkade faktiskt inte så mycket.. Även jag hade enorm träningsvärk vid det här laget så jag kan inte säga att jag vara direkt ledsen över att ponnyn var trött..

Vet ni mer vad som hände under dagen då? (Har glömt eller omedvetet undvikit att berätta om det..)  – stog och berättade om hur jag ramlat av soppmaskinen tidigare i veckan och skrattade åt mig själv, ni tror inte att jag då stupar över dressyrstaketet!?! Från stillastående position!?! Jag är otrolig.

Efter att Mattias kommit på tåget så landade jag i soffan med enorm träningsvärk, men nöjd över träningspassen med mina fina prinsar! :)

Sunday today.

 2011-01-17    00:02:32   av:.

Hello people. Hektisk dag har det varit, as usual.
Började med att fixa i lägenheten, disk och tvätt fixar ju inte sig själv direkt.. (synd)
Red sedan Dutch och Perazzi, lugna dressyr pass på båda - en kvart på vibben till att börja med och sen bara lösgörande arbete, mycket åttvolter (se Veckans Träningstips 8) och övergångar. 

Eftermiddagen och den fortsatta kvällen spenderades hos min moster som vi firade då hon fyllt år! Fick jätte god mat och hade lika trevligt som vanligt med delar av min stora släkt! 

Tänkte försöka svara på lite kommentarer nu, det fungerade inte igår av någon anledning.. Sen ska jag dra mig till minnes och ta tag i att knappa ihop det där inlägget om förra helgens träningar - har ju lovat det ett bra tag nu!

Bjuder på en bild på söta Kaka så länge;

Tid för bloggen.

 2011-01-15    23:49:00   av:.
Nu ska här bloggas.. Det blir väl till att välja bloggandet förre nattens sömn efter så här dålig uppdatering.. - nja, nästan iaf ;)

Börjar om att berätta om gårdagen, en vanlig fredag som inte var så vanlig trots allt. Vi hade en liten firmafest på kvällen, Sanna Nilssons Dressyr AB och Mälarvåningar AB bjöd tillsammans sina anställda på middag på Harrys i Eskilstuna. Mycket trevligt!
Eftersom vi skulle befinna oss inne i stan vid 20.00 fixade och klara så var allt stalljobbet tvunget att vara klart vid ca 18 (jag skulle hinna med att fixa kvällen för hundarna och duscha mm). Jag och Rebecca fick jobba på ganska duktigt, gör vi ju alltid (99 % iaf), men ännu lite mer effektivt än vanligt för att hinna med dagens sysslor.
Det blev att longera Dutch, rida Marwin, Danny och Rulle samt att fixa allt övrigt stallgöra för 13 hästar.
Förutom att Dutch gick omkull (!) när jag longerade honom, så gick allt bara bra! Holländaren tittade på annat, snubblade och kravlade en tiondels sekund i sanden innan han reste sig täckt av silverfärgade sandkorn, verkade dock inte som om han gjorde illa sig som tur var! Men pållen kläddes sedan in i Back on Track kläder för säkerhets skull!

Hade som sagt jätte trevligt igår kväll med våra duktiga anställda!! Hoppas att de känner samma sak efter kvällen :)

Dagen då, jo idag fick jag sova lite längre (vaknade dock halv 8 ändå - va konstigt det är med dessa rutiner, nu är jag van vid att fodra vid 7 och då vaknar jag bara lite senare i tron om att jag har försovit mig trots att jag skulle behöva den extra sömnen och att jag för en gångs skull kan få tillgång till den..) kunde dock somna om så jag fick sova någon timme till. Tog det ganska lugnt hela förmiddagen, det blev lite affärssnack med pappa bara.. Det är svåra beslut som måste tas ibland i ett företag.
På eftermiddagen var det dags att rida, joggade Dutch lugnt efter hans kullerbytta igår, han var lite stel men inte något farligt.. Joggade även Perazzi, samt longerade Danny och Kaka - de var duktiga alla tre.

Idag hade jag även fått hem massa fina schabrak och täcken, plus jackor och byxor med snygga brodyrer! Min logga på allt, blev riktigt bra!!

Rebeccas jacka.

En annan rolig grej som hände under dagen var att jag hade fått en film skickade till mig över mailen, den visade upp en Grand Prix häst som jag inte skulle tacka nej till om den var gratis om vi säger så.. Försöker nu komma på anledningar till att jag inte vill ha den, svårt kan jag säga! Men har kommit fram till att en röd märr nog inte är min grej.. eller ?

Detta kanske du inte visste om..

 2011-01-14    14:48:00   av:.

..mig; Jag har tränat för Mattias Jansson sedan år 2003! 
 
..Melvin; Han föddes och reds in i Barcelona i Spanien.

..Diva; Hon var bara ca 15 cm lång när jag köpte henne, pytte liten!!

Dessa bilder kanske ni inte har sett..



Två bilder på Diva som valp.

Veckans Träningstips 8.

 2011-01-14    11:23:00   av:.

Åttvolter. Det är en utav mina favorit grejer att göra med alla hästar jag rider på – jag tycker att det gör alla hästar, i alla åldrar,  mer lösgjorda och ridbara! En perfekt grej att starta ett träningspass med! 

