Veckans Träningstips 21.

 2011-08-15    13:32:00   av:.

Övergångar igen.
Jag gillar ju det här med övergångar, så här kommer en till övning som innehåller just det!
Det är en hyfsat lätt övning, som alla iaf kan prova på.
Tanken den här gången är övergångar på diagonal, som ni ser på bilderna ovan, det som gör det lite klurigt är alltså att hästen inte har någon vägg att luta sig emot.



Börja med att titta på bild nummer 1, tänk att du börjar rida i trav vid bokstaven A i vänster varv Vänd sedan in på diagonalen efter den första hörnpasseringen. Var noga med att du direkt har blicken långt bort mot det hörn du ska till. När du känner att din häst är helt rak under dig så saktar du av till skritt, låt din häst marschera på i lugn skrittakt i ungefär 5-6 steg. Efter detta ska du göra en övergång upp i trav igen, under hela denna trav-slkritt-trav processen ska din häst var helt rak i hela kroppen. Den ska helst gå i en stadig form med sitt huvud, vara känslig för dina hjälper och det ska kännas som om den vill framåt.  
Så fort du fått din häst att trava balanserat ska du börja förbereda för en ny övergång ner till skritt, osv.

På bilden har jag markerat skritt delen med rött och som du ser är tanken att du ska hinna göra om detta ungefär fyra gånger på en diagonal. Hur många gånger du hinner göra det beror ju förstås på hur lång din diagonala linje är och hur säker din häst är på övergångarna. Men ha det som en riktlinje att försöka göra ca fyra bra såna här övergångar.

När du kommer fram till hörnet, i trav, ska du rida en noggrann hörpassering där du ser till att ställa hästen i innersidan. Efter det rätar du ut och rider rakt fram på kortsidan, fortfarande i trav.

Efter nästa hörn vänder du in på en ny diagonal (se bild nummer 2) när din häst är helt rak och i en stadigt trav fattar du höger galopp och galopperar i några språng (markerat med rött) när du hittat en jämn galopptakt och fortfarande kan hålla din häst helt rak ska du bryta av till trav. När du travat några steg och har kontroll över hela ekipaget ska du fatta galopp igen osv.

På min bild har jag ritat att du ska hinna med att göra denna övergång tre gånger, men det kan vara ganska svårt att hinna med, så om du inte känner att du och din häst är redo för det så gör bara övergången en eller två gånger per diagonal. Det viktigaste är att du känner att ni klarar av det, kvalitet är bättre än kvantitet
Kom ihåg att byta varv på hela övningen, så att du även galopperar i vänster galopp!

Att tänka på som ryttare; sitt mitt över hästen, trampa ner lika mycket i båda stigbyglarna , ha samma kontakt på båda tyglarna och det allra viktigaste - titta hela tiden dit du ska!
Lycka till!

 Annelie

Tack för jättebra tips!

 2011-08-15    19:47:04
 T

Väldigt bra övning! Tack!

 2012-10-27    20:19:02
 Christina

Hej! Hittade din blogg just och bokmärke den på en gång! Väldigt bra och intressanta tips hade du också, har tagit upp min ridning efter ett uppehåll på 10år, så suger åt mig som en svamp ;) du får gärna ge mer tips om du har tid och inspiration! Ha en bra dag! Mvh / Christina

 2013-05-02    10:11:55
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

     Kom ihåg mig?
Designad av www.tinkas.blogg.se