 

För att göra åttvolter på det lättaste sättet kan du titta på bild nummer 1, där vissas stora volter med ca 20 meter i diameter. Börja med att rida på volten vid ”A” kortsidan (jag brukar för det mesta göra övningen i trav, men skritt fungerar precis lika bra - galopp blir lite krångliggare då man måste byta galopp när man byter varv) i vänster varv när du har hästen mjuk i ställningen och böjningen planerar du att byta om volt, när du passerar ”X” så ställer du om till höger och rider in på den nya volten i höger varv mot ”C” kortsidan. Var noga med att din häst är helt parallell med kortsidorna precis när du rider över ”X” och att den spårar, alltså är rak genom hela kroppen och trampar med bakbenen i frambenens spår.
Efter ett varv på volten i höger varv då du kommer tillbaka över ”X” igen så gör du samma procedur fast åt andra hållet, nu ställer du alltså om åt vänster och rider in på den volten åt vänster igen. Du gör detta flera gånger tills hästen går i samma form, takt och tempo i båda varven och genom hela bytet av volt, målet är även att den ska vara lika lätt att ställa åt både vänster och höger.

Om du tycker att detta ovanstående känns lite väl enkelt kan du försvåra det hela genom att förminska volterna, se bild nummer 2. Volterna ska nu ha en diameter på minst 8 meter eller max 15 meter, var dock noga med att volterna håller exakt samma storlek så att hästen inte fuskar genom att antingen falla inåt eller utåt i något utav varven. Övningen blir svårare eftersom hästen behöver bättre balans för att svänga mindre och du som ryttare måste ha stor kontroll över yttersidan så att din häst inte ramlar ut mot väggen/staketet.

Var genom hela övningen noga med att du har blicken långt framför dig så att du hela tiden ser vägen du ska rida! Övningen passar utmärkt att göra på en äng eller en stubbåker!

Lycka till!

Thursday.

 2011-01-13    23:59:00   av:.

Jag har inte ramlat idag! *stolt* Förutom att jag sov dåligt natten mellan onsdag och torsdag och därför var lite trött under dagen, så har det varit en bra torsdag. Började med att rida min lilla Perazzi, har var ganska fin - joggade lugnt, men kollade av att några byten fungerade vilket de gjorde! Han är så duktig, kändes dock som om jag var lite oaktiv - men hade nog inte riktigt kommit igång vid det laget..

Red sedan Marwin, (som nuförtiden känns jätte stor då jag rider så mycket ponnyer..) han var lite väl het tycker jag men han har inte riktigt kommit igång från vilan över jul och nyår. Red mycket förvänd galopp eftersom det gör honom uppmärksam och mjuk i kroppen, fungerade som vanligt och kunde göra några byten som avslutning på dagens pass.

Longerade även Danny - som var vild, han är helt galet busig just nu -  bockar och fladdrar som en tok.. Det får bli ett tufft pass för honom imorgon, han behöver bli av med energi! Även lilla Kaka longerades och gjorde strimlor av ett skydd, förstår inte hur han lyckades men i vilket fall så blir det till att beställa nya skydd från Hööks.
Morris har för övrigt gjort illa sig :( Han har trampat sig själv så att han har fått ett långt jack (som tyvärr ser ganska djupt ut) längs kronranden - han verkar dock inte ha så fruktansvärt ont, men han får vila några dagar så att det läker ihop ordentligt!


Mina flickor.

Nu ska jag och hundarna sova, God Natt alla glada!

En till Idolbild!

 2011-01-13    10:45:00   av:.

Jag blir så himla glad över era fina kommentarer och för de duktiga och snälla personerna som skickar idolbilder till mig!! TACK!!

Har precis fått en ny Idolbild, denna gång från en tjej som heter Linda!!

 

TACK SÅ JÄTTE MYCKET FÖR BILDEN OCH DE FINA ORDEN LINDA!!

Om ni vill kan ni göra mig glad och skicka idolbilder till min mail;[email protected]

Tisdag och onsdag.

 2011-01-12    23:53:05   av:.
Igår och idag har varit ganska normala dagar, massa hästar har longerats och några har ridits - de har alla varit små sega sen helgens tuffa träningspass.
Det har även blivit många hästar på vibben (vibrationsplattan) den ska ju öka blodgenomströmningen och därför oxå ta bort mjölksyra och slagprodukter i musklerna - vilket många hästar säkert har efter helgen.
Det är roligt att alla hästar trivs att stå på plattan, de står som ljus allihopa och bara njuter!


Dutch halvsover på vibben.

För övrigt har jag ju inte lyckats undgå att ramla lite mer dessa dagar, gårdsplan är täckt av is och det gynnar inte en klantskalle som jag är. Efter en kort tillbakablick kommer jag fram till att jag ramlat 4 gånger under de senaste 48 timmarna.
Detta börjar likna en "dagens skador" blogg istället för en dressyr blogg. Ber om ursäkt för det och jag ska (försöker verkligen) hålla mig ifrån skador från och med nu!

Lovar att sammanfatta från träningarna oxå, men för tillfället sitter jag och funderar ut ett "Veckans Träningstips". :)

Något nytt!

 2011-01-12    22:58:47   av:.
Har ni sett (klart ni har!) vilken fin header jag har fått! :D Yeeeey!
Gillar den verkligen och tror att ni gör desamma!!?

Tjejen som gjort den heter Carolina, ni hittar henne här; http://tinkas.blogg.se/ 
Duktig som få och visst har hon en super fint tecknad häst!?  

Jag är iaf jätte glad över bloggens nya utseende, kul med förändring :)

STORT TACK TILL CARRO!!


150de inlägget..

 2011-01-11    11:11:00   av:.

.. och jag bjuder på en liten film på min Paparazzi..



Hope you like it ;)

Vad är det för fel?

 2011-01-11    00:51:24   av:.
Ja, jag börjar ju faktiskt undra vad det är för fel på mig.. Det går så illa just nu att jag nästan inte kan tro att det är sant.

När jag longerade en pålle idag (som var väldigt trött efter träningen i helgen) blev det snöras från ridhuset precis utanför.. Hästen vaknade till och tvär vände rakt mot mig och lyckades precis parera och undkomma att meja ner mig - det var ben och sand överallt! Men detta var inte det värsta, i hela kaoset tappade jag linan med min onda hand och då hästen var mer eller mindre ver mitt huvud och kravlade så trasslade longerlinan ihop sig till en snara som förstås var tvungen att fastna runt min hals !! När hästen fortsatte i sken och mera snö rasade från taket så blev trycket runt min hals större. PANIK! Kunde inte andas! Tror dock att det hade mest med rädslan av att inte kunna andas och bli släpandes efter pållen som gjorde att jag inte kunde andas, inte trycket i sig - men ändå! Fick iaf fatt på linan med höger handen och kunde få stopp på djuret samt trassla ur mig själv från longerlinan..
Som ni märker så överlevde jag ju, vilket är det viktigaste. Men var lätt chockskadad och darrig på benen efter hela händelsen! usch och fy.

Några andra av alla mina ponnihästar longerades oxå och lite övrigt stallfix hann vi med att göra under dagen! Mest att städa efter helgens träningar dock :)

Skulle avsluta dagen med mat hemma hos mamma och pappa, typ det första som hände när jag började promenera dit var att.. ja kan ni gissa ? - Jag slog omkull på isen! Och självklart slog jag bakhuvudet i den hårda marken.. Aj och suck. Jag är fan otrolig, det är något fel.. Kan inte ens räkna till hur många gånger jag ramlat och gjort illa mig de senaste veckorna..
Har mer eller mindre ont i hela kroppen nu. (och detta förutom all träningsvärk från helgen)  

Skulle skriva om träningarna i ett inlägg idag, men jag gör det senare i veckan istället - allmänt förvirrad (mer än vanligt) efter dagens händelse så det känns inte som om det skulle bli något vettigt skrivet faktiskt.

Nu blir det sängen som gäller, behöver lite vila tror jag.
Natti Natti


Diva hittade en mysig plats att sova på i stallet idag.. Mitt lilla hjärta!

Träningsdagar.

 2011-01-09    23:49:00   av:.
Vilken helg.. Den har varit så lång att jag tvekar på om den får plats i ett ilägg eller om det behövs flera.. Men å andra sidan har den försvunnit hur fort som helst!

Mattias har varit här uppe och tränat massor med duktiga ekipage! Extremt kul!
Saknar honom och hans lättsamhet redan och längtar till februari och nästa träningstillfälle!

Jag kommer inte så mycket längre i utvärderandet av helgen.. Så trött att det gör ont i hela kroppen. Berättar allt imorgon!

Sov Gott!


Cauchy.

Veckans Träningstips 7.

 2011-01-08    12:32:00   av:.

Lek med ställningen! Fortsätter på lite samma spår som sist, ”Veckans Träningstips 6” som handlade om att lägga volter från medellinjen. Nu skippar vi volterna men kör på på samma sätt men bara med ställningen! Det är bra för att du känner om din häst är liksidig eller inte och för att övningen ska fungera måste din häst bjuda ärligt framåt och trampa jämt under sig med båda bakbenen!



Du kan välja om du vill göra övningen i trav eller skritt, vad som är lättast beror helt på den hästen du rider – på vissa är övningen mycket svårare i skritt eftersom det då är stor risk att det blir vingligt när tempot är så lågt..

Titta på bild nummer 1 och tänkt dig att du börjar övningen vid ”A”-kortsidan, du vänder sedan upp på kvartslinjen och börjar med att ställa din häst inåt (i detta fall åt vänster – se det lilla röda strecket som pekar in mot x). Detta gör du genom att leda med den inre tygeln och hålla hästens kropp kvar på kvartslinjen genom ett lite ökat tryck från inre skänkel samt ett jämt stöd på både ytter tygel och skänkel. (Kom ihåg att inner sidan alltid är den sidan du ställer hästen åt oavsett vilket varv du rider i.) Byt sedan och fortsätt övningen med att ställa hästen utåt (se de röda små strecken på bilden ovan) var noga med att hästen, trots att du ändrar nackens ställning fortsätter gå rakt fram på kvartslinjen och inte faller åt något håll, den ska trampa under sig lika mycket med båda bakbenen och dessa ska även gå i frambenens spår.

Fortsätt övningen på samma sätt genom att variera ställningen mellan höger och vänster varv, gör så många sådana växlingar du kan innan kvartslinjen avslutas vid nästa kortsida. Vänd efter att ha ridit din häst helt rakställd på kortsidan sedan in på den andra kvartslinjen och börja om med att ställa hästen inåt respektive utåt.

Du kan även förändra övningen lite genom att göra som på bild nummer 2, då du istället för att rida på kvartslinjen förlägger övningen till medellinjen – förövrigt är övningen den samma!

Var noga med att variera varven så att du får träna på ”felställningen” åt båda hållen!
Kontrollera också dig själv några gånger under övningens gång att du har din blick rakt fram och hela tider ser den väg du tänker rida och att du har en jämn kontakt i båda tyglarna!
Tänk också på att du har din vikt på rätt ställe över hästen, när du ska rida rakt fram ska du alltid ha vikten mitt över hästen och du ska alltid känna båda dina sittben i sadeln!

Kom även ihåg att inte kasta din häst fram och tillbaka mellan ställningen i höger och vänster sida, det är inte en tävling om vem som hinner ändra ställningen flest gånger på en linje – det är den som kan göra detta med hög kvalitet som vinner i längden! Om du lyckas variera ställningen hos din häst utan att tappat kommunikationen med denne, så är din häst riktigt lösgjord!

Lycka till!

Dagen.

 2011-01-07    23:58:00   av:.
Tjallå bloggen.

Allt bra med er läsare hoppas jag!? Här rullar det kan vi säga.. lite mörbultad överallt men inget speciellt förutom handen förstås - känner mig lite handikappad då jag inte kan/under dagen har kunnat använda den precis som jag brukar.. Menmen det löser sig med lite tid! :)

Har ridit några pållar ganska lugnt idag, det var dock svårt när alla var lite halv vilda... Men alla passen avslutades fint vilket är lovande inför imorgon då Mattias kommer upp till E-tuna! Lovely!

Ska nog försöka sova så att jag orkar upp och fodra vid 7 för att sedan fixa allt stallgöra innan 12 då Mattias kommer med tåget! Efter det blir det fullt upp med 5 träningstider för min del, tränar den sista hästen fram till 22 så det blir en sen kväll..
Bloggar så fort jag kommer i kontakt med en dator imorgon! Promise.

Good night everyybody!


Marwin i boxen idag. Gillar hans färg runt ögonen!

I ljust minne bevarad.

 2011-01-06    23:58:00   av:.

Vill tillägna ett inlägg till en fin och saknad vän för många..

Jag kommer sakna dig varje gång jag spenderar tid i södra delen av vårt land, hästarna likaså!  
Det blir tomt utan dig, utan din glädje och entusiasm - du var verkligen levande!
Hoppas och tror att du har det bra där du är nu, vi ses!  


I ljust minne bevarad!

Oflyt.

 2011-01-06    23:46:10   av:.
Ja det går ju inte bra för tillfället.. Det kan alltid vara värre så jag tycker inte synd om mig själv, men som sagt det går ju inte direkt bra. Den senaste veckan = totalt oflyt för min del.

Vet inte ens var jag ska börja... Men från början av oturs veckan kanske är lämpligt ..?

På nyårsafton öppnade jag kylskåpet och då kom en 2 kg tung glasflaska flygande och attackerade min fot - det är fortfarande svullet och blått..

I måndags kväll blev jag matförgiftad och låg i magkramper och spydde från ca 24.00 till 06.45.. 07.00 fodrade jag hästarna = 15 minuters sömn!  TRÖÖÖÖÖTT
Under hela tisdagen var jag sådär äckligt seg..

Igår när jag och Rebecca skottade i containrarna med gödsel i snöstorm (det var massa snö och is som skulle bort för att de skulle kunna tömmas) så halkade jag oturligt och ramlade ner från containern och skrapade upp ena benet totalt. AJ

Idag slängde den vilda sopmaskinen av mig! (hade massa grejer i händerna och skulle stressad som jag var hoppa av den, fastnade med ena foten och stupade rakt ner i det överdrivet hårda betong golvet) Tog emot mig med en hand som skrapades upp och stukades rejält = blåå och svullen, kan knappt användas överhuvudtaget!

Skulle iaf envis som jag är se till att få de två sista ponnyerna motionerade, Morris gick bra att rida med en hand.. Men Kaka som blev skrämd i ridhuset igår var mer på tårna än vanligt, men jag orkade inte riktigt bry mig om det pga min onda kropp så jag tänkte "han slappnar av när jag har ridit några varv, det gör han ju alltid" men när jag väl kom upp så började ponnyn små bocka - inget direkt stort så jag var säker på att sitta kvar.. I ett cpskutt slog jag i min onda hand i sadeln, vilket gjorde fruktansvärt ont - hamnade i någon typ av egen värld och släppte allt fokus på ponnyn som precis då fick till en perfekt bakut spark och i en ofrivillig avstigning flög jag med ansikten före rakt ner i sanden och smart som jag är så tänkte jag "akta handen" och glömde bort att blunda vilket gjorde att jag nu har sand i både munnen och ögonen - vilket svider utan bara faan! Lyckades även bita mig i tungan så att det blödde massor och hjälmen trycktes ner och skrapade upp näsryggen, den vassa sanden gjorde detsamma fast på hakan och kinden.. (Skyller inte på ponnyn, det var inte hans fel.. Om jag hade varit normalt med så hade jag setat kvar.. Klantigt av mig)  

Nu är jag brutalt mörbultad i hela kroppen och försöker i vild förtvivlan blinka ut all sand ur ögonen.. Oflyt kallas det. 
*Suck*
Det kallas även ironi, när jag låg med ansiktet i sanden kunde jag inte låta bli att småskratta..

Mina 10 träningstider i helgen känns inte lika lockande idag som de gjorde igår.. Men det blir säkert lika kul som vanligt, fast med lite gnäll och gnöl förstås! ;)


Under dessa lite tunga dagar är jag extra glad över dom härliga minnena, EM - jag vill göra det igen!

Detta kanske du inte visste om..

 2011-01-06    10:10:00   av:.

..mig; Jag fick inte börja rida förns jag tjatat sönder mina föräldrar när jag fyllde 7 år, mamma tyckte att det var för farligt med hästar (trots att hon hade ridit jätte mycket själv)!

..Totte; Han är blind på ett öga och får varje dag en ögondroppe i det ögat så att han ska slippa att operera bort ögat!

..Dutch; Han såldes av sin förra ägare för att han var svårriden och helt galen!! :O

Denna bild kanske du inte har sett..

Jag och min Benjamin -04 på vår första tävling tillsammans, vi hörde ju ihop redan från början - det syns på våra ansiktsuttryck! x)

Och vad är detta..?

 2011-01-05    23:58:13   av:.

Dålig uppdatering kallas det.. Föööörlåååt! Men till mitt försvar så har jag inte haft något internet det senaste dygnet, troligtvis pga snöstormen..

Har dock inte haft något roligt att skriva om, det har varit två jäkla gnäll dagar från min sida.. allt har liksom gått åt skogen. :(

Kan berätta mer imorgon, nu ska jag sova !! Jag är helt sjukt trött.

GOD NATT

Min fina

 2011-01-04    12:15:00   av:.

En till liten film på min fina prins :) Hoppas ni gillar den!

De Kuilen´s Moriëntes.

 2011-01-04    08:54:00   av:.

Nu såld!


Namn:
De Kuilen´s Moriëntes
Född: 2006
e:  Wengelo´s Ricardo u: De Kuilen´s Idske ue: Kompas Solferino
Födelseland: Holland
Ras: Holländsk Welshponny
Kön: Valack
Mankhöjd: ca 145 cm.
Smeknamn: Morris
När fick jag honom: Jag köpte honom vintern 2010.

Om Morris:
En super snäll och go ponny som har en hög ridbarhet. Han rör sig bra och är så söt att man skulle vilja äta upp honom! Barnet som kommer att få denna lilla herre när han är färdig utbildad kan skratta sig lycklig över en vän för livet!
Morris´s tidigare meriter: Han hade inte hunnit med så mycket innan jag fick honom -  endast riden i några månader.
Meriter med mig: Vi har inte hunnit med några tävlingar än.
Gör nu: Tränas nu av mig på anläggningen i Lista.

Den tredje.

 2011-01-03    23:59:00   av:.
Idag var det den 3/1, om ni inte vet det menar jag..

Fick fixa svaren på frågestunden idag istället för igår kväll, en vän ringde och när vi pratat klart så var klockan för mycket för datorn och mer i tid för sängen.. Hoppas dock att det inte gjorde så mycket.?

Har väl hänt en del idag.. men inte ovanligt mycket.
Efter lunch så red jag Dutch, ett lugnt dressyr pass. Började med att göra honom kvick för hjälperna - vilket inte är så svårt med den hästen kan jag säga, fy tusan va känslig den är - men det kändes som om det var bra förberedelse för att Mattias kommer i helgen och stjärnan och jag ska träna svår klass rörelser då.. Fortsatte sedan med våran favorit grej, nämligen galopp-skritt övergångar (Veckans Träningstips 5.) det var lite svårt till att börja med men allt föll på plats på slutet och han blev riktigt fin genom hela kroppen faktiskt!

Rebecca klippte Morris och Cauchy - jag hjälpte till lite men det behövdes inte direkt, ponnysarna var super duktiga båda två! Jag skulle dock tvätta Kaka lite snabbt när han var mer eller mindre färdig klippt (det finns lite smått att rätta till på honom imorgon - hann inte riktigt klart idag) för att få bort all lös päls, då exploderade hela vatten slangen och jag blev helt jäkla genomsur.. buhu. Var bara att pinna upp och byta om, tur att hemmet och alla kläder är så nära stallet tycker jag!
Ponnysarna blev iaf väldigt fina, ser ut som små sport ponnyer nu, eller ja.. Kaka ser mest ut som en påskkyckling - han var helt varmt gul/röd under den långa pälsen! 
 
Longerade även Marwin som var helvild, bock och bus är verkligen hans grej! Både han och jag var svettiga när vi var klara för dagen.

Här kommer lite bilder från dagen;

Söta Morris.


Skönt att bli av med den varma pälsen tyckte Kaka..


En ponny i Påsk ?


Nyklippt Kaka i boxen.


Det kliade överallt tydligen..


"Meh.. halva jag bara försvann liksom.. var tog pälsen vägen?"


Sweetie.

Besvarade frågor.

 2011-01-03    21:22:59   av:.
Postat av: Jummie
Hur ser en normal dag ut?
Jag misstänker visserligen att frågan är besvarad tidigare. Är mest nyfiken på när hästarna går ut, hur länge de är ute osv. Ja, alltså, hur är en vanlig dag schemalagd?

Är väldigt intressant att se skillnaden för mig som bara jobbat i travstall... =)
Svar: Alla dagar ser lite olika ut hos oss än så länge, det är nästan alltid något "speciellt" som händer men kan skriva ner det schemat som vi utgår ifrån..
7.00 - Morgon fodring
8.00 - Utsläpp
8.00-12.00 - Mockning och vägning av hö. Hästarna är ute i hagen.   
12.00-13.00 - Insläpp. Lunch för både människor och hästar.
13.00-17.00 - Jag rider så många hästar jag hinner, 3 - 4 st brukar det vara. Övrigt stallarbete fixas, tex ska alla hästar borstas. 
17.00 - Middags fodring. Jag brukar passa på att äta något när hästarna ändå gör det, en macka tex. 
17.00 och framåt - Jag rider resten av hästarna som ska motioneras under dagen och gör klart det som ska fixas i stallet + kontorsarbete.
22.00 - Kvälls fodring.

Dagarna är oftast helt fullspäckade! :)


Postat av: Cissi
Vart är Melvin?
Vill veta hur träningen går med honom.
Kommer du att visa dina ponnyer under nästa år på bedömning?
Det är intressant att läsa om din ridning.

Svar: Melvin är just nu hos min tränare Mattias i Skåne. Jag har fått rapporter om att det går bra med honom där nere! 
Det har jag tänkt att jag ska :)
Va kul att du tycker det! 

 
Postat av: Saga
Vad har du för mål 2011? :3

Svar: Jag har många olika små mål för detta år, men de största är att få igång verksamheten på nya anläggningen och att kvala Dutch till Young Rider SM. :)



Postat av: My
Imorgon är det nyårsafton, vem jobbar och tar hand om dina hästar då? Med fodringar och så menar jag =)
Har du någonsin slutat eller tvekat på om du ska fortsätta rida?

Svar: Jag jobbade som vanligt och är ansvarig för att alla fodringar blir gjorda jämt, min hästskötare Rebecca jobbade oxå både nyårsafton och nyårsdagen så att jag fick sällskap och hjälp med alla 13 hästar! 
Jag har aldrig slutat rida och inte på allvar tvekat om jag ska sluta heller..


Postat av:
Hur länge tror du att du kommer blogga ? läser din blogg varje dag och vill inte att du ska sluta.. :(
Svar: Det vet jag inte riktigt, så länge jag tycker att det är roligt och så länge bloggen uppskattas :) Va kul att du tycker om den!


Postat av:
Några frågor

* Ponny eller storhäst?

* Svart eller fux?

* Sto eller hingst?

* Träns eller kandar?

* Vojlok eller schabrak?

* Benskydd eller lindor?

* Hel eller knäskodda ridbyxor?

* Frack eller kavaj?

* CD eller radio?

* Hund eller katt?

Hare bääääst // ???????

Svar: * Storhäst (får ju inte tävla ponny längre..)
* Svart
* Hingst
* Kandar (eftersom jag måste tävla med det i de svåraste klasserna..)
* Schabrak
* Lindor
* Helskodda ridbyxor
* Frack
* CD (eller Ipod som vi använder i stallet..)
* Hund
Tack desamma!


Postat av: TP
Hur många vinster, placeringar och rosetter har du fått?? Om man räknar från alla tävlingar.

Svar: Jag vet faktiskt inte riktigt.. Det har iaf blivit en hel del under åren, några hundra skulle jag gissa :)


Postat av: Linda
Vilket dressyrprogram tycker du är roligast att rida? Vilket program har du som mål att tävla? kram från Linda

Svar: Just nu är det St George eftersom det är det svåraste jag tävlar för tillfället. Att rida Grand Prix är en dröm! :)


Postat av: Petra
Hej. Vad har du för märke på sadel?

Svar: Flera olika faktiskt, Röösli, Pariani, Prestige, Ken Taur, Bates, Stübben och Childeric.


Postat av: angelica
Hej!
Vad hade du tänkt göra med alla ponnysar eftersom du är för gammal för att få tävla på dem?
Och kan någon (och såklart du) av dina hästar få till en piruett i trav eller galopp?

Svar: Hej! De ska utbildas för framtida försäljning.
En piruett i trav har jag aldrig prövat eftersom det inte ingår i något dressyrprogram, men galopp piruetter är med i programmen som Melvin, Dutch och Dorn tävlas i, även Perazzi kan göra det! :)



Postat av: Nina
Har du någon favorit häst affär? //NiNa

Svar: Jag gillar att åka till Sharpman i Mjölby när jag ska handla hästprylar, de har så stort utbud!


Postat av: Sofia
Vilken av dina ponnyer gillar du bäst?

Svar: Det är lilla Totte som står mig närmast om hjärtat, det var ju faktiskt min allra första ponny och bästa vän!



Postat av:
Fovorit årstid och varför? Du verkar gilla att rida i snön..?

Svar: Sommaren!! Pga att det är varmt och att de är mest tävlinga då! :D
Jag gillar inte vintern alls egentligen, jag hatar att frysa och gör det nästan hela tiden.. Men att rida i snön är väl iaf det bästa med vintern :)


Postat av:
Hur många anställda e ni igentligen?

Svar: Det är alltid jag + en hästskötare som jobbar. Och det är tre olika hästskötare anställda i företaget.


Postat av: H
Handlar du på billiga ställen som Hööks och Börjes ? Eller handlar du brara märkes ridgrejer ?

Svar: Jag brukar beställa från Hööks på Internet ungefär varannan månad


Postat av:
Vad tycker du om rollkur/hyperflexion?

Svar: Oj vilken svår fråga.. Detta är ju ett mycket känsligt ämne.. Men jag ska försöka svara så gott jag kan.
De negativt laddade termerna Rollkur och Hyperflexion som för de flesta betyder att man tvingar hästen att gå i en extremt rund form med mulen i bringan - tycker jag är fel, att tvinga hästen är alltid fel.
Jag tror dock inte att det är så många ryttare som verkligen kan tvinga sina hästar till något (om de inte använder någon typ av inspänningstygel förstås), de är ju trots allt väldigt stora och starka djur vi har att göra med.. Plus att jag inte tror att en häst som tvingas till arbete kommer att prestera på tävlingsbanan, även de måste tycka att det är kul att arbeta!  
Men jag är för att genom stretchande och mjukgörande övningar under lång tid med extremt mycket tålamod träna hästen till att arbeta i en djup, låg och rund form. Jag brukar jämföra hästarna med barn som utövar gymnastik; i början kan inte barnet gå ner i tex spagat men efter lång tids träning där man stretchar och töjer på gränserna kan denne utföra denna extrema rörelse utan problem. En dressyr rörelse som tex piaff är som spagat enligt mig!
För att sammanfatta så är jag emot att tvinga hästen till onaturliga påfrestningar för dennes kropp men jag är för att genom stretchning få den att jobba i låg och rund form.
Hoppas du förstår vad jag menar! :)

Andra januari.

 2011-01-02    23:57:31   av:.
Har var precis som alla andra söndagar. :)
Hästarna har gått bra och jag har planerat lite inför nästa vecka.. Ett urval av grejer som händer;
* Hovslagaren kommer på torsdag.
* Mattias kommer till E-tuna lördag-söndag.

Nu ska jag svara på frågestunden och kolla in tävlingsterminen för 2011. :)


Min stjärna på vibrationsplattan.

Veckans Träningstips 6.

 2011-01-02    23:07:05   av:.

Volter från medellinjen. Detta är en jätte bra övning som ser till att man som ryttare verkligen har hästen inom ”ramen”, den tydliggör också om ekipaget har en svagare/svårare sida. Det är även en bra övning för att träna på övergångarna mellan att rida på böjt och rakt spår, samt att kunna ändra ställningen mellan höger, vänster och rakriktning.

Det är en övning som kan vara något svår att göra på helt orutinerade hästar, men det är väldigt nyttigt och passar för övrigt alla åldrar och utbildningsståndpunkter.



Ritningen av övningen är inte helt symetrisk, men ni fattar tanken hoppas jag.

Börja testa övningen som på bild nummer 1, du vänder upp på medellinjen i valfri gångart (jag börjar alltid i skritt med de riktigt unga hästarna men travar alltid direkt från start med hästar som utfört denna övning/liknande övningar tidigare). När du känner att du har din häst helt rak under dig så vänder du ut mot en av långsidorna i en volt som har ca 10 meter i diameter (sitter du på en orutinerad häst och har mer plats så att du kan göra volten ännu större så är detta bara bra). När volten är klar och ni kommer tillbaka till medellinjen så rättar du upp din häst igen och är noga med att den går parallellt med långsidorna, är helt rak i kroppen och att även ställningen i nacken är rak. När du har lyckats få hela hästen rakriktad så vänder du ut mot den andra långsidan i en volt lika stor som åt andra hållet. Efter volten rättar du upp din häst på samma sätt som efter den förra. Detta gör du gång på gång tills du kommer fram till kortsidan där du vänder ut på fyrkantspåret åt motsvarande varv som du vände in på medellinjen från i början av övningen – detta gör att när du vänder upp på medellinjen för andra gången kommer du komma i ett nytt varv så att den första volten blir åt andra hållet.

För att försvåra denna övning kan du göra som på bild nummer 2, på exakt samma sätt lägger du volter från medellinjen men nu förminskar du volternas diameter till ca 8 meter och lägger in flera volter på samma medellinje än på bil nummer 1. Detta gör att du har mindre tid/måste vara snabbare när du rättar ut hästen på medellinjen mellan volterna.

För att försvåra övningen ytligare (bara för ekipage som tränar hög LA/MSV/SVÅR klass) så kan du ta den i galopp istället, men du måste då kunna samla din häst i galopp – så att den får möjlighet att utföra dessa svåra och snabba vändningar med bibehållen balans och galopprytm. Mellan volterna måste du göra ett enkelt byte eller ett galoppombyte för att hamna i den andra galoppen så att du kan lägga en volt i det nya varvet. Mitt tips om du klarar att göra övningen på detta sätt; stressa inte med att få in så många volter som möjligt på medellinjen – var i stället noga med att hästen är avslappnad och mjuk i sidorna och gör alla byten korrekta och raka.

Var genom hela övningen noga med din blick och hur du fördelar din vikt över hästen - det gör stor skillnad! Var även noga med att volterna blir helt runda och att du avslutar varje volt på exakt samma ställe som du började den på.

Övningen blir lättare om du har väggar/staket som hjälper dig med avstånden så att alla volter får samma diameter och helst av allt bör du ha en spegel på kortsidan att titta i så att du hela tiden ser att hästen är helt rakt mellan volterna..
Men jag har gjort övningen ute i stora hagar och på stubbåkrar också, övningen kommer till sin rätt precis lika bra utomhus!

Lycka till!

Ännu en idolbild.

 2011-01-01    20:21:36   av:.
Loggade in på mailen och öppnade ett mail som gjorde den 1/1 -11 ännu bättre än vad denna dag redan var!
Hade under gårdagen fått ett mail med ännu en idolbild! *ler med hela ansiktet lixom*

Titta vilken fin!!



Bilden kommer från en tjej som heter Klara, ni kan kolla in hennes blogg här; http://klarahovstadius.blogg.se/

Jag är så enormt imponerad av vad vissa (tex Klara i detta fall) kan göra med bilder, jag är extremt dålig på allt som har med teknik att göra och skulle aldrig klara av att få ihop något liknande!! Som sagt jag är vääldigt imponerad!!

Om det är någon annan som vill dela med sig av liknande bilder så vet ni ju mailadressen; [email protected]

TACK SÅ JÄTTE MYCKET FÖR BILDEN KLARA!!

Första dagen 2011, i text och bild.

 2011-01-01    19:55:58   av:.
Första dagen 2011 har jag spenderat i...stallet ! Vad förvånade ni måste blivit nu!?

Morgonen ägnades åt det vanliga stallpysslet, fodring, utsläpp, mockning, sopning, foderfix....
Efter att hästarna kommit in så longerade jag Danny som var snäll och duktig.

Tog sedan eftermiddagen "ledig" (förutom fodringen vid 17 såklart) detta var iofs planerat sedan tidigare, men jag kände att jag behövde en halv slappar dag framför TVn (och datorn - bloggar ju). Det tuffa nya året tog paus för en eftermiddag och drar igång på allvar imorgon för min del! Riktigt skönt att andas ut lite!

Om några timmar ska jag dock ner och fodra igen, ska inte glömma det nu bara för att jag slappar.. ;P


Dutch i hagen imorse.


Dutch ansåg att det var kallt om öronen på morgonkvisten..


Rebecca (i en extremt snygg jacka ;D - eller hur?) vid insläppet.

Sista dagen 2010, i text och bild.

 2011-01-01    19:33:14   av:.
Igår var det som alla vet nyårsafton, men det gjorde inte så stor skillnad hos oss.. Jag och Rebecca jobbade i stallet som vanligt, vilket gick bra. Vi red ut på ponnysarna i snön, det var ju så extremt fint väder! Vi hade väldigt mysigt och skrattade så mycket att ponnyerna nog trodde vi blivit knäppa! ;D  
Efter det så red jag lugn dressyr på Dutch, vilket gick bra - extremt fin kuse det där :)
Avslutade stallgörat för dagen och året med att longera Perazzi, som var på extremt bushumör (och ca 5 cm från att sparka mig i huvudet i ett av sina krumsprång - men nära skjuter ingen hare) vilket gjorde att han var riktigt snygg att se på!

Kvällen spenderades med några underbara vänner hemma hos mig i Lista, tack för ett riktigt bra avslut på året hörni!!


Morris i hagen.


Rebecca och lilla Kaka.


Jag fotar Rebecca och Kaka från Morris rygg.

Börjar det nya året med en tillbakablick på det förra.

 2011-01-01    18:47:00   av:.
Ja det är så jag tänker börja mitt blogg år, med några höjdpunkter från det gångna året och med några förhoppningar inför detta..

Börjar med några av 2010's höjdpunkter:

* Avslutade min skolgång för alltid och tog studenten med höga betyg.
* Började jobba med hästar på heltid!
* Köpte några nya fina hästar/ponnyer.
* Två nya hundar har oxå blivit mina.
* Träffade flera nya otroligt härliga människor!
* Fick möjligheten att tävla på Falsterbo - en dröm att rida in på den banan!

och den största och mest betydelsefulla höjdpunkten av dom alla:

* Flyttade till Lista och det nya dressyrcentret!!


Några förhoppningar för 2011:

* Hoppas få igång verksamheten i Lista mer på allvar, med lite mer rutiner.
* Vill färdigställa anläggningen i Lista!
* Hoppas på att min Sibell får en underbart vacker och frisk liten fölunge!
* Vill hinna träna mer än vad jag hunnit gjort 2010.
* Hoppas på att kunna åka på mer stora tävlingar!
* Vill kunna koncentrera mig mer på min tävlingskarriär överhuvudtaget och jag vill hinna med mer tävlingar, både stora och små!!
* Hoppas på stora framgångar för mina ungponnyer och unghästar på deras väg mot att bli färdiga dressyrstjärnor!
* Önskar oxå att alla mina nära och kära, människor som djur, får ett hälsosamt och lyckligt 2011!
Designad av www.tinkas.blogg.